Çözüm Süreci'nin akil insanları yeni dönemi değerlendirdi: Süreç baltalayıcıları şov ve oy peşinde!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çözüm Süreci'nin akil insanları yeni dönemi değerlendirdi: Süreç baltalayıcıları şov ve oy peşinde!
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çözüm Süreci’nde terörün bitmesi için elini taşın altına koyan isimler “2014’te fırsat kaçtı. Aynı hatalar tekrarlanmamalı” diyor. Tarık Çelenk: Sürecin toplumsal ve siyasal vizyonunun netleşmesi lazım. Abdurrahman Kurt: ‘Terörsüz Türkiye’ kavramı artık yerleşik sisteme geçecek. M. Emin Ekmen: Süreç tarihin akışını değiştirebilecek çok önemli bir durum. Mustafa Armağan: Bu döneme katkı yapamayanlar yoldan çekilsin.

YEŞİM ERASLAN - EMRAH ÖZCAN ANKARA - Çözüm Süreci’nde terörün bitmesi için elini taşın altına koyan isimler “2014’te büyük bir fırsat kaçtı. Aynı hatalara yine düşülmemeli” dedi. Yeni dönemin Türkiye için bir millî güvenlik ve beka meselesi olduğunu ifade eden Yazar Tarık Çelenk, bunu baltalamak isteyenlerin şov ve oy peşinde olduğunu ve ideolojik körlük yaşadıklarını kaydetti. Orta Doğu’da yeni bir düzen kurulduğunu söyleyen Çelenk, Suriye’nin geleceğinin belirsiz olduğunu, Suriye’de istikrarın acilen sağlanması ve bir devletin kurulması gerektiğini kaydetti.

Çözüm Süreci'nin akil insanları yeni dönemi değerlendirdi: Süreç baltalayıcıları şov ve oy peşinde! - 1. Resim

VİZYONUN NETLEŞMESİ LAZIM

İsrail’in genişleme stratejisinden dolayı Suriye’de istikrar istemediğine dikkat çeken Çelenk, şunları söyledi: İsrail, özellikle Orta Doğu’daki belli grupları kendi yanına çekmek istiyor. Dürziler ve Nusayrileri yanına çekmeyi başardı. Suriye, İran ve Türkiye’deki Kürtleri de yanına çekmek, bunların hamiliğini yapmak istiyor. Türkiye, Kürt akrabalarını İsrail’in etki alanına bırakamaz. Bu ciddi bir millî güvenlik sorunudur. Aksi hâlde savunma hattını Malatya’da kurarsınız. Türkiye, bu tehlikeyi Şam’da karşılamak için Orta Doğu’daki Kürt halklarını yanına çekmek zorundadır, bu sürecin tamamen anlamı budur. Sürecin toplumsal ve siyasal vizyonunun netleşmesi lazım. Devletin sivil toplumdan ve aydınlardan görüş alması lazım. Öcalan, ‘ulus devlete’ razı olmuş durumda. Bu sürece, devlet felsefesiyle bakmak lazım.

Çözüm Süreci'nin akil insanları yeni dönemi değerlendirdi: Süreç baltalayıcıları şov ve oy peşinde! - 2. Resim

Türkiye’de ‘ulusalcı ve Kemalist bir hassasiyet’ bulunduğunu belirten Çelenk “‘Onların oylarından ekmeklerimizi kazanalım’ derdinde olanlar var. Şov yapma derdinde olanlar var. Popülizm de böyle bir şey. ‘3-5 oy alırsak parlamentoya gireriz’ diye düşünüyorlar. İdeolojik bir körlük var” dedi. Çelenk “Travmatik bir toplum, çarpık bir hafızanın düzelmemesinden kaynaklanan ayırt edememe problemi var. Bu bence büyük bir problem değil, Türkiye’deki makul çoğunluk bunu aşar. Devlet, hükûmet yeter ki yeni anayasa ve demokrasi alanında ilerleme kaydetsin” değerlendirmesini yaptı.

DERİN NATO ENGELLEDİ

AK Parti eski Milletvekili Abdurrahman Kurt: Terörist başı Öcalan’ın yakalandığında da o günkü devlet yönetimi bugünkü sonucu elde edebilirdi ancak o dönemki yönetim bunu gerçekleştiremedi. 2014 yılındaki çözüm sürecine ise ABD ve derin NATO engel oldu. Neticede o günden bugüne bütün akan kan, gözyaşı, ülkenin kaybettiği gayret boşuna geçmiş oldu. Bugünden sonraki süreç, birbirini dinleme, anlama, sorunları birlikte çözmeyle ilgili siyaset zeminini daha güçlü kılma alanına dönüşmüş durumda. Dolayısıyla ‘daha güçlü siyaset, daha güçlü demokrasi, daha güçlü Türkiye’ dediğimiz bir sürecin başında olduğumuzu düşünüyorum. Tüm koşullar olumlu değerlendirilebilirse iyi bir noktaya varacağız. ‘Terörsüz Türkiye’, kavram olmaktan çıkıp tamamen yerleşik bir sisteme geçecek.

Çözüm Süreci'nin akil insanları yeni dönemi değerlendirdi: Süreç baltalayıcıları şov ve oy peşinde! - 3. Resim

BU BİR BAŞLANGIÇ

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen: İmralı’dan yapılan çağrı, devletin ve Türkiye sosyolojisinin hassasiyetlerini dikkate alınan bir metin. PKK’dan da buna icabet edileceğine dair bir cevap geldi. Ama bu bir başlangıç aşaması. Kongrenin toplanıp karar alması ve sonra fiilen bunun gerçekleşmesi önemli. Silahını bırakanlar için yapılacak yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin açıklamalarında vurguladıkları gibi bir demokratikleşme perspektifi de söz konusu. Bu yönde ne yapacaklarsa Meclis’e getirirler, biz de iyi ve doğru bulduğumuz şeye destek oluruz, beğenmediğimizi eleştiririz. Ancak süreç her hâlükârda Türkiye’de tarihin akışını deştirebilecek çok önemli bir durum.  

Çözüm Süreci'nin akil insanları yeni dönemi değerlendirdi: Süreç baltalayıcıları şov ve oy peşinde! - 4. Resim

Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan: 2013 yılında Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti’ndeyken de, bugün de aynı şeyi söylüyorum: Türkiye terörsüz bir döneme adım atmadığı sürece tarihin kendisinden beklediği büyük sıçramayı yapamayacaktır. Ayaklarımızı bağlayan bukağıdır Kürt sorunu. Şimdi Türkiye’de herkesin bu sürece katkı yapması, onu da yapamıyorsa yoldan çekilmesi gerekiyor. Bu, bir beka meselesidir ve ertelenemez. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Nisan 2013 tarihli Akil İnsanlar Heyeti toplantısında şöyle demişti: ‘Bu süreçte inisiyatif almayanları, elini taşın altına koymayanları affetmeyeceğiz.’ Ellerin taşın altına konulması bugün hayati bir şart hâline gelmiştir. 

Çözüm Süreci'nin akil insanları yeni dönemi değerlendirdi: Süreç baltalayıcıları şov ve oy peşinde! - 5. Resim

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...