Ergenekon darbecileri, darbeyi başaramadan alınıp yargılandılar. Bir de darbeden sonra yargılananlar var. Ergenekon dâvâsı bir ilk. Yıldız Mahkemesi de bir başka ilk:
Abdülaziz Han, 30 Mayıs 1876 tarihinde hal edilerek Topkapı Sarayı'na götürüldü. Sonra oradan Hakanın kendisinin inşa ettirdiği Feriye Sarayı'na nakledildi. 4 Haziran 1876 günü bu sarayda şehid edildi. Sabah odasında Kur'an-ı kerîm okuyordu. Darbeciler, saray bahçesine bahçevan adı altında 3 kiralık katil almışlardı. Pehlivan Mustafa Çavuş, Pehlivan Cezayirli Mustafa ve Pehlivan Boyabatlı Hacı Mehmed.
Abdülaziz Han, iri kıyım ve pehlivan yapılı olduğu için katiller pehlivanlardan seçilmişti. Bu kişiler, pencereden girerek rahlesi başında Kur'an-ı kerîm okuyan mahlu Padişahın üstüne atılıp biri kollarını zaptederken, biri dizlerine bastırdı, üçüncüsü de bileklerini kesti.
İşbaşındakiler, cinayete intihar süsü vererek ısmarlama rapor aldılar. Halbuki müntehir, bir bileğinin damarlarını kesince, kesik elle diğer bileğinin damarlarını kesemez.
Abdülhamid Han, Padişah olunca hadisenin küllenip unutulmasına fırsat vermedi. Pehlivan Mustafa Çavuş, cinayet işlediklerini ikrar etmiş, devrik Sultanın cariyesi Pervin Felek Hanım'ın şahadeti ortaya çıkmıştı. Cumhuriyet nesillerine "hürriyet kahramanı" diye tanıtılan Midhat Paşa, bu sırada Aydın valisiydi. Tahkikatı işitince Fransız konsolosluğuna sığınma korkaklığını gösterdi. Pazarlıklar sonucu iade edildi. Yıldız Sarayı bahçesinde mahkeme kuruldu. Celseler, yerli ve yabancı matbuata açıktı.
Yargılananlardan bir kısmı şunlardır:
Üçü de eski Sadrazam olan Midhat Paşa, Hüseyn Avni Paşa, Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa. Hal fetvasını veren eski şeyhülislam Hasan Hayreddin Efendi. Her ikisi de Sultan Abdülmecid Han'ın damadı olan Damat Mahmud Celaleddin Paşa ve Damat Nuri Paşa. Eski askeriye Nazırı Süleyman Hüsnü Paşa. Hariciye Nazırı Mehmed Raşid Paşa. Sağlık sebebiyle tahtını kaybetmiş olan Sultan V. Murad Han. Bu padişahın validesi Şevkefza Sultan.
Mahkeme hey'etinde gayrı müslim teb'adan da üyeler vardı.
Muhakeme neticesi karar, 29 Haziran 1881 tarihinde açıklandı.
9 kişiye idam, iki kişiye 10'ar yıl hapis cezası verilmişti.
Aralarında Adliye Nazırı Ahmed Cevdet Paşa ve Gazi Osman Paşa'nın da yer aldığı 25 kişilik Mahkeme-i Temyiz, dosyayı inceledi. 15 aza kararın aynen tasdiki,10 aza ise cezaların hafifletilmesi istikametinde rey verdi. Büyük hukukçu Ahmed Cevdet Paşa ve Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa, karar lehine rey vermişlerdi. Buna rağmen Abdülhamid Han, cezaları hafifleterek idamları sürgüne çevirdi...
Şayet:
27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül darbeleri sonrasında Sultan Abdülhamid Han'ın yaptığı yapılabilse, bu cesaret gösterilseydi ceza, belki de caydırıcı sebep olacak ve 28 Şubat, Ergenekon, Balyoz, Ayışığı, Sarıkız ve benzeri çılgınlıklara teşebbüs edilemeyerek, faili meçhuller yaşanmayacak ve 132 sene sonra hâlâ darbe konuşulmayacaktı.
Temenni ederiz ki Ergenekon ve emsali darbe dâvâlarıyla bu memlekette bu kötü gelenek artık biter ve132 sene sonra zaman kayıpları içinde yine darbe konuşuluyor olmaz.