Anayasa yapamamak
10 Mayıs 2013 01:00
Türkiye, 1982'den beri askerî iradeyle vazedilmiş bir esas teşkilat kanunu "constitution" ile idare edilmektedir. Bu anayasanın birçok maddesi defalarca değişikliğe uğradı. Muhteva, mantık ve omurga ise aynıdır. Değişikliklerle delik-deşik olmuş, bize yakışmayan bu anayasadan bir türlü kurtulamadık.
1982'den 2002'ye kadar çok iktidar gelip-gitti. Bu meyanda anayasaya dair taslak ve teşebbüsler olduysa da yenisi mümkün olmadı. 3 Kasım 2002'den itibaren Türkiye'de bir zihniyet değişimi başladı. 10 yılda belki 5 türlü darbe teşebbüsü 5 de karşı hamle yaşandı. Zorbalıklar, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere siyasi iktidarın sağlam duruşuyla bozuldu. İç ve dış münasebetlerde, ekonomide, sağlıkta, bayındırlıkta, ulaşımda ve daha birçok alanda devasa hizmetler yapılmakta ama üniformalı anayasadan kurtulmak mümkün olmamaktaydı.
Nihayet 20 ay evvel Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Bu komisyon sivil, hür ve demokrat bir anayasa yazacak, yazılan taslak, Anayasa Komisyonuna gidecek, burada üzerinde çalışıldıktan sonra meclise havale edilecekti. Maalesef bu yol aşılamadı, yeni anayasa yapılamadı. Şu bir gerçek ki "Uzlaşma Komisyonu" sözü daha başlangıçta tedirginlik uyandırdı. Uzlaşma, ihtilafın mefhumu muhalifi/zıt kavramıdır. Evvela peşinen ihtilaf/çekişme kabul edilerek yola çıkılınca menzile varılamıyor. Ayrıca, hepimiz, herkes, "yeni anayasa kısa olsun, maddelere, teferruta boğulmasın" diye tekrar tekrar yazıp konuştuk. Buna rağmen 170 küsur madde hedef alınmış. Komisyon, geçen zaman zarfında bu maddelerden ancak 30 kadarını yazabilmiş.
Şimdi son sahneye gelindi...
Cumhurbaşkanından, Başbakandan, vatandaşa kadar Uzlaşma Komisyonu'nun bu mesaiyi başaracağına dair kimsede ümit yok. Mezkûr komisyon, haziran sonuna kadar ek mehil aldı. 20 ayda yapılamayan anayasa 1.5 ayda yapılacakmış.
Açıklamalardan öğrenildi ki AK Parti, daha başlangıçta bir şey beklemediği için kendisi paralel bir anayasa hazırlatmış. Başbakan Tayyip Erdoğan, o taslağı halka götüreceklerini haber vermekte.
Bu yaz ve sonbahar siyaset çok sıcak geçeceğe benzemekte. Anayasa yapamamak ayıbından kurtulmalıyız. Bu durum, bölge lideri bir ülkeye yakışmaz. Lider, askerî vesayete rıza gösterebilir mi? Hem darbecileri yargıla, hem onların buyruklarıyla hayat bulmuş apoletli bir anayasayı devletin esas teşkilat kanunu say. Çelişkiler var oldukça çekişmeler bitmez...
2023 Büyük Türkiye'sini 2071 Cihan Devleti Türkiye'ye taşıyacak dört başı mamur bir anayasa... Hedef budur, yakışan da budur, zaten başkası düşünülemez.