Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Konut satışlarında rekor! Ruslar yine zirvede
Ekonomi

Konut satışlarında rekor! Ruslar yine zirvede

Son Güncelleme: 20 Temmuz, 2022 - 03:24
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Konut satışlarında rekor! Ruslar yine zirvede
Fotoğraf BaşlığıKonut satislarinda rekor! Ruslar yine zirvede

Konut satışları yılın ilk yarısında yüzde 31,4 artışla 726 bin adedi aşarken bütün zamanların ocak-haziran dönemi rekoru kırıldı. Yabancıya satış da ilk altı ayda yüzde 72,7 artarak 35 bin 383’e, haziranda ise yüzde 81,8 artarak 8.630'a yükseldi. Nisandan beri alımlarını artıran Ruslar 1.887 konut ile yine ilk sırada yer aldı.

Kaydet
a- | +A

Türkiye genelinde konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarak 150 bin 509 oldu. TÜİK verilerine göre, ocakta 88 bin 306, şubatta 97 bin 587, martta 134 bin 170, nisanda 133 bin 58, mayısta 122 bin 768 konut satılırken, satışlar ocak-haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,4 artışla 726 bin 398 olarak gerçekleşti. Böylece bütün zamanların ocak-haziran dönemi rekoru kırıldı.

İPOTEKLİ SATIŞLAR ARTIYOR

İpotekli konut satışları haziranda yüzde 40,6 artış göstererek 40 bin 610 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 27 olurken ocak-haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise yüzde 63,5 artışla 170 bin 317’ye yükseldi. Toplam konut satışları içinde yüzde 29,7 paya sahip ilk el konut satış sayısı, haziranda yüzde 11,6 artarak 44 bin 732, ocak-haziran döneminde ise yüzde 24,2 artışla 208 bin 451 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışları da haziranda yüzde 11,8 artış göstererek 105 bin 777’ye, ocak-haziran döneminde ise yüzde 34,6 artışla 517 bin 947’ye çıktı.

YABANCIYA SATIŞTA REKOR

Haziranda toplam konut satışları içinde yüzde 5,7 paya sahip olan yabancıya satış yüzde 81,8 artarak 8.630 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 3.906 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u 2.534 konut satışı ile Antalya ve 428 konut satışı ile Mersin izledi. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-haziran döneminde ise yüzde 72,7 artarak 35 bin 383’e yükseldi. Haziran ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 1.887 konut satın aldı. Ruslar geçen ay 1.275 adet konut satın almışlardı. Rusya’yı sırasıyla 987 konut ile İran, 807 konut ile Irak vatandaşları izledi.

1,5 MİLYON ADET AŞILACAK

Sektör temsilcileri, bütün olumsuzluklara rağmen yılın ilk yarısında ocak-haziran dönemi rekoru kırılmasının konuta yönelik talebin ne kadar canlı olduğunu gösterdiğini söyledi. İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yüksek enflasyon endişesi yaşayan yatırımcıların, tasarruflarını güvence altına almak için gayrimenkul tercihlerine ağırlık vermeye başladığını belirterek “Bu veriler, toplam konut satışlarının 2022 sonunda 1,5 milyonun üzerine çıkacağını işaret ediyor” dedi.

YÜZDE 20’SİNİ RUSLAR ALDI

Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak da; Irak, İran, Rusya, Almanya, ABD, İngiltere ve Kanada başta olmak üzere 80’den fazla ülke vatandaşının Türkiye’den konut aldığını belirterek “Rusların Türkiye’ye ilgisi ise nisan ayından bu yana tavan yapmış durumda. Nisan-haziran döneminde yabancıya satışı gerçekleşen toplam 21.039 konutun yüzde 20,50’sini Ruslar aldı” diye konuştu. Bucak, Rus kaynaklı talebin önümüzdeki aylarda azalabileceğini, çünkü vatandaşlık ve ikametgâh veren ülkelerin savaş sebebiyle uyguladıkları ambargoyu kaldırdığını söyledi.

RİSK ALT VE ORTA GELİRLİDE

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise konut satışlarındaki rekorlara rağmen orta ve alt gelir gruplarının ev alma ihtimalinin her geçen gün azaldığını dile getirerek şöyle konuştu: Evi olmayan alt ve orta gelir grubundaki ailelerin konut alabilmelerini sağlayacak projeler hayata geçirilmeli. Bu çok önemli. Kamuya ait arazilerde uydu kentler ve yüksek adetli sosyal konut projeleri hayata geçirilmeli.

HUKUKEN NE YAPILABİLİR?

Yabancıya kiralanan bir dairede kira ödenmemeye başladığında hukuki işlemin başlatılması gerektiğini ifade eden Dr. Avukat Umut Metin “Bu süreci Türkiye’de yapmak gerekiyor. Ancak yabancı Türkiye’de değilse, yabancı kiracının ülkesinde dava açarsanız en az kira kadar hukuki maliyete katlanmış olursunuz. Bu konuda kira sözleşmesinde Türk hukukunun ve ili belirterek Türk mahkemelerinin yetkili olduğunu kayıt etmeniz gerekiyor. Buna rağmen alacağınızı alamıyorsanız, sözleşmede Türk bir kefilin yer alması daha güvenli bir tercih olur. Ara buluculuk da farklı bir kullanım ile yabancılarla güvenli kiracılık ilişkisi kurmak için uygulanabilecek güvenli yöntemler arasında yer alıyor. Kira sözleşmesine ek olarak bir ara buluculuk sözleşmesi yapılabilirse, buradan ek bir güvence sağlanabilir” dedi.

FAHİŞ ZAM YAPAN EV SAHİPLERİ KİRA ALMAKTA ZORLANIYOR

Geçen yıldan itibaren başlayan konut kiralarındaki artış ev sahiplerinin başına bela oldu. Yüksek bedelle fahiş zam yapan bazı ev sahipleri kiraları alamıyor. Son aylarda özellikle yabancıya kiralanan konutlarda kira tahsilatlarının yapılamaz duruma geldiği ifade ediliyor. Kiralık dairelerde artan fiyatların kiraların ödenmeme riskini de beraberinde getirdiğine işaret eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Geçen yıla göre üç dört kat artan kira bedelleri sebebiyle daireye istenen yüksek kiralar başlangıçta kiracı tarafından ödenebiliyor ancak daha sonra tahsilatta sıkıntılar yaşanabiliyor” dedi. Kira artışlarının yüzde 25’te sabitlendiğini hatırlatan Özelmacıklı, yüksek kira bedellerinde yabancıların olumsuz etkisi olduğunun altını çizdi. Özelmacıklı “Özellikle eşyalı hâle getirilen ve kiraya verilen daireler, o bölgenin piyasa rayicindeki dengeleri değiştiriyor. Mesela herhangi bir vatandaş 3 bin liraya aylık kirası olan bir dairede oturuyorsa, belki o ev eşyalı hâle getirilip 10 bin liraya yabancıya daha kısa süreli verilebiliyor. İster istemez o bölgedeki piyasayı emsaller sebebiyle etkiliyor. Daireleri eşyalı hâle getirip daha yüksek fiyata kiralık olarak vermeyi bekleyenler sebebiyle de bu sefer yabancılar daha sonra kiraladıkları dairelerin ücretini ödeyememeye başlıyor. Kiracının kira bedelini düzenli ödeyip ödemeyeceğini mal sahibinin düşünmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME
Türkiye
HABER
Türkiye'de haziranda 150 bin 509 konut satıldı

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 20 Temmuz, 2022 - 03:24
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Tuğyan Ülkem Gülter evli mi, çocuğu var mı? Tuğyan itiraf etti mi? Güllü'nün kızı tutuklandı!
    Tuğyan Ülkem Gülter evli mi, çocuğu var mı?
    Kaydet
  • 2
     156 yıllık miras! Su değirmeninde üretilen tahine Avrupa’dan da talep çok
    156 yıllık miras! Su değirmeninde üretilen tahine...
    Kaydet
  • 3
    Güller ve Günahlar 11.bölüm fragmanı gündemde! Yeni bölümde neler olacak?
    Güller ve Günahlar 11.bölüm fragmanı gündemde! Yen...
    Kaydet
  • 4
    Heba Olan Dünler şarkısını kim söylüyor? Popüler şarkının sahibi merak ediliyor
    Heba Olan Dünler şarkısını kim söylüyor? Popüler ş...
    Kaydet
  • 5
    AK Partili eski vekilden asgari ücret kulisi! Rakam aralığını açıkladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan detayı dikkat çekti
    AK Partili eski vekilden asgari ücret kulisi! Raka...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Yılın maçına hoş geldiniz
    Kaydet
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Keyif veren gol düellosu
    Kaydet
  • Ali Kunak
    Ali Kunak Kırmızı yerine sarı, sarı yerine kırmızı!
    Kaydet
  • Murad Tamer
    Murad Tamer Hilal taktiğini Bilal baltaladı
    Kaydet
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Trabzon Zubkov’la kendini buldu
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Zirve Türkiye'den! Dünyanın en iyi tatlısı bakın ne çıktı
    Zirve Türkiye'den! Dünyanın en iyi tatlısı bakın ne çıktı
    Kaydet
  • Virane evlere fahiş kira istiyorlar!
    Virane evlere fahiş kira istiyorlar!
    Kaydet
  • Beşiktaşlı yıldızı topa tuttu: Tarihinin en kötü transferi!
    Beşiktaşlı yıldızı topa tuttu: Tarihinin en kötü transferi!
    Kaydet
  • Dünyada bir ilk! Evcil ahtapot piyano çaldı
    Dünyada bir ilk! Evcil ahtapot piyano çaldı
    Kaydet
  • Burak Yılmaz sitemkâr sözlerle ayrılığı açıkladı
    Burak Yılmaz sitemkâr sözlerle ayrılığı açıkladı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kabine bugün toplanıyor! Karadeniz’deki saldırılar masaya yatırılacak
Kabine bugün toplanıyor! Kritik konular masada
Kaydet
TEM'de zincirleme kaza! 3 araç birbirine girdi, çok sayıda yaralı var
TEM'de zincirleme kaza! Çok sayıda yaralı var
Kaydet
MHP, üç aşamada düzenleme istedi! Terörsüz Türkiye raporunun detayları netleşiyor
Terörsüz Türkiye raporunun detayları netleşiyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası