Sell in may, go away* *Mayısta sat ve tatile git

A -
A +

Borsa İstanbul cuma günü 85.112'den kapanarak, haftalık bazda yüzde 2.19 değer kazandı. Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi, faizlerin tarihî dip seviyeye gerilemesi oldu. 5.38'e kadar düşen gösterge faiz, enflasyonun yüzde 6'nın üzerinde seyrettiğini de dikkat alırsak; "paranın durduğu yerde eridiği" ve "kredi kullanımı için cazip bir dönemde olduğumuz" tezini kuvvetlendiriyor. Böyle piyasa ortamlarında "paradan kaçma" ve "varlık değerlerinde artma" eğiliminin devam edeceğini beklemek yanlış olmaz. Ancak bazen "düşük getiri" ters tepkiye de sebep olabiliyor. Özellikle bankada parası bulunanlar faiz geliri elde edemeyince, bu sefer harcamalarını kısarak kemer sıkma eğilimine yöneliyor. Bir de seçim dönemine girerken "bekle gör" psikolojisiyle, piyasalarda "dönemsel bir durgunluk" gözlenebiliyor. İç piyasa kaynaklı risk arayanlar, bunlara dikkat etmeli.

Dış piyasalarda ise sıkıntılar aynı; Euro Bölgesinin problemleri kısa vadede çözülecek gibi değil. ABD'de yüzde 3.2 beklenen ilk çeyrek büyüme rakamı, işe alımlar ve yatırımlardaki gerilemeyle birlikte 2.5 olarak açıklandı. Emtialar bu gelişmeleri fiyatlarına yansıtmışken; borsalar "düşük faiz" etkisi ve "likidite desteğinin süreceği" beklentisiyle "dik durmaya" devam ediyor. Borsalarda "teknik anlamda zirvelere yakınlık" bir yorulma belirtisini de beraberinde getiriyor ve "kâr realizasyonu" ihtiyacını artırıyor. Bütün dünyanın takip ettiği ABD Dow Jones endeksi, mart ayının ilk haftasından itibaren 14.400-14.880 arasında sıkışmış durumda. Hazır, piyasalarda net düşüşlerin yaşandığı mayıs ayı da gelmişken; sözünü ettiğimiz realizasyon ihtimalinin gerçekleşeceğini görme ihtimalimiz var. Bu anlamda 3 Mayıs Cuma günü açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verilerini dikkatle takip edeceğiz. Bir önceki ay beklentilerin oldukça altında kalan istihdam verilerinde zayıflamanın devam ettiğini görürsek; realizasyon için uygun ortam da oluşabilir.


 

Paranın gücü ezber bozabilir
Özellikle ABD piyasalarında "realizasyon ayı" olarak kabul edilen mayıs ayı, bütün dünyada "Sell in may, go away" sloganıyla biliniyor. Türkçesi; "mayısta sat ve tatile git!" Çarşamba günü mayıs ayına başlayacağız. Grafiklere dönüp baktığımızda; hem ABD Dow Jones endeksinde, hem de Borsa İstanbul'da, özellikle son 3 yılda bu görüşü destekler nitelikte hareketleri görüyoruz. 
Borsa İstanbul, nisan ayında 3 defa 85 bin puanın üzerine atak yapsa da; her deneme bir öncekinden daha zayıf kaldı ve kısa vadeli bir düşüş trendi oluşmuş durumda... Her ne kadar 85 bin üzerinde gerçekleşen kapanış olumlu bir sinyal olarak kabul edilse de; 85.500 seviyesinde ciddi direnç var. Bu seviye geçilmeden "temkinli duruş" korunmalı ve muhtemel düşüşlerde önce 84.100'e (geçen hafta oluşan fiyat boşluğu) kadar bir gerilemeyi beklemeliyiz. 84.000 altında kapanışlar, yeniden 82.000 ihtimalini kuvvetlendirir ki; bu anlamda mayıs ayı psikolojisi devreye girebilir. Şunu hatırlatmakta fayda var: "Mayısta borsalar kesin düşer" şeklinde bir görüşe kapılmamak lazım... Çünkü son zamanlarda paranın hem tekniği hem de algıları bozduğu bir süreçten geçiyoruz. Dolayısıyla paranın, hiç olmadığı kadar bol ve ucuz olduğu bu dönemde; borsalarda "ciddi düşüş beklemek" yerine; muhtemel realizasyonların ardından güçlü hisselerde pozisyon almak, daha doğru strateji olacaktır.


DOLAR
Mayıs dönemlerinde dolarda ise yukarı yönlü hareketler yaşanmış. Geçtiğimiz hafta yeniden 1.80'i aşan dolar, bu seviyenin hemen altında kapandı. Uzun vadeli trend için takip ettiğimiz 200 günlük ortalama, 1.7930 seviyesinde bulunuyor. Aşağı hareketlerde bu noktayı takip edeceğiz. 1.80 seviyesinin üzerinde; 1.8100 ve 1.8250 dirençleri dikkat çekiyor.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.