Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılında vatandaşa 3 ayrı sandık götürüleceğini söyledi. Mahalli seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yeni anayasa referandumu...
Mahalli seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler biliniyordu. İkisi 2014'te, sonuncusu 2015'te olacaktı.
Yeni olan, yeni anayasa için millî istişare/referandum.
Haziran 2013'ten itibaren iki yıllık bir seçim takvimi açılıyor. Eskiden seçim havası başlayınca "seçim sath-ı mailine girildi" denirdi. İktidar partisi genel başkanının beyanı, o sürecin başladığının haberi.
Nitekim AK Parti de Washington'dan gelen bu haber üzerine mekanizmanın nasıl çalışacağını açıkladı. Mart 2014'te mahalli seçimler, ağustosta cumhurbaşkanlığı seçimi, kasım ayındaysa anayasa referandumu yapılacak.
Burada bir hususu açmak gerekiyor:
Hakikaten teklif edilen takvim işler de ağustos 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılırsa bu seçimin akıbeti ne olacaktır? Zira iki ay sonra da anayasa referandumu olabilecektir. "Olabilecektir" diyoruz çünkü halka gitmek için iktidar partisinin vekil sayısı yetmemekte. Başbakanın ümidi o ki oylama gizli yapılacağı için diğer partilerden milletvekilleri de lehde oy verebilirler. Oylanacak anayasaya dair de iki ihtimal var:
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun hazırlayacağı anayasa veya AK Parti'nin hazırladığı anayasa halkın takdirine arz edilecektir. Başbakan, komisyon anayasa yapabilirse ağustos ayında referanduma götürüleceğini söylemekte. Fakat kendisinin de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi ümitlerinin azaldığına işaret ediyor. Başbakan, ayrıca yeni anayasa yapılamadığı takdirde hizmete mevcut anayasayla devam edeceklerini de söylemekte.
Sorumuza dönersek; kabul edelim ki Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun veya AK Parti'nin yaptığı yeni anayasa taslağı 330'u buldu ve vatandaş sandıkta "evet" dedi, Türkiye de ilk defa bir sivil anayasaya kavuştu. O zaman iki ay evvel yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ne olacak? Daha gerçekçi bakılırsa; çok büyük ihtimalle komisyon işini ikmal edemeyecek, AK Parti kendi teklifini halka sunacaktır.
Bu sonuca göre Tayyip Erdoğan ne yapar?
Sayın Erdoğan, 2014 Seçimleriyle tekrar Başbakan olup süreyi tamamladıktan sonra mevzuata nazaran Cumhurbaşkanı veya Başkan olur. 2023'te Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya'dadır.
2014-15 Sürecinde anayasa yapılmış, başkanlık yolu açılmış olsa bile daha evvel Cumhurbaşkanı seçilmiş olan isim, vazifesine devam eder. Bu isim de herhalde Sayın Abdullah Gül olacaktır. Zirvede değişiklik görünmüyor. Bütün mesele yeni, sivil, demokrat ve yerli bir anayasanın hayatımıza girmesinde.
Sandığın, aile hayatında "çeyiz sandığı" ismiyle güzel bir yeri vardır.
Seçim sandıkları da çeyiz sandıkları gibi sevimli olmalı.
Şu var ki bu seçimlere etraftaki iç savaş kıskacıyla gireceğiz.
İlaveten 2015'te Ermeniler de üstümüze gelecekler.