Mersin'de sahte dolar ele geçirildi! Gerçek dolar nasıl anlaşılır?

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Mersin'de sahte dolar ele geçirildi! Gerçek dolar nasıl anlaşılır?
Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Mersin'in Tarsus ilçesinde 21'i 100, 1 tanesi 50 dolar olan sahte 2 bin 150 dolar ele geçirildi, bir şüpheli yakalandı. Dolar biriktirenleri ise dolandırılma korkusu sardı, peki gerçek dolar nasıl anlaşılır? Sahte doların gerçekten farkı ne? İşte detaylar...

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmada Tarsus ilçesinde bir şüphelinin piyasaya sahte para süreceği bilgisi alındı. Bunun üzerine harekete geçen jandarma ekipleri, şüphelinin kimliğini tespit edip operasyon yaptı. Operasyonla yakalanan şüphelinin üzerinde yapılan aramada 21 adet 100, 1 adet de 50'lik sahte dolar ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, jandarmaya götürüldü.

Mersin'de sahte dolar ele geçirildi! Gerçek dolar nasıl anlaşılır? - 1. Resim

SAHTE DOLAR NASIL ANLAŞILIR?

Dolar almayı düşünenleri ise dolandırılma korkusu sardı. Sahte doları gerçeğinden nasıl ayırt edebilirim? sorusu da kafaları kurcaladı. İşte dikkat etmeniz gereken noktalar... 

- Emniyet Şeridi: 1996 öncesi basılan ABD Doları’nda emniyet şeridi bulunmuyor. 1996 yılında sonra tedavüle sürülen dolarlarda emniyet şeridi bulunuyor. 50 ve 100 dolar ışığa tutulduğunda enine dik olarak yerleştirilmiş rakamla kupür değeri ve USA ibaresi yer alıyor.  20,10,5 ve 2 dolarda ise kupür değerleri yazılı olarak yazılmış bir şekilde yer alıyor. Yanında yine USA ibaresi bulunuyor.

- Dolar, ışığa tutulduğunda ön yüzü sağ tarafındaki boşlukta para kağıdı üretimi sırasında kağıdın inceltilmesi yöntemi ile basılmış banknot üzerinde bulunan resmi filigran olarak kopyası yer alıyor.

- Dolarda ön ve arka yüzünde kabartma baskı yapılmıştır. Banknotta yer alan portre, yazı ve seri numaralar kabartmalı olarak yer alıyor. Parmağı üzerinde dolaştırdığınızda bu kabartmaları hissedebilirsiniz.

- Piyasaya sürülen sahte beyaz dolarların ortasında mavi şerit bulunmuyor. Ancak gerçek 100 doların  ortasında 3D güvenlik bandı kullanılıyor. Banknot hareket ettirildikçe bant üzerinde bulunan çanlar 100 rakamına dönüşüyor.

- Tüm dolar banknotları ultraviyole ışığı emen pamuk-keten esaslı kağıda basılmıştır. İçinde kırmızı ve mavi kılcal lifler yer alıyor. Para serileri emniyet şeridi UV ışığı altında parlıyor. 

10 dolar: 200 yılında basılan bu doların ön yüzünde 10 rakamı dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyaha dönüşüyor. 2006 baskısında ise 10 sayısı bakır renkten yeşil rengine dönüşüyor. 

20 dolar: 1998 ve 2003 yılında basılan 20 doların ön yüzündeki rakam dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyaha dönüşüyor.

50 dolar: 1997 yılında basılan bu doların ön yüzünde bulunan 50 rakamı dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah oluyor. 2004 yılındaki baskıda ise bakır renginden yeşile dönüşüyor.

100 dolar: 1996 ve 1999 yıllarında basılan banknotta yer alan 100 rakamı dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah renkte görülüyor. 2011 yılı baskında bakır renginden yeşile dönüşüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...