Dünyada bugün çözülemez hale gelmiş nice ihtilafın asıl müsebbibi, BMGK'dır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar, nihaidir. Karara karşı bir şey yapılamaz.
Konsey'de 5 üye devlet bulunmakta:
ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa. II. Dünya Harbi'nin muzaffer devletleri. I. Dünya Harbi'nden sonra Cemiyeti Akvam/'Milletler Cemiyeti' varken, II. Dünya Harbi'nin çıkmasına mani olamadı.1945'te BM/Birleşmiş Milletler adıyla yeni bir teşkilat kuruldu. Bu kurumun 24 Ekim 1945'teki üye devlet sayısı 51'dir. Sayının hemen hemen onda birini Güvenlik Konseyi teşkil etmiştir. Günümüzde üye devlet sayısı, dört kat artışla 192'ye çıkmışken 5'li patronlar kulubü aynı kalmıştır.
Teşkilatın kuruluş gayesi, devletler arasında barışı temin, ekonomik ve kültürel işbirliğini geliştirmeye destek olmaktır. Bu hoş temenniler sadece kâğıt üzerinde. Şu gün, BM'nin dünya barışına katkı temin ettiği, harpleri önlediğ veya durdurduğu gibi pozitif değerlendirmeler yapılabilir mi?
BM'de konsey üyesi devletlerin dediği olmaktadır. Diğer devletler, terör estiren veya hukuksuzluk yapan bir devlet hakkında genel kurula kınama talebi getirdiğinde talep kabul edilse bile mezkür devletlerden biri bunu veto ettiğinde o karar çöpe gitmektedir. İsrail hakkında alınan kınama kararlarının resmileşememesi ABD'nin sabitlenmiş vetoları yüzündendir. Başka hususlarda da Çin ve Rusya böyledir.
Üçüncü seneye girdik. BM, Suriye aleyhine konsey tasdikli kınama kararı alamıyor. Şimdi 54 devlet yine kınama istedi. Ne kıymeti var? Bu defa da Çin ve Rusya frene basmakta. Gelecek nesiller, gelecek çağlar acaba bugünkü şu dünya adaletine ne diyecektir? Şu tarzın akıl, insaf, vicdan ve hukukla bir münasebeti olabilir mi?
Suriye, öz vatandaşına terörü reva görmektedir. 100 Bin vatandaşı iç savaşta öldü, bir milyona yakını muhacir. Zulme devam ettiği gibi komşu devletlere de terör ihraç etmekte.
Reyhanlı katliamı, Türkiye'de değil de BMGK üyesi devletlerden birinde yaşansaydı acaba Suriye'ye karşı hangi müeyyideler işlerdi? Evet, tam da onu diyoruz. BMGK çifte standart uygulamakta, adaletsizlik yapmaktadır.
Bu itibarla teşkilatın değişmesi gerekir. BM soğuk savaş dönemi kuruluşudur. O savaş çoktan bittiğine göre tekrar yapılanmalı. Ayrıca BMGK vetolarına karşı uluslararası mahkemlerde iptal davası açılabilmeli.
Cemiyeti Akvam, II. Dünya Harbiyle ortadan kalktı. BM'nin yeniden organize olması için de illa bir harp mi çıkması gerekir?
Yaşananlar yeter.