Aile yılı

A -
A +

2025’i "Aile Yılı" ilân etmemiz isabet oldu:

 

Aile, asla zarar görmemesi, zayıf düşmemesi, kaybedilmemesi…gereken öz, cevher esas varlığımızdır. Gençleri, aile olmaya teşvikle aileyi muhafazaya için devlet, kanaat önderleri ve şirketler daha doğrusu herkes üzerine düşeni yapmalıdır…

 

Aile Yılı’yla alâkalı adımlar, THY ve Halkbank’tan geldi.

 

-THY, aynı soyadı taşıyan, aynı aile üyelerinden en az 3, en fazla 9 yolcuya yüzde 15 fiyat kıracak, tenzilat yapacak.

 

Halkbank ise yeni evleneceklere, yeni ebeveyn olanlara ve ilk defa ev sahibi olacaklara 3 ayrı destek sunmakta:

 

-Halkbank’ın, yeni evlenecek çiftlerin çeyiz, beyaz eşya, kahverengi eşya… gibi ev döşemeye dair hizmetler için vereceği "Evlilik Kredisi" diğer bir ifadeyle Evliliğe Teşvik Kredisi, 3,79 fiyat farkıyla 36 vâdeli oluyor.

 

-İlk defa ebeveyn, anne-baba olacaklara hastane, doğum, bebek, bakım masrafları… için verilecek "Hayata Merhaba İhtiyaç Kredisi" ise yüzde 3,89 fiyat farkıyla tatbik edilecek.

 

-Yaşı 35’i geçmemiş ve evlilikleri de 3’üncü yılını aşmamış yeni evlilere de ilk defa ev alıyor olmaları hâlinde adı geçen banka "Yeni Evlilere Özel Konut Kredisi" başlığıyla omuz vermekte. Bu imkânın fiyat farkı 2,79, vadesi ise 120 ay.

 

Halkbank, ayrıca "Paraf Ailem Kredi Kartı" da ihdas ederek bununla da farklı kolaylıklar sunmakta. 18 yaş altı gençlerin tasarruf alışkanlığı kazanmaları için de birtakım uygulamalar getirildiği gibi "Yaşlı Bakım Sigortası" da başlatılmış...

 

Evliliğe teşvik, aile olmaya, aileyi himayeye… dair her kim, bir fedakârlık yaparsa takdir ve teşekküre layıktır. Keza, bütün bu faaliyetlerin takipçisi Aile Bakanlığı da nazarımızda en olmazsa olmaz Bakanlıklarımızdan biridir…

 

Bununla beraber:

 

"Aile Yılı" fikriyle adı geçen iki şirketin faaliyetlerine dâir bâzı itiraz ve tekliflerimizle biraz da ötesi olacak:

 

-Aile’nin 1 yılı olmaz, olmamalı. Her yıl, Aile Yılıdır. Mevzubahis imkânlar, bir sene sunulup müteakip senelerde kesilirse yanlış yapılır. Bu hizmete "Ömür Boyu Aile" denebilir. Ayrıca, "2025 Aile Yılı" veya "Ömür Boyu Aile" yılında yukarıdaki gibi aile olmaya teşvik ve ev almaya özendirme vs. gibi hizmetler yalnızca bir havacılık şirketiyle bir bankanın fedakârlığıyla kalmamalı. Bu işlerin merkezinde veya civarında olan gıda, giyim-kuşam, inşaat şirketi gibi her kuruluş, bu seferberliğe dâhil edilmelidir.

 

THY ve Halkbank üzerinden konuşursak:

 

Aile ferdlerini asgarî 3, azâmî 9’la sınırlamak isabetli değildir. Bu mantıkla bakınca 2 çocuğu veya 9’dan fazla çocuğu olan aile, niçin bu imkândan yararlanmasın? Bu uygulama, "eşit vatandaş" ilkesine mugayir olur. Bunun yerine sunulan indirim nisbeti yukarı ve aşağı doğru değişebilir.

 

Halkbank’ın verdiği imkânlara gelince:

 

Her kredi diliminde faklı "vâde farkı" tatbiki ne kadar isabetlidir? Zihni yormakta. Ayrıca "Hayata Merhaba Kredisi"nin kaç ay süreli olduğu görülmüyor…

 

Temel mes’eleye gelince; birinci dereceden Hükûmeti alâkadar etmekte:

 

Biz, bu makalemizde "fiyat farkı" ve "vâde farkı" kelimelerini "faiz" kelimesi yerine kullandık. Ailenin hemen bütün dönemlerini içine alan bu faaliyetlerde temel, faizden korunmalı. Aile binasının temelinde faiz olmamalı. Bizim medeniyetimizde "karz-ı hasen" denen bir güzel borçlanma yolu vardır. Bugünkü nesillerin Çince sanmaları çok mümkün bu kelime, katılım bankacılığında bir şekilde vardır, yoksa da olabilir. Öyle ise konuştuğumuz bu himâye, destek ve imkânlar Halk, Ziraat, Vakıflar veya diğer faizle çalışan bankalar tarafından değil, Emlak Katılım, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım gibi ticari kuruluşlar tarafından yapılırsa doğru olur.

 

Diğer taraftan:

 

Evkaf; Vakıflar, ecdad mirasıdır. Ya Vakıflar Bankasını bütünüyle faizsiz katılım bankacılığı yapmalı veya Vakıflar Bankasının adı değişmelidir. Aynı şekilde Ziraat Bankası da asli hâliyle katılım bankası olmalıdır. Bugünkü yapıda "katılım" ismiyle esas bankaların yanında var olan bu kuruluşlar gölgede ve mahzundur. Türkiye Yüzyılı’nın mânâ tarafı bunu düşünmeyi icab ettiriyor.

 

Son söz:

 

Evleneceklere ve ev alacaklara kıymeti, kıyamete kadar değişmeyecek bir haberimiz var:

 

Kimse "bu maaşla mı?" diyerek evlenmekten, ev almaktan korkmasın.

 

Çünkü:

 

Sevgili Peygamberimiz -aleyhisselâm- şöyle buyurmaktalar:

 

-Evleneceklere ve ev alacaklara Allahü teâlâ, yardım eder…

 

Öyle midir?

 

Elbette ve mutlaka!

 

O, diyorsa doğrudur!..

 

Zira; Kâinatın Sultanı, ne demişse doğru demiştir…

 

"Evlenene ve ev yapana Allahü, teâlâ, yardım eder."

 

Her nikâh dairesine, her düğün salonuna ve her konut şirketine asılacak mübarek rehber bir söz. Bir anket yapılsa eminiz ki nice kimse, anlaşmış gibi bir ağızdan konuşacaklardır:

 

-Yola çıkarken cebimde 5 kuruşum yoktu!

 

 

 

Rahim Er'in önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
hüseyin afşar ankara27 Şubat 2025 11:30

Rahim hocam ilk önce selam ve dualarımı sunarken, Aile yılı yazınızda kredilerin faizi ile geri ödemesinin ne kadar olduğunu az çok biliyorsunuzdur bunun yanında asgari ücretinde ne olduğu belli iken alınan krediningeri ödemesi nasıl olacak