Fatih gibi bir koca hünkâr bile yargılanmıştır. Mahkeme huzuruna çıkmak, suçlu olmak demek değildir. Hakkında hüküm olmadan hiç kimse ne aktır ne de kara. Bu itibarla yargısız infaz da ayrıca suçtur.
17 Aralık 2013 yargı darbesi ve 25 Aralık 2013 paralelci polis baskınlarının dalgaları Meclisi buldu. Başbakan Tayyip Erdoğan, darbe salvolarını savuşturduktan sonra evvela haklarında rüşvet, yolsuzluk, nüfuz suistimali gibi ağır suçlamalar bulunan çalışma arkadaşlarını kabineden aldı; ardından da AK Parti, kendi eski bakanları için Meclisin toplanması ve komisyon kararı maksadıyla harekete geçti. Bu yüzden evvela iktidar partisinin önergesi oylandı. Bunun sonucu olarak da eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar için tek komisyon kurulmasına karar verildi.
Meclis dışından paralel muhalefetin dayanak yaptığı, muhalefet partilerinin şiddetli ithamlarda bulunduğu bir ihtilafta suçlamaları görmezden gelmek, bakanları yerinde bırakmak, kendi adamını kayırma adına muhalefet önergelerini bertaraf edip hiçbir soruşturma ve yargılama olmadan "bizim arkadaşlarımız temizdir" demek doğru olmazdı...
"Beraat-ı zimmet asıldır" ilkesi hukukun temel kanunlarından biridir. Müsnet/atılı suç ne kadar ağır olursa olsun bütün derecelerden geçerek muhakeme bitip sanık hakkındaki ceza kat'iyyet kesbetmedikten sonra sanık masumdur. Bu bakımdan belki de tamamen suçsuz veya en azından bazıları suçsuz mevzubahis siyasetçiler için sürecin başlatılması isabetli, öz partileri tarafından başlatılması ise çok isabetli olmuştur. Ancak bu insanlara hakaret, fotoğraf çekip taciz etme gibi sataşmalar arasında sadece 10 dakika konuşma hakkı verilmiş olması büyük eksikliktir. Oturumun Meclis TV'den naklen verilmemesi de yanlış olmuştur. TV'nin o gün kapalı olması mazeret değildir. TV tatil yapar mı?
Sonuçta tarihî celse TBMM toplantıya katılan 469 vekilden 453'ünün oyu ile kararını verdi; 4 eski bakan için "Soruşturma Komisyonu" kurulacak. Partilerden seçilecek 'tarafsız' 15 vekilden meydana gelecek olan bu hey'etin çalışma müddeti iki ay. İki ay sonra haklarında tahkikat yapılan isimlerin Yüce Divan'a sevk talebiyle dosyanın Meclise arzına karar verebileceği gibi bir nevi takipsizlik kararı da verebilecek. Her iki halde de son sözü Meclis verecek. TBMM ya komisyonun soruşturmaya yer olmadığı kararını tasdik eder veya üye sayısının bir fazlasıyla rapor yahut 'iddianame'yi kabul eder. Birinci ihtimalde dosya kapanacak, ikinci ihtimalde genel kurul "yargılansınlar!" dediğinde AYM yüce divan sıfatıyla devreye girip kararını verecek, o karar aleyhte olursa şüpheliler için tek merci kalacak AİHM.
Bütün bu süreçte tayin edici unsur AK Parti ve partide de Sn. Başbakan Erdoğan'dır. Değişik hizmetler verdikten sonra bakanlığa gelmiş bu kimselerin ömür boyu şaibe altında kalmamaları için yolun sonuna kadar gidilmesinin yerinde olacağı görüşündeyiz. Kendileri de zaman zaman bunu istemişlerdi.