Borsaya yatırım yapanlar bilir; "Sell in may and go away" diye bir "psikolojik gösterge" vardır. Türkçe'si, "Mayısta sat ve tatile git!" Evet; gerek İMKB gerek, dünya borsalarının her mayıs ayında bir düşüşe girdiği gözlenir. Biz mayıs ayında mıyız veya mayısa yakın mıyız? Hayır! Peki nereden çıktı bu! İşte bu hafta gireceğimiz kasım ayı, "ikinci mayıs" olmaya aday! Geçtiğimiz 6 yılın tamamında kasım aylarında da düşüş yaşanmış. Bunun sebeplerine gelince...
HESAP KESME DÖNEMİ
> Yabancı fonlar, yıllık hesaplarını kasım ayında kapatmaya başlar, aralık ayında da yılbaşı tatiline girerler. Kârlı pozisyonların azaltılması, muhtemel yılbaşı hareketi için de uygun ortam hazırlar.
> Mayıslarda yaşanan düşüşlerin ardından piyasalar, yaz aylarıyla birlikte ibreyi tekrar yukarı çevirir ve kasım ayına kadar "hatırı sayılır" oranda prim yaparlar. Kaçınılmaz olarak realizasyon ihtiyacı artar.
BEKLENTİ BİTECEK
Gelelim İMKB'ye... Son 6 yıldır İMKB'de kasım ayı kapanışı, ekim aynının oldukça altında gerçekleşmiş. Ortalama yüzde 10'luk bir değer kaybı yaşanmış. Sadece takvim psikolojisiyle borsalar düşer mi? Tabii ki hayır! Ancak iki hayati noktayı hatırlatalım:
> Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Kasım'da "Türkiye'nin kredi notu" konulu konferans düzenleyecek. Ağırlıklı tahminler "not artırımı olmayacağı, durağan görünümün pozitife çekileceği" yönünde... Bir defa Fitch beklentisi artık bitecek.
> Bu yıl mayısın ardından borsalar yüzde 20 yükseldi. İMKB'deki prim yüzde 30'a yaklaştı. Yurt dışında "kasım geleneğinin ayak sesleri" 1-2 haftadır gözleniyor. İMKB'de de gelinen seviyelerde yeni katılımcıların isteksizliği görülüyor.
Hazır zirvelere bu kadar yakınken, kasım geleneğinin gerçekleşme ihtimali yüzde 50'den yüksek... Bu durumda hisse fiyatları alım için daha uygun yerlere gelebilir.
İKİ İHTİMAL DAHA VAR
1- Fitch kredi notunu artırırsa; ne kasım etkisi ne de 71.777 direnci kalır! Hızlı bir yükseliş, 75-76 bin denemesi, ardından realizasyon gündeme gelir.
2- Not artırımı olmaz, görünüm değişmez ise; o zaman kar satışının boyutu daha derin olur...
Yukarıda 71.777, aşağıda 70.150
İMKB'de bu hafta, önce yeni zirve oluşacak mı, buna bakacağız. Yukarıda 71.777 seviyesi, bu anlamda önemini koruyor. Aşağıda ise 70.500 ve 70.150 desteklerini takip edeceğiz. Hem yukarıda, hem aşağıda zikredilen yerlere gelindiğinde oluşacak momentum, bize işaret verecek. 71.777 seviyesi "hacimli" aşılırsa, yukarıda yeni hedefler arayacağız. 70 bin seviyesi hacimli kırılırsa, yeni desteklere yelken açacağız. İMKB'nin grafiğinde ağustos ayından bu yana oluşan üç adet "fiyat boşluğu" (grafik kopması) seviyesi de dikkat çekmekte. Realizasyon halinde genelde bu fiyat boşlukları doldurulur. Bu noktalar; 70.001, 66.952 ve 64.660'ta bulunmakta... 5 günlük hareketli ortalama 70.764; 22 günlük 68.668; 50 günlük ise 67.617 seviyesinde...
DOLAR 'Kasım'da yükselir!
> Kasım etkisinin, dolarda da yukarı yönlü hareketlere sebep olduğunu hatırlatalım. Hazirandan beri 1.82-1.8250 seviyelerine 5 defa hareketlenen dolar, aynı dönemde 1.79 seviyesinin altında fazla kalmayarak, burayı sağlam destek yaptı.
ALTIN 1700 kırılırsa 1685!..
> Altında (ons), geçtiğimiz pazar belirttiğimiz gibi 1700 dolar seviyesine gerileme gerçekleşti. Günlük kapanışlar, 5 günlük ortalamanın (1712) altında kaldığı sürece, 1685 ihtimali kuvvetlenir. Yukarıda 1718 ve 1730 dirençleri dikkatle izlenmeli...
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.