Karayılan'ın oğlu babasının mirasını yaşatıyor! Kastamonulu davulcu dünyayı gezmeye devam ediyor

Kaynak: AA, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yaşam Haberleri  / AA, Türkiye Gazetesi

Davuluyla dünyayı gezen "Karayılan" lakaplı Mahir Dağlıoğlu'nun 80 yaşındaki oğlu Yılmaz Dağlıoğlu, babasının mirasını yaşatıyor. Kastamonu'nun merkeze bağlı Yuva köyünde 1906 yılında doğan Mahir Dağlıoğlu, çaldığı davulla Türkiye'de adını duyurdu.

Dağlıoğlu, 1950'de Fransa ve İspanya'da, 1954'te İtalya'da, 1958'den 1961 yılına kadar her yıl Fransa'da, 1962'de İtalya, Hollanda ve ABD'de, 1963 yılında Almanya ve 1964'te Venedik'te festivallere katıldı.

Venedik'in sokaklarında Uluslararası Müzik ve Halk Dansları Festivali'ndeki performansını sosyal medyada büyük ilgi görmüştü.

Mahir Dağlıoğlu, 1964 yılında hayatını kaybetti. Dağlıoğlu'nun oğlu Yılmaz Dağlıoğlu ise davul çalmaya 12 yaşında başladı.
Babasının bıraktığı mirası devam ettiren Dağlıoğlu da Japonya ve İtalya'da davuluyla gösteri yaptı. Düğünlerde ve çeşitli organizasyonlarda yer alan 80 yaşındaki Yılmaz Dağlıoğlu, bu yıl davul çalmayı bırakmayı düşünüyor.
Karayılan'ın oğlu babasının mirasını yaşatıyor! Kastamonulu davulcu dünyayı gezmeye devam ediyor - 1. Resim

KARAYILAN YAĞ TENEKESİYLE ÇALMAYA BAŞLAMIŞ

Yılmaz Dağlıoğlu, babası Mahir Dağlıoğlu'nun davul çalmaya yağ tenekesiyle başladığını söyledi.

Babasının köyde inek otlattığı sırada bir zurnacı tarafından keşfedildiğini anlatan Dağlıoğlu, "Babam Aşağı Yuva köyünde yattığı yerden davul çalıyormuş. Sonra bir zurnacı gelmiş, 'Çarşamba günü merkeze gel.' demiş. Babama davul, elbise bulmuş. Düğüne götürmüş. Bir düğün, üç düğün derken babam işi kavramış." dedi.

Babasının lakabı hakkında da bilgi veren Dağlıoğlu, "Köyde iki aile arasında kavga olmuş. Babam bu kavgayı ayırmış. Köyden ağa babamı izliyormuş, 'Yılana benziyor bakın, karayılan gibi' diyor. Karayılan lakabı oradan kalmış." dedi.

Karayılan'ın oğlu babasının mirasını yaşatıyor! Kastamonulu davulcu dünyayı gezmeye devam ediyor - 2. Resim

JAPONYA'YA KADAR GİTTİ

Kendisinin 12 yaşında davul çalmayı öğrendiğini anlatan Dağlıoğlu, Japonya ve İtalya'da da çeşitli etkinliklere katılarak davul çaldığını söyledi.

Dağlıoğlu, dernek kurma isteği reddedildiği için 1968'den 2000 yılına kadar 32 yıl davul çalmaya ara verdiğini belirtti.

Dönemin Valisi Enis Yeter'in kendisi ile görüştüğünü ve bu sayede tekrar davul çalmaya başladığını ifade eden Dağlıoğlu, "Ama 80 yaşıma girdim. Bu sene herhalde bırakacak gibiyim. Bu kadar hizmet verdim. Çırağım var, kaç kişiye öğrettim. Babamın ekmeğini hala yiyorum. Bana bir lakap bıraktı, bana sermaye oldu." dedi.

Sevmeden bu işin yapılamayacağını anlatan Dağlıoğlu, şunları kaydetti:

"Davulu eğer benimsiyorsan, seviyorsan kendine çekersin davul çalarsın. Sonra müziği candan bileceksin. Ritim bileceksin. Yani zurnacı başka bir şey, sen başka bir çalarsan olmaz. Bizim tutulmamızın sebebi bu ama yaşlandım. Üç kız, bir oğlum var, hiçbiri davulu ne merak etti ne eline aldı."

Karayılan'ın oğlu babasının mirasını yaşatıyor! Kastamonulu davulcu dünyayı gezmeye devam ediyor - 3. Resim

KARAYILAN LAKAPLI DAVULCU MAHİR DAĞLIOĞLU KİMDİR?

Folklor uzmanı Halil Oğultürk'ün verdiği bilgilere göre Mahir Dağlıoğlu 1924'ten itibaren, 15 yaşında davulculuğa başladı.

Kıvrak hareketleri yılana benzetildi ve esmer oluşundan dolayı da halk arasında kendisine "Karayılan" lakabı verildi.

Karayılan, devlet erkanı tarafından da sevilen biri oldu. Halk oyunları ekipleriyle sık sık yurt dışı festivallere gönderildi. Ünü, böylece Türkiye'yi aştı.

İlk kez, Muzaffer Sarısözen'in başkanlığında 1949-1950 yıllarında İtalya ve İspanya’da düzenlenen halk oyunları yarışmalarına katıldı.

1949 yılında Venedik'te yapılan Halk Oyunları Festivali'nde Erzurum Bar Ekibi ve Karayılan, 43 ekip arasında birinci oldu.

Halk oyunları uzmanı Halil Oğultürk Turizm ve Tanıtım Bakanlığında görevliyken onu sık sık yurt dışına gönderenlerden biri oldu.

İngiltere, Almanya, ABD, Fransa, Hollanda, italya, Ispanya, Kıbrıs, Tunus ve Yunanistan seyahatlerinde Türkiye'yi başarıyla temsil ettiği kaydedildi.

Kaynak: AA, Türkiye Gazetesi
300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mahir Dağlıoğlu16 Ağustos 2024 04:32

Bu adamın babası da davul oynayabiliyormış. Babasının geçimini sağlayan şey oymuş.

Sonraki Haber Yükleniyor...