"İki yıl önceden söylemiştik"

Sesli Dinle
A -
A +

Feridun Ağabey, biz iki yıl önceden konuları söyleyince kızıyorlar. İnkâr ediyorlar. Dediğimiz çıktığı zaman ise "çare söyle" diyorlar. 2 yıl önce "Yem fiyatları arttı, büyük ve küçükbaş hayvan üreticileri yem fiyat artışından dolayı "süt"ten para kazanamıyor. Bu adamlar hayvanları keserler, önce et ucuzlar gibi görünür. Ama süt fiyatları ve süt ürünleri fiyatları ardından tavan yapar. Ardından kesilen hayvan 3-5 ayda biter… Bu sefer et fiyatları da tavan yapar. "Yanlış yaptık, düzeltelim” dediklerinde ise süt hayvanları kesildiği için düzeltme imkânı olmaz. Bu konuda basit bir çare için henüz vakit var. Devlet, çiftçilere süt için kg başına 20 lira para verecek. Ancak sütü piyasaya 2 liradan sürecek. Yani sübvanse edecek. Yoksa ne olur? Çok uzun sürmez, kısa süre sonra marketlerde 1 kg yoğurt almaya yüz lira bile yetmez...

 

     Mehmet Can Arvas

İstimlak

“2021 yılının temmuz ayında köyümüzde bulunan tarlalardan yol geçeceği bize tebliğ edildi... Karayolları Genel Müdürlüğünün memurlarıyla gerekli evrakları imzaladık. Bize metrekare başına 15 TL ödeme yapılacağı bildirildi. Evrakları imzaladığımız tarihte dolar 8 TL civarında idi. İstimlak edilen tarlamız için kişi başı 7500 TL (yani yaklaşık 940 dolar) ödeneceği açıklanmıştı.

 

Fakat ödeme 1,5 yıl sonra yapıldı. 940 dolar yerine 400 dolar tutarında bir para tarafımıza ödendi. 1,5 yılda 540 dolar zararımız oldu. Yani devletin söz konusu kurumu bizi mağdur etmiş oldu. Arz ederim”

 

     Ali Özdemir

İçmeye başlayınca farkına varmış!

“Sigara içenlere Allah kurtulmayı nasip etsin. Ben de çok müptela değilim az kullanıyorum, Covit döneminde başladım. İnşallah bırakacağım. Gördüm ki sigara içmek kesinlikle akıl işi değildir. Onun için Allah hidayet versin. Bu kadar çevreye bedene bütçeye zarar veren bir illeti içmek akıl işi değildir. Ülkemiz toplumsal yerlerde sigara içilerek bir cahillik dönemi geçirdi. Bu sigara yasağında olduğu gibi birçok cahilce uygulamalarda da ülkemize kültürlü ve medeni seviyeye çıkmak nasip olsun. Sigara tiryakilerini de esenliğe çıkarsın inşallah. Bazı sigaraların içine bağımlılık yapan birçok farklı madde karıştırdıkları söylenmektedir. Bu durum içenleri daha bağımlı hâle getiriyor. Ve fazla sigara içmek de ayrıca sağlığa zarar veriyor. Onun için devlet tarafından denetlenmesi gerekir. Birçok büyük markette insanlar alışverişini yapıp kasaya yaklaştıklarında ne enteresandır ki para ödeme yapılan yerin arka raflarında en dikkat çeken yerde sigara ve alkol çeşitleri dizmişler. Bu durum çok vahim sonuçlar oluşturmaz mı? Gençler bunu göre göre kendilerince bir hobi istenmedik bir alışkanlık oluşumuna neden olacaktır. Bence büyük marketlerde bu kadar serbestlik fazladır.”

 

     Nihat Yılmaz

Hangisi doğru, hangisi yanlış belli değil…

Emekli bir öğretmen olarak söylüyorum. İlkokulda öğrencilere bir süre “önce kelime, kelimeden sonra cümle” okumak şeklinde bir öğrenme yöntemi uygulandı… Bir süre sonra vazgeçildi “önce cümleyi tanımak sonra kelimelere inmek” şeklinde bir eğitim yöntemine geçildi. Sonra öğrenci el yazısıyla harfleri yazsın denildi. O mini mini yavrular dillerini çıkartarak, ağızlarını yamultarak o harfleri eğe büke tamamlamaya uğraştı durdu. Veliler evde yardım etmeden çözülmesi zor olan bir süreçti. Veliler de bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değildi. Sonra bu sistemden vazgeçildi ve el yazısı olmadan yazma şekline dönüş oldu. Bu yapılanların hangisi doğru hangisi yanlış belli değil… Bu nasıl bir deneme yanılma sistemidir? Bir nesil üzerinde bunca yöntem değişikliği olabilir mi?

 

     Em. Öğretmen

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.