Yeni zirve başka bahara

A -
A +

 Borsa İstanbul, tarihî zirvelerine oldukça yaklaştığı bir haftayı yüzde 4.46 değer kaybıyla tamamladı. Pazartesi ve salı günü 86 bin puan üzerinde yapılan kapanışlara rağmen; haftanın ikinci yarısında gelen satışların etkisiyle borsa, cuma gününü 82.071 puandan bitirdi. Haftanın gelişmelerine kısaca bakalım:


>  Sürpriz veri, ABD'den geldi. Mart ayında 200 bin artması beklenen istihdam,  88 bin olarak gerçekleşti. Beklentilerin oldukça altında kalan bu veri sebebiyle ABD Merkez Bankası'nın (FED) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını sürdüreceği bekleniyor. Bu beklentiyle dolar zayıfladı. Veri, ABD'de toparlanmanın sorgulanmasına sebep oldu. Görünen o ki otomatik harcama kesintileri, ABD ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bu hafta Başkan Obama, 2014 bütçesini Kongre'ye götürecek. ABD'de haftalık işsizlik başvuruları ve FED tutanakları da açıklanacak. Bu gelişmeler, karışık sinyallerin daha iyi anlaşılması açısından dikkatle takip edilecek.

>  Euro Bölgesinde Avrupa Merkez Bankası faiz indirmekte direniyor. Güney Kıbrıs'ın ardından Macaristan, Slovenya gibi ülkelerin adı geçiyor. Avrupa borsaları bu endişelerle geçtiğimiz haftayı düşüşle kapattı. Her ne kadar dolardaki gerilemenin etkisiyle yükselse de, euroya duyulan güvensizlik artıyor.

>  Çin'de yeniden kuş gribi riskinin ortaya çıkması, bütün dünyada havacılık sektörü hisselerine satış getiriyor, buradan gelecek haberler önemli...

>  Japonya'da "agresif" para basma politikası hayata geçiriliyor.

> İçeride 'temel' anlamda piyasaları rahatsız edecek bir gelişme yok. Çözüm süreci takip ediliyor, temettü ödemeleri sürüyor. Borsa İstanbul'da yaşadığımız kâr realizasyonu, küresel piyasalarda yaşanan olumsuz görünümden ve 'teknik' olarak zirveye yakınlıktan kaynaklanmış görünüyor.

 
Borsa ocak ayında gördüğümüz 86.787 zirvesi ile geçtiğimiz haftanın en yükseği olan 86.371 seviyesini, "ikili tepe" olarak kabul etti ve buradan satışa geçti. 81.800 desteği tutmazsa, 50 günlük ortalamanın bulunduğu 81 bin seviyesi gündeme gelebilir. 22 günlük ortalamanın bulunduğu 83.500 seviyesi geçilmedikçe, yukarı hareketin güçlenmesi beklenmemeli. Her yıl düşüşlerin yaşandığı mayıs ayı psikolojisinin yavaş yavaş piyasaya hakim olmaya başladığını görüyoruz. Bu anlamda yukarı hareketlerin "satış fırsatı" olarak kullanılmasına hazırlıklı olmalıyız.

>  Perşembe günü gelecek şubat ayı cari açık verisi beklentileri aşarsa, dolarda yükseliş görebiliriz. 200 günlük ortalamanın bulunduğu 1.7950 seviyesi, önemli destek... Yukarıda ise 1.81 takip edilecek. 

>  Borsadan çıkan paranın tahvile yönelmesiyle birlikte; 6.45'leri zorlayan faiz, yeniden 6'ya yaklaştı. Yarın ve salı, hazinenin 3 tahvil ihracı var. Düşük taleple karşılaşırsak, faizde gevşeme durabilir. 


 
Altının imdadına ABD verisi yetişti
> Geçtiğimiz hafta boyunca düşen altın, son iki yılın desteklerini de aşağı kıracakken; olumsuz gelen ABD tarım dışı istihdam verisiyle sıçradı. Piyasa, bundan sonra ABD ekonomisindeki "yavaşlamanın" geçici olup olmadığına bakacak ve önümüzdeki hafta açıklanacak verileri izleyecek. "Bozulma", dönemsel ve geçici ise; altındaki yükselişler satış fırsatı olarak kullanılacak. Cuma günü 1540'tan 1580'e yükselen onsta; 1590 ve 1615 ciddi direnç...



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.