Akademide 'sahte tez' dolandırıcılığı! Rakam 20 bin liraya kadar çıkıyor

Editör:
- Güncelleme:
Akademide 'sahte tez' dolandırıcılığı! Rakam 20 bin liraya kadar çıkıyor
Gündem Haberleri

Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri parayla tez yazdırmak için internetteki ilanlara başvuruyor. Tez yazdırmak için ücret 20 bin liraya kadar çıkarken, öğrencilerin önemli bir bölümü ise dolandırılıyor.

Akademik alanda yükselmek ve doktor, doçent hatta profesör olmak isteyenler bazı şartları yerine getirmek zorunda. Bunların başında da makale yazımı ya da bitirme tezini teslim etmek geliyor. Bunula uğraşmak istemeyenler ise bu işi parayla yapacağı vaadinde bulunan ilanlara yöneliyor.

Bu şirketlere başvuranların yani sahte tez peşinde olanların çoğu ise dolandırılıyor. Üstelik sahte tez yazdırmaya çalışırken dolandırıldıklarını da yine sosyal medyaya yansıyan şikâyetlerle dile getiriyorlar...

ÜCRET 20 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Tez yazma şirketleri aynı alanda çalışan 3-4 farklı hocaları olduğunu, onlardan en uygun fiyatı verenin teklifini öğrenciye sunduklarını belirtiyorlar. Ödemeyi 2 taksit şeklinde alan şirketler de var. İlk taksit tez yazılmaya başlanmadan, ikinci taksit de tezi teslim etmeden önce ödeniyor. Ücret için 1.000 ila 20 bin liralık bir fiyat aralığı veriliyor.

BENZER SİTELERLE YOLA DEVAM EDİYORLAR

Hürriyet'in haberine göre; öte yandan sosyal medyada ve internet sitelerinde şikâyetlere konu olan ve bu işi yaptığını duyuran şirketlerin önemli bölümü internet sitelerini kapatmış ve telefon numaralarına ulaşılamıyor. Yani dükkânı kapatmış ve kendilerini tamamen ulaşılamaz hale getirmişler. Ancak ortadan kaybolan bu şirketlerin çoğu benzer internet adreslerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.

Yani internet tarayıcısında ‘tez yazımı’ ya da ‘parayla makale’ şeklinde basit bir arama yapılarak kendilerine rahatlıkla ulaşılabiliyor. Bir şirketin foyası ortaya çıktığında benzer isimlerle, farklı bir kuruluş gibi yollarına kolayca devam etmeleri mümkün görünüyor.

CEZASI 10 YILA KADAR HAPİS

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer İçer, "Bu şekilde üretilen yayınlar kullanılarak akademik unvan elde edilmesi ya da kadroya girilmesi, suç kapsamında değerlendirilir. Kişiler, bu çalışmaları kullanarak kamuyu zarara uğratarak haksız menfaat elde etmiş olurlar. Kanunda nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası olarak öngörülüyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...