Gençler bu yüzden evlenmiyor Ağabey!

Sesli Dinle
A -
A +
Feridun Ağabey biz dün üç nişanlı arkadaş bir masa etrafında oturup çayları yudumlarken hep bir konuyu konuştuk. Üçümüz de yakın zamanda düğün yapacağız ama 'Biz bu yüzüğü taktık ama düğünü nasıl yapağız?' deyip durduk...
 
Enflasyonun tırmandığı bu ortamda dün baktığımız fiyat üç gün sonra katlanıp duruyor. Biz bu maaşlarla bu evin eşyalarını nasıl alacağız? Sadece eşya olsa ona da şükür ama nerede… Kız tarafının gelenek adı altında damadın ailesinden istediği uzuuun listeler işi daha da zorlaştırıyor.
 
Feridun Ağabey sen söyle bana, altın fiyatlarının pik yaptığı ortamda 6 tane 30 gram bilezik, 1,5 metre en kalın olanından zincir, 3 yüzük, küpe ve saati nasıl alayım? Neymiş? İfade edilen altınlar olmadan bu düğün gerçekleşmezmiş!.. El insaf...
 
Ben bunları anlatırken arkadaşım C. araya girdi. Benden istenilen de bir daire dedi. Kızın ailesi 'damadın evi olmadan bu iş olmaz' diyormuş.
 
İstanbul'da baktıkları en düşük 1+1 evler 2 milyonun üstünde... Şimdi bu C. bu evi nasıl alsın? Diğer masrafları söylemiyorum bile...
 
Sürekli anlatılanlara kafa sallayan M. ise aldı sözü ve başladı anlatmaya:
“Benden hem ev hem de altın istiyorlar arkadaş. Ev almayı geçtim sipariş olarak da adres belirtiyorlar. “Şu semtte evi olsun ki kızımız bize yakın olsun” diyorlar. Kredi çekmeye gidiyorum bankaların verdiği rakamlar ortada. Erteleyip duruyorum düğünü. Ben ne yapayım? Kayınpederim geçen sene düğün yaptı oğluna, “maddi durumu yok” diye altınsız sade bir nikâh yaptı. Şimdi benden bunları neden istiyor anlam veremiyorum... Oğulları evlenirken anlayış gösteren aile kızlarını evlendirirken bize niye anlayış göstermiyorlar? Biz de evlat değil miyiz? Onların evladı olmuyor muyuz?
Gençlerin evlenemediğiyle ilgili birçok sebep sayılıyor sosyal medyada, orada burada ama biz evlenmek isteyen gençler olarak asıl derdimizin ekonomik olarak geleneklerden kaynaklanan, ana babanın kız evlatlarını koruyorum derken gösterdiği psikolojik saplantılardan kaynaklanan ekonomik sebeplerden evlenemiyoruz. 'Gençler neden evlenmiyor' sorusu işte burada gizli Ağabey. Bu iş nereye varacak sen söyle... Devlet büyüklerimiz bunları duysun istedim...
Üç dertli nişanlı
***

Turkcell basın star paketi hakkında

“Sayın Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan Beyefendi, biz basın mensubuyuz. Öncelikle basın mensuplarına Turkcell basın star paketi uygulamanız için teşekkür ederiz. Bu uygulamanız geçen yıl 26 GB idi. Bu yıl 30 GB oldu. Paketin 4 GB arttırılması da güzel ancak bunu kullanamayıp bitiremeyenler var. Paketin 15 ve 30 GB olarak 2 kademeli olarak yapılması ve fiyatının buna göre düzenlenmesi hâlinde birçok basın mensubu arkadaşımız memnun olacaktır. Alakanız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz. Saygılarımızla.”
Bir basın mensubu
***

Hakkımı helal etmiyorum

“Son 3 hafta içinde belediyeye 4 defa gittim. İmar servisinde ve zemin kattaki ödeme servisinde 40 kadar yeni personele rastladım. 40-50 yıldır bu şehirde yaşıyorum. Son 30-40 yıl zarfında yüzlerce kez belediyeye girip çıktığım için orada görev yapan birçok personele göz aşinalığım olduğunu söyleyebilirim. O gün tam 282 TL su parası ödedim. İkamet ettiğim evde sadece 2 kişi yaşıyor. İçme suyunu mahalledeki çeşmeden dolduruyorum. Sadece 2 kişinin yaşadığı bir eve 282 TL su faturası çoktur. Üstelik haftanın 5 günü evde bile değilim. Ankara’da çalışıyorum. Yani aslında evde 1,5 kişi yaşıyor. Belediyecilik kukla TV kanallarına, para kazanma amaçlı benzer YouTube kanallarına zırt pırt çıkıp memleket kurtarma amaçlı zırvaları tekrar etmek değildir… Belediye başkanlığı topluma hizmet etmeyi amaçlayan, ulvi, idealist, kapsayıcı, kavrayıcı, düzen kurucu bir görevdir. Orası şov makamı hiç değildir. 2000 yılından bu yana belediyeye sanırım 1.000 kadar kişi işe alındı. Bunların hiçbirisi için yetenek / bilgi sınavları yapılmadı. Hangi görüşten olursa olsun aslında belediye başkanları arasında milyonda 1 bile fark olmadığını görüyorum. Hak, hukuk, kul hakkı, adalet diye diye seçilen başkanlar koltuğa oturunca değişik bir şekilde ulaşılmazlaşıyorlar... Halkın vergilerini/parasını/emeğini kim olursa olsun niteliksiz kimselere kurumlara vb. aktaran görevini vatandaşa hakkıyla hizmetten yana kullanmayan belediye başkanlarına hakkımı helal etmiyorum.”
Ali Özdemir- Eğitimci-Yazar-Yayıncı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.