Borsa İstanbul cuma günü 80.011'den kapanarak, haftalık bazda yüzde 2.14 değer kazandı. Özellikle haftanın ikinci yarısında hem küresel piyasalarda iyimserliğin artması, hem de Gezi Parkı olaylarıyla ilgili tansiyonun düşmesi; "borsada yükseliş, faiz ve dolar tarafında düşüş" şeklinde fiyatlara yansıdı. Önümüzdeki hafta, ABD Merkez Bankası'nın (FED) toplantısı en önemli gündem maddesi olarak ajandamızda yer alıyor. Çünkü bir süredir dünyada doların değer kazanması ve Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan borsalardaki geri çekilme, FED'in "parasal genişlemeyi azaltacağı" beklentisinin artmasıyla yaşanmıştı. Şöyle ki; dünya borsalarındaki hisse pozisyonları, ucuz dolarla finanse ediliyordu. Ancak dolar faizinin 1 ayda 1.6'lardan 2.2'lere kadar tırmanması, artık "ucuz dolar destekli" portföy yatırımlarının maliyetini artırıyor. İşte FED Başkanı Bernanke'nin Çarşamba günü bu konuda vereceği mesajları, küresel piyasalar yakından takip edecek. ABD'nin bütçe açığının 16 trilyon doları aştığını dikkate alırsak; faizi yüksek dolarla borçlanmanın, en başta ABD Hazinesini rahatsız edeceği aşikâr. Dolayısıyla Bernanke'nin, "parasal genişlemenin azaltılması" yönünde atılacak herhangi bir adımın, "gevşek para politikasının biteceği" anlamına gelmeyeceğini anlatması daha muhtemel görünüyor. Riskler açısından bir parantez açacak olursak; Japon borsası ve 'yen'deki oynaklık, parasal genişlemenin "başarısız olacağı" kaygısından kaynaklanıyor ve bu durum, dünyada Japon yeni ile finanse edilen portföyleri etkiliyor. Çin'de ise; "emlak balonu, kredi riski ve zayıf imalat verileri" sebebiyle sıkıntılı bir sürecin beklendiği konuşuluyor.
Borsada yeni destek; 78 bin
75-78 bin puan arasında dip çalışmasını tamamlayan Borsa İstanbul, cuma günü gelen alımlarla 200 günlük ortalamanın üzerine çıktı ve tehlikeli bölgeden kurtuldu. Bundan sonra 78 bin seviyesi, destek görevi görecek. Sektör olarak baktığımızda; kredili mevduat hesabı faizinin aşağı çekilmesinin ardından, kredi kartı borçlarına uygulanacak azami faizlerin de aşağı çekilmesi, bankacılık sektörünün kârlarını azaltabilir. Ramazan ayına yaklaşıyor olmamız, perakende ve gıda sektörü hisselerinin cirolarını artırabilir. Bu arada son yaşananlar, "faaliyet kârlarını azaltmayacak" bir krize dayanan büyük düşüşlerde, temettü verimi yüksek hisselerin hem daha diri durduğunu, hem daha çabuk toparlandığını bize gösterdi...
> Cuma akşamı ABD borsalarındaki hafif geri çekilme ve içeride Gezi Parkı eylemlerinin devam edeceği söylemleri, borsada ilk etapta 80 bin puan üzerinde kalıcı olmayı zorlaştırabilir. 78 bin üzerinde kaldıkça "yükseliş hevesi" devam edebilir.
> TC Merkez Bankası'nın salı günü faizleri sabit bırakması bekleniyor. "Kısa vadeli dip görüldü" algısıyla yukarı yönelen tahvile, 6.80 ve üzerinden yeni girişler yaşanıyor.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.