Soma'daki kömür ocağı faciasında 301 madencimizi kaybettik. Ülkemizde 3 günlük yas ilan edildi. Bütün dünya üzüldü. Ne var ki kömür çıkarma işi ve Allah'ın bize bahşettiği yer altı kaynaklarımız vazgeçilmezimizdir. Kapatalım ocakları sorun bitsin mantığı kabul edilemez.
Soma kömürü Zonguldak'tan sonra ikinci kalite bir kömürdür. Ülkemizin bu kömüre ihtiyacı henüz bitmemiştir.
Soma faciası hiç olmazsa bundan sonra aklımızı başımıza getirmelidir. İlkokuldan başlayıp insanımıza önce iş güvenliği bilinci oluşturmalıyız. İnanın semeresi çok kısa sürede alınacaktır. Devletimizin son zamanlarda uygulamaya koyduğu ve mecburiyet getirdiği iş güvenliği çalışmasının ne kadar önemli olduğu bu acıklı kazadan sonra bir kere daha su yüzüne çıkmıştır.
Yapılacak olan yasal düzenlemelerde çok farklı birimlerden görüşler alınmalıdır. Bilhassa kömür sektörüne dâhil olan bütün kesimlerin tavsiyeleri önemlidir. Bizlerde İstanbul Ticaret Odası olarak görüş bildirmekle vazifeliyiz. İTO'nun sunacağı görüşün altyapısının bir kısmı işte bu yazının içerisindedir. İleriye dönük olarak da İTO 81 no'lu Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt komitesi bu konudaki göreve şimdiden hazırdır.
Ülkemizin bütün kurumlarının tek vücut olup bu acı hadiseye karşı duyarlı olması çok güzel. Devletimiz ve sivil toplum örgütlerinin seferberlik ilan etmesi insanı mest ediyor. İstanbul Ticaret Odasının da ilk etapta iki milyon TL nakit para ve koli ile gıda yardımı yapması ve akabinde madencilerimizin çocuklarına İTİCÜ'de eğitim ve barınma yardımı vaadi bizi mutlu ediyor. Devamında da İTO olarak Soma'ya bizzat gidilmesi elzem olmuştur.
Bir kere daha, bu elim kömür ocağı kazasında hayatını kaybeden kardeşlerimize cenab-ı Allahtan gani gani rahmet diliyoruz. Geride kalanlara sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Bir daha yaşanmaması umut ve temennisiyle ülkemizin başı sağ olsun.
Hüseyin Akarçeşme-İTO Meclis Üyesi, 81 No'lu Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Vekili
E-5'te hız sınırı neden 70 km?
Bilindiği gibi E 5'te hız sınırı 70 km. Sayın Ulaştırma Bakanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve diğer yetkililere soruyorum. E 5'te 70 km hızla devamlı hiç seyahat ettiler mi? Bu hız sanki insanlara ceza kesmek için tespit edilmiş bir hız. Bu hızın en az 90 km olması gerektiği kanaatindeyiz.
Diğer bir konu da, yine bölünmüş yollardaki hız sınırı 110 km. Bu sınırın da en az 130 km'ye çıkarılması, güzergâh gereği olarak düşük hızda gidilmesi gereken yerler varsa işaret levhalarıyla bölgesel olarak halledilmesi gerekir.
Hız sınırını düşük tutarak yazılacak cezadan gelir beklemek Türkiye'ye çağ atlatan bir yönetime yakışmaz kanaatindeyiz.
Sürücülerden de talebimiz bu konuya katılıyorlarsa bu taleplerini e-posta ile Ulaştırma Bakanlığına ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına bildirmeleridir.
Necmi Özer-İstanbul
Marka şehir yolunda Artvin'e gerekenler
Artvin'den yazan değerli okuyucumuz Yüksel Kantar'a:
"Serhat şehrimizde merkezî hükümetin bu gün itibarıyla kamu yatırımları 12 katrilyon. Planlamalara göre daha yapılacak birçok icraat var. Yerel yönetimlerde de birçok hizmet gelmeye başladı. Ancak bu yazımda daha yapılacak ve yapılması gerekenleri sizlerle paylaşmak istiyorum" diyerek alternatif yol yapımından tutun, Millî Eğitime hizmet binasından, İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesinden, TOKİ konutlarına, Üniversite beklentisinden kamuya ait arsaların satılmasına, Kentsel dönüşümün başlatılmasından, Doğalgaz isteğine, ÇEDAŞ binasının yükseköğrenim yurduna çevrilmesine kadar dile getirdiğiniz uzunca listede kendi derdinizden çok şehriniz Artvin'i düşündüğünüz için teşekkür ederiz.