Barbaros’un kızlarına limanda hamallık yaptırmak mı?

Sesli Dinle
A -
A +
“Feridun Ağabey, TRT'nin yeni dizisi Barbaros'a takıldım biraz geç vakitte. Önce kutluyorum TRT tarihî dizilerle içeride ve dışarıda sükse yaptı bayağı. Ama anlatılan bizim geçmişimiz mi, yoksa senaristin zamana uygun uyarlaması mı onu da çözemedim? Elbette her yönetmen kendi zaviyesinden filmi çeker. Ama bilinen bir şahsiyet ve tarihe mal olmuş bazı figürler üzerinden ne tarihî gerçekleri saptırabilirsiniz, ne de o günün şartlarına uymayan âdetleri, giyimleri ve davranışları gündeme getirebilirsiniz. Bu, tarihe de saygısızlık olur, izleyiciye de… Tabii adına Barbaros demez de, Akdeniz Korsanı der isen istediğin gibi yorumlar, istediğin gibi uçurur kaçırırsınız…
 
Tarihî şahsiyetleri izleyeceğiz diyerek senaristin kurguladığı bir dünyayı izliyoruz… Bu dünyada günümüzün sosyal hayatının tarihselmiş gibi yine günümüze boca edilmesine dikkat çekeceğim. Kadın haklarını göklere çıkarmak adına tarihte hiç olmayan şekilde kadınları dizide bile yalan yanlış rollerde kullanmak geçmişe de tarihimize de kadınlarımıza da nobranlıktır. Yanlıştır kardeşim!..
 
Bir kere Barbaros'un ailesinin kadınları bu tür işlerle böyle uğraşmaz. Binlerce emrinde bu işleri yapacak adamı olan bir Beylerbeyinin kadınları bırakın limanda gemi yükünü boşaltmayı belki hayatında yolculuk dışında gemiyle işi dahi olmaz. Daha 50 sene öncesine kadar toplumda bile yokken beş asır öncesindeki kadın rolüne pantolon giydirmek yönetmenlik yorumu değil sorumsuzluktur, saygısızlık değil ise tarihe önem vermemezliktir!
 
Kaptanıderya Kemankeş bunların evine geliyor Barbaros ya da aileden başka erkek yok, dul yenge kapıyı açıyor ve Kemankeş ile gelin arasında aşk kıvılcımları uçuşuyor. Bu mudur tarihî dizi? Bugün bile çoğu mütedeyyin aileler bu hassasiyete dikkat ederken 500 sene önceki tarihî gerçeklikte 3 kadınla adamı aynı mecliste oturtmak nasıl bir aklın ürünüdür? Kılıç Ali Paşa, Barbaros Hayreddin Paşa'dan 20 sene sonra Kaptan-ı Deryalığa getirildi. Onun Üsküdar ve Tophane'de konakları vardı. Emrinde 8 bin levent barış zamanı gemilere bakım yapar, Kılıç Ali Paşa'nın işleri ve eviyle ilgilenir, sefere çıkıldığında da cansiparane dövüşürlerdi. Barbaros'un kızları limanda hamallık yapıyor. Akla bak sen!.. Bu mudur kadın hakları? Bu mudur kadına verilen değer? Lütfen tarihî dizilerimizi tarihimizin gerçekliğinde hazırlayalım…     

Kadir Harun Çetin

Osmaniye Valiliğimize açık mektup

“Saygıdeğer Osmaniye Valim, üç haftadan beri gündeme getirdiğimiz ve derdini yayınladığımız Osmaniye’deki mağdur aile Ener Doğan’ın derdine şimdiye kadar kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Aşçılık sertifikası olan baba, ailesine bakmak ve çocuğunu okutabilmek için mesleğine uygun bir iş aramaktadır. En son bize gönderdiği mail şu şekildedir:
 
“Feridun Ağabey ben Osmaniye ilinden yazıyorum kusura bakma çaresizlikten tekrar yazdım Efendim. Birkaç kardeşimiz maddi olarak destek çıkmıştı Allah razı olsun. Onu da geçmiş kiramıza ve avukata verdik. Biraz da bu ayki ev kirası avukata icra, evin gıda ihtiyacı için ayırmıştık. Onu da (çocuğu hastalanmıştı) hastaneye vermek zorunda kaldık. Devlete (hastane) gittik akşam. Ateşi 39/7 çıktı. Çocuk iyice kötüleşti. Baygındı. Özele Osmaniye Park Hastanesine götürdük, mecbur iki üç sefer.  Çocuğun hâlâ öksürüğünü durduramadık. Kömür de alamadık daha. Ev çok soğuk… Bodrum kat olduğu için yerin altında, nem var ve çok küf kokuyor. Birkaç çuval almıştık o da bitti. Uyku yok, ben de aynıyım. Bir ay oldu geçmedi. Doktor ilacı kestirdi, kalbimde bayağı sıkıntı oldu. Ben mesaj atmıştım. İlk mesajımı 21 Aralık’ta yazmıştım. Son bir kez daha yayınlarsanız belki bir sesimizi duyan maddi ve iş konusunda yardımcı olan kardeşlerimiz olur. Feridun Abi bizi yalnız bırakma lütfen. Saygılar...”
 
Saygıdeğer Valimiz, bu vatandaşımız ile görüşmemizde bize söylediği; Osmaniye’de hizmete açılan Devlet Hastanesinde mesleğine göre bir iş bulma arzusudur. Tabii ki sizin tensiplerinizle uygun bir işe yerleştirme konusunda Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızdan bir imkân sağlanabilir mi Efendim? Bilgilerinize arz ederiz. F.A.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.