Bir asırdır ezana hasret Osmanlı Camisi

Sesli Dinle
A -
A +
Kıymetli Feridun Ağabey, Efendim nice ruhların tat aldığı şimdi baykuşlara virane bir yıkılmış Cami'nin imarına sebep olacak kulu Allahü teâlâ iki cihanda aziz eylesin. Makedonya’da bulunan ''100 yıldır ezana hasret Osmanlı Camisi'' Mehmet Paşa Camii hakkında duygularımı dile getirdim. Yer verirseniz sevinirim.
Bir asırdır ezana hasret Osmanlı Camisi

MAKEDONYA TABANOVCE MEHMED PAŞA CAMİİ

  
Tabanovce-Mehmed Paşa Cami’si.
Kubben var, menâr yok, yürek sızısı.
Şimdi nerdedir, bu cami bânisi?
Ahh! Bir bilsek, tarih basar bağrına.
 
Yıl, bin üç yüz seksen, inşa yılın.
Terk edilmiş, garip, harabe hâlin.
Tarlalar ortası, konuşur dilin.
Kuşlar konmaz gayri, şadırvanına.
 
Kaç asır, secdeler sinmiş bağrına.
Kaç müezzin çıkmış o menârına.
Ne desek, yazılmış, alın yazına.
İnsanın yine de gider ağrına.
 
Derim: ''Makedonya Türk'üm, geliyom;
Muhabbetle bizi sardın, biliyom;
Rabb'im kısmet etse, varsam, diliyom;
Akıncıyım, bindim, at sağrısına!..''
 
Çok insana uzak, bu yıkık camin var.
Vakıflara muhtaç bir imanın var.
Söyle bana, nerde, neyin, kimin var?
Melekler koşar ''Yâ Hû!'' çağrısına!
 
Sert eser rûzigâr, çınar sarmalar.
Tek sırığı kalmış çit, dostça ağlar.
Bir vakit, âb-ı dest alan asmalar,
Teyemmüme kalkmış, dîvârlarına.
 
Ağlarsa, selviler ağlar boyunca.
Badem gözler, yaş döker huyunca.
Hayye alessalâ kavlin duyunca,
İmâmete uçar bir kuş, mihrabına.
 
Pek çok ruhlara tad veren bu câmi,
Baykuşlara şimdi bir virâne mi?
Varsa uzanan el, mimar, bir hâmi?
Eriştirsin onu Hak, sevabına.
     Rıdvan Üzel
 

İçimize, özümüze dönme vakti…

 
“Biz artık mukallit değil öz olmak zorundayız. Kendi teknolojimizi kendi sanatımızı kendi sinemamızı geliştirmeliyiz.  Çocuklar için animasyonlar üretmeliyiz. Kendi kahramanlarımızdan yerli ve millî senaristler yönetmen ve yapımcılar çıkmalı... Kendi kurgusal kahramanlarımız olmalı. Belki bir oyun... Ama bize ait… Sadece geleneksel sanatta değil, diğer sanat türlerinde olmalıyız, (sahne ve görsel sanatlar) ama yerli ve özümüze uygun olarak... Evet reyting! Amaç değil araç olmalı. Bunları yapmayınca bizim adımıza başkaları yapıyor, bize satıyorlar. Teknoloji diyoruz ya! Bu bir güvenlik meselesi birçok yabancı uygulama bizden birçok veri istiyor, onun için yerli uygulama gelişmeli veriler bizde kalmalı... Kodlama, yazılım nano teknoloji bizim bizden olmalı. Belki robotik… En önemlisi bunlar maneviyatı desteklemeli... Evet bazı yapımlar var ama çok daha iyisi çok daha doğrusu yapılmalı. Velhasıl yerli ama gerçek yerli yapımlar olmalı.”
     Hümeyra Pak
 
 
Bir asırdır ezana hasret Osmanlı Camisi
 
Kazdıkları yeri öylece bırakıp gittiler
 
Saygıdeğer Dr. Hakan Bahadır Başkanımız, yine size derdimizi bildirmek düştü… Merkez Mahallesi 29 Ekim Caddesi’nde kim veya kimler ne hizmete amaç ise kaldırım yolunda düzenleme çalışması başlatmıştı. Ancak neden sebep bilinmez kazdıkları yeri öylece bırakıp gittiler. Bir ay geçti ne gelen var ne giden… Yayaların yürümesi, zaten metro inşaatı sebebiyle yapboza dönen sonunda asfaltın seviyesinden altta kalıp yağmur yağdığında yer yer göl olan yetmedi ağır tonajlı araçların park etmesiyle sık sık ihlal edilen bu kaldırımda çok zordu… “Galiba çektikleri çile az” diye şimdi de burayı kazıp düzeltmeye gerek duymadan gittiler… Yine her derdimizi dile getirdiğimizde yardımımıza koşan sizlerin yardımına ihtiyacımız var… Bu yol üzeri kaldırım derdimizi çözerseniz minnettar kalırız. İyi ki varsınız… Saygılarımızla…
     Ömer Reşat Altunok
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.