Borsada yaklaşık 8 aydır yaşadığımız yükseliş trendinin kırıldığı bir haftayı geride bıraktık. Cuma günü 75.899'dan kapanan borsa, 76.600-77.200 bandındaki son kaleyi de yıkarak, trend desteğinin altında kaldı. Önümüzdeki hafta borsanın yeniden "kanal içine girmesi", satışların hızlanmaması için hayati önem kazanmış durumda... Merkez Bankası'nın toplantısının ardından "sıkılaştırma" tedbirlerine devam edileceğinin anlaşılması, borsayı sürükleyen bankaların performanslarına dair beklentileri zayıflatıyor. Bununla birlikte geride bıraktığımız haftada, yurt dışından gelen haberler de piyasaları olumsuz etkiledi. ABD Merkez Bankası (FED), daha önce işaret ettiği "likidite desteğini azaltma" vurgusunu kuvvetlendirdi.
ABD VERİLERİ ÖNEMLİ
Bu konuda daha net adımlar için önümüzdeki toplantıyı işaret ettiler. 19-20 Mart tarihlerinde yapılacak toplantı, büyük önem kazanmış durumda... Bu toplantıya kadar ABD verilerini takip edeceğiz. Beklentilerden iyi verilerle karşılaşırsak, FED'in harekete geçme ihtimali daha da artacak. Likidite desteğinin azalması; "para basarak ekonomiye destek olma" hareketinin azalması demek... Bu politika ile "sıfıra yakın faiz" politikasının devamı, birbirine karıştırılmamalı. Yine de dünyada likiditenin çekilmeye başlanması, bizim gibi dışarıdan gelen sıcak parayla yükselen gelişmekte olan ülke piyasalarına fon akışlarını yavaşlatacak bir gelişmedir. Her ne kadar hâlâ kırılgan olan ekonomide bu çok kolay olmasa da, bunun konuşuluyor olması bile önümüzdeki dönemde piyasaları baskı altında tutmaya yetecek. Borsanın düşmesi, doların yükselmesi bundan kaynaklanıyor.
OLUMLU HABERLER
Bugün geldiğimiz noktada her ne kadar borsada trendin dışına çıkmış da olsak; temelde bizi destekleyen veriler var. 2 hafta önce 120'ye dayanan petrol fiyatlarının 114'e kadar gerilemesi, cari açık ve enerji maliyetleri açısından olumlu. Borsanın gerilemesine rağmen faizin de düşmesi, olumlu... Borsanın bulunduğu seviyeleri de dikkate alırsak; önümüzdeki dönemde "daha düşük getiri" ortamına hazırlıklı olmalıyız. Mevsimsel beklentilerle hareket eden sektörlerin ve temettü verimine sahip hisselerin öne çıkacağı bir döneme giriyoruz. Sanayi şirketlerinin de mali sektör hisselerine göre daha dirençli durduğunu görülüyoruz.
BORSA
Yandaki borsa grafiğine baktığımızda; yükseliş trendinin altında, 100 günlük ortalamanın bulunduğu 75.800'lerde kapandık. Bu arada 86.787 zirvesinden aşağı doğru iki düşüş trendi başlamış durumda... Satışların devam etmesi halinde ilk destek seviyemiz 74.800, ikincisi 72.500'de bulunuyor. Buralar kısa vadeli alım için uygun olabilir. 76.600-77.200 bandına yeniden ulaşmayı başarır ve üzerine çıkarsak, tehlike sinyali "şimdilik" geçer.
ALTIN
ABD Merkez Bankası'nın
"likiditeyi azaltma" konusundaki açıklamaları, en çok altını etkiledi. Ons, 2011
yılında gördüğü 1920 zirvesinden sonra dördüncü defa 1550-1530 bölgesinde bulunan kuvvetli yatay desteğine yaklaştı. Fiyatlar, aşırı satış görmüş durumda... 1550 desteğinin kolay kırılması beklenmemeli. 5 günlük
ortalama, 1580'de bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde, ilk tepkinin boyutu 1610'lara kadar ulaşabilir.
DOLAR
Dolarda 1.75 seviyelerinden başlayan yükseliş hareketi, 200 günlük ortalamanın bulunduğu 1.80'e kadar ulaştı. Teknik anlamda önemli olan seviyenin üzerinde kalmamız halinde, 1.82'lere doğru hareketin devamını görebiliriz. Ancak ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin çok sık konuşacağı bir haftaya giriyoruz. Bernanke son toplantının ardından yapılan "şahin" yorumları yumuşatırsa, dolarda yeniden 1.77-1.78 bandına döneriz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.