Başta "o ne güzel emirdir" diye Sevgili Peygamberimiz -aleyhisselam- tarafından muştulanan Fatih Sultan Mehmed Han ile o emirin "o ne güzel askerdir" diye övgüyle bahsedilen fetih şehit ve gazilerini, rahmet, minnet ve dualarla yâd ediyoruz. Dereceleri yüksek olsun, Allahü teâlâ, bizleri onlara karşı mahcup eylemesin.
Takvimler 19 Mayıs 1935'i göstermektedir; Kemal Atatürk, masada sofra müdavimleriyle öteden-beriden konuşurlarken birden ortaya sorar "bugün ne olmuştu biliyor musunuz?" Herkes meraklanır; fakat kimse bir şey diyemez. Bunun üzerine cevabı kendisi verir: "Bugün, Samsun'a çıkmıştık!"
Derhal 24 Mayıs 1935 günü Fenerbahçe stadında 19 Mayıs şöleni yapılır.
Mektep kitapları, en az 75 yıl "Mustafa Kemal ve arkadaşları, vatanı kurtarmak için Bandırma ismindeki kırık bir gemiyle gizlice İstanbul'dan ayrılarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktılar" diye yazıp durdu...
Tümgeneral Mustafa Kemal'i işgale karşı halkı teşkilatlandırmak için VI. Sultan Mehmed Vahideddin'in gönderdiği, gizlice gitmediği, İşgalci İngilizlerin çıkış müsaadesi taşıyan mühürlü-imzalı evraklar verdiği, geminin kırık-dökük değil, bilakis derli-toplu ve denizlere dayanıklı olduğu gerçeklerinin alenileşmesi için yakın tarih etkilerinin biraz daha uzaklaşması gerekirdi.
12 Eylül 1980 darbesiyle birlikte canlı Atatürk maketi gibi onu taklit eden Kenan Evren cuntasında 19 Mayısın adına "Atatürk'ü anma" kelimeleri de ilave edilmişti.
19 Mayıs, hatırlandığı tarihten bu yana kar-kış, yağmur-yağış da olsa yaşanmıştır.
İlk defa bu sene iptal edildi...
Soma'da 301 vatandaşımız şehit olmuşken, binlerce evimize yangın düşmüşken kızlı-oğlanlı gençlerin stadlarda İsveç jimnastikleriyle Kemalist ritüeller sergilemeleri, hiçbir ahlâka sığmazdı.
Fakat, küfre sözcülük yapmayı düstur edinmiş olanlar, bu mantığı bile iktidara saldırmak için fırsat bildiler. Dedesi Abdülhamid Han tarafından Fizan'a sürülmüşün torunu genlerinde taşıdığı iman ehline düşmanlığı en alakasız şartlarda dahi manşet vesilesi yapmaktadır.
Bu haksız taarruzlar yüzünden midir, bilmeyiz bu sene 29 Mayıs merasimleri de iptal edildi. 29 Mayıs ruhu, hücrelerine dek işlemiş olanlar buna nasıl razı oldu anlayamadık.
Zira...
19 Mayıs, bir şölendir.
29 Mayıs ise bir merasim, anma günüdür.
29 Mayıs'ta sadece yürüyüş ve türbe ziyareti yapılmakta, mehter çalmaktadır. Bir festival olmadığı için şehitlerimizle ailelerinin incinmeleri mevzubahis olmazdı. Buna rağmen bürokrasi hazeratından her kimlerse onlar denge politikaları gütmüşler.
Eskiden yazdığımız bazı yazılarda 29 Mayıs'ın millî bayram yapılmasını teklif etmiştik. Sultan Abdülhamid Han'ı dillere destan nezaketinden bir numuneyi daha sonra okuduk. 29 Mayıs'ın bayram yapılması teklifi bu Hakan'a arz edilir. Fakat bütün vatandaşların hükümdarı Ulu Hakan "hayır, der, Rum teb'am incinir!"
Anmalar, 1910'da İttihad-u Terakki iktidarında başlar.
29 Mayıs; 29 Mayıs 1453 Ruhunu tefekkür ve derinlemesine idrak etmek için bir vesiledir.