İhlas Kolejinde Çizgi Dili

A -
A +
"Türkiye'de bir ilk idi bu uygulama. Çizgilerden oluşan objeler, varlıklar, nesnelerin doldurduğu koca bir dünya..."

Kızımı ders çıkışında alıp eve dönecekken o tuttu kolumdan, âdeta sürüklüyor beni. Bir öğretmeniyle tanıştıracakmış. Bir heyecan, telaş öğretmenler odasına girdik.
- İşte o! dedi.
Aa! 25 yıllık dostum, abimdi o. Sarıldık, özlemişiz birbirimizi. Kızım ceketimi çekiştiriyor: "Baba, Çizgi Dili öğretmenim!"
Hocam meğer İhlas Kolejlerinin 3. sınıfında, 7 yıldır ÇİZGİ DİLİ dersine giriyormuş aslında. Kendisi Yüksek Lisanslı Edebiyat-Türkçe öğretmenidir. 15 yıldır da Türkçe derslerini veriyor. 35 yıllık bant resim ve çizgi romancı. Dağarcığındaki yılların birikimini, ben sordum, hocam şöyle anlattı:
"Kırk yıllık, deyim yerindeyse, bir sanal atölyem var:
"Düşünen Beyinler Atölyesi" Öğretim, eğitim adına; gördüğüm, işittiğim, dokunduğum, haz-lezzet aldığım işleri tasarlıyor, uyguluyorum orada. İşte, bu yıl da kızımız Zeynep ve arkadaşlarıyla birlikteyiz 3. sınıfta Çizgi Dili dersinde.
- Nedir hocam bu Çizgi Dili?
- Gözlerimizi kapayalım.
Karanlık bir dünya, hiçbir şey yok. Açalım gözlerimizi:
Aa, çizgiler, çizgiler! Çizgilerden oluşan objeler, varlıklar, nesnelerin doldurduğu koca bir dünya! O ana kadar farkında değildik.
Meğerse varlıkların her biri çizgilerden meydana geliyormuş. Rabbimiz dileseydi, karanlıkta da bize nesneleri tanıtır, bildirirdi. Ama bakıyoruz ki varlıkları çizgilerle, renklerle bize tanıyabilme imkânını vermiş.
- Hiç düşünmemiştim!
-Böyle olunca, günlük hayatta ve derslerde öğrenirken ve öğretirken neden çizgiyi bir öğretim-eğitim aracı olarak kullanmayalım?
-Peki hocam, bu bir saatlik dersin ileriki yıllarda da faydası olacak mı?
-Birinci faydası bu:
"Düşünce üreten beyin"...
İkinci fayda; ileriki yıllarda "tablet" kullanmaya başlayan çocuk, Çizgi Dili'nde öğrendiği "figürleri" projelerinde, taslak, tasarım ve panolarında kullanıyor olacak. Yine düşünce üretiminin hayata geçirilme sentezi de bir başka fayda...

***

Bu güzel sohbete vesile olan sevgili kızım Zeynep ve arkadaşlarının ne kadar şanslı olduğunu düşünürken, İHLAS KOLEJLERİNİN geleceğin öğretim-eğitim dünyasında ne kadar ileri bir eğitim teknolojisiyle yerini aldığını bir veli olarak görmem de beni mutlu etti.
Saygıdeğer Rıdvan Üzel Hocama ve diğer saygıdeğer öğretmenlerimize sonsuz kere teşekkür ederim.

Öğrenci velisi-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.