İlim, kalp, gönül üzerine -3-

A -
A +
Gönlün gücünü anlatmaya bugün de devam edelim… Gönül, o düşünce gücüyle bir anda Çin’de, bir anda Amerika’da, bir anda Jüpiter’de, bir anda uzayın derinliklerinde, bir anda yanı başınızda olabilir…
Elinizde bu yazıyı okurken bir anda memleketinizi hayal ettiğinizde olduğunuz yerden, dolaştığınız kırlara kadar aklınıza ne gelirse hayalinize o geliverir… Hatta hepsi bir anda bile beyninizde tur edebilir… Onun için sadece hatırlamak yeterlidir. Ayrıca herhangi bir sıkıntı çekmesi gerekmez. Yani bir pil takmaya, cereyan gelmesine, veri girmeye, kamera ayarlamaya veya herhangi bir görsel iletişim aracına gerek yoktur.
Her düşündüğünüz, hayalinizde en ince detaylarıyla anında canlanır…  Aslında bu dünyada her şey onun emrine verilmiş gibidir. O bu âlemde nice şaşılacak halleri ustalıkla gerçekleştirir… Denizler üzerine köprü, ırmaklar üzerine barajlar kurar… Havada uçar, bilgisayarla bir bilgiyi milyarlarca defa çoğaltır. Ses ve görüntüleri fotoğrafla resme, videoyla kayda alır. Daha nice şaşılacak hâller ve ilimler onun bir sanatıdır.
Bütün bu sayısız örnekler, 5 duyu organıyla meydana gelmektedir. Ama bu kalbin daha şaşılacak hâlleri vardır ki, bunun anlatılması bile zordur… Şöyle ki bu durum ruhanî yöne, ruhsal hâle aittir. Bunlar 5 duyu organıyla tanımlanamaz.
İnsanların çoğu bu hâlden habersizdir. Onlar sadece yukarıda açıkladığımız cisim ve madde âlemini bilir. Bunu anlayabilmek değil de birazcık hissedebilmek için rüya hâlini aklınıza getirin.  Biliyorsunuz uykuda iken akıl almaz rüyalara şahit oluverirsiniz. Tarif edilemeyen bir şekilde akla hayale gelmeyecek hâlleri yaşar bilir ve görürsünüz. Yani duyu organlarıyla mümkün olmayan nice hâl ve şekilleri uykuda görür, yaşar, tadarsın. Bu durum yazıyla ancak bu kadar açıklanabilmektedir. Bu hassas bilgiyi neden ısrarla bu kadar anlattık biliyor musun evladım?
İlim dediğiniz marifet dediğiniz o esrarlı hâl esasında okuyup yazarak ve beş duyu organıyla öğrenilerek elde edilenden ibaret değildir. İlim esasında âlem-i melekût denilen ruhlar âleminden bir hâldir. 
        Akif İnan İzgördü
 
 
ŞİİR
 
             Regâib Kandili
 
         (Merhum babamın hatırasına ithaf olunur-Oğlu)
Şükürler olsun Rabbim! Geldi Receb-i Şerif;
Mânevî bir iklimin, yeliyle serinledik...
Kıymeti, Yaradan'dan; âciz kalır her târif;
Rahmet Deryâsı imiş; yazık ki, bilemedik!..
 
Şimdi Hakka sığınıp mağfiret dileyelim;
Regâible belki de, af olur kurtuluruz!
Ellerimizi açıp, O’na boyun eğelim;
Bu sâyede İnşallah, sonsuz huzur buluruz! ..
 
Tâ ezelden ebede, duâlar ulaşmalı,
Gidenler bunu bekler, gelecekler gelmekte;
İçten kopan niyazlar, asırları aşmalı;
Samîmi pişmanlıklar, günahları silmekte! ..
 
Mâdem kalmak imkânsız, hazırlanalım göçe,
Allah için gözyaşı, gönülleri parlatır,
Ömür, sermâyemizdir; sarf etmeyelim hiçe;
Karşılıklı duâlar, yolları aydınlatır!..
 
Rûha gıda Regâib, bize mübârek olsun,
Sonsuzluğa götürsün gecenin bereketi,
Rahmet Sağanağından, gönül kabımız dolsun;
Yüce Rabbim, herkese; nasîp etsin Cenneti! ..
 
                Ramazan Çetin
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
EKLEM KİREÇLENMESİ: Eklem kireçlenmesi (osteoartrit) eklemlerde kıkırdak kaybına bağlı olarak oluşan iltihabi hastalığın adıdır. Aynı zamanda en sık karşılaşılan eklem rahatsızlığıdır. Yaşlanmayla birlikte eklemleri etkileyen deformasyonlar, eklem içi kırıklar, yaralanmalar ve geçirilen iltihaplar bu hastalığa yol açan temel faktörlerdir. Bu sebeple “yaşlılık romatizması” olarak da bilinir. (Kalça çıkığı da ilerleyen dönemde kireçlenmeye neden olabilir.)
Kireçlenmenin sebep olduğu şikâyetler: Eklemi oluşturan kemiklerin yakın temas ve sürtünmesi ağrıya sebep olur. Dökülen kıkırdak dokusunu ortamdan uzaklaştırılmak için bölgede iltihaplanma başlar. Bu dönemi eklemden gelen kıtırtı sesleri, şişlik, çarpıklık ve şekil bozukluğunun oluştuğu dönem takip eder. Ağrı sebebiyle topallama veya değişik yürüyüş şekilleri oluşabilir. Ağrı ve şikâyetler genelde bel, diz, ayak bileği, kalça eklemi gibi yük altında çalışan eklemlerde olsa da omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri hatta çene ekleminde de hissedilebilir. [Dr. İsmail Maraş]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.