Kan bağı borçluluk gerekçesi olabiliyor mu?

Sesli Dinle
A -
A +
Feridun Ağabey, kardeşimin borçlu olduğu iddiasıyla gündüz evimde iken telefonumdan avukat olduğunu belirten bir kimse beni aradı. Kimlik bilgilerimi bütün detaylarına kadar sıraladı ve kardeşinizin borcu sebebiyle arıyorum borcunu ödemezse diye korkutucu hukuki yaptırım ifadelerini sıralamaya başladı… “Kardeşim borçlu ben olmadığım hâlde benim bu bilgilerim sende ne arıyor? Nasıl beni bu şekilde sözlü ithamlarla taciz edersin?” diyerek konuşmayı sonlandırmama rağmen bu defa başka bir telefon numarasından yine arayıp yine hukuki yaptırım cümleleriyle beni aile ortamımda çoluk çocuğumun yanında gerçek anlamda huzursuz ve sinirlerimi altüst etti… Bir değil iki değil birkaç defa telefonda böyle sözlü tacize muhatap oldum. Şimdi sizin aracılığınızla Sayın Adalet Bakanlığımız başta olmak üzere İçişleri Bakanlığımıza, bağlı bulunduğum telefon operatörü hizmeti aldığımız telefon firmama ve Barolar Birliğine bir vatandaş olarak derdimi arz ediyorum…
 
İlk önce tekraren belirteyim ki ben “borçlu” değilim. Bu avukat olarak arayan şahıs dese ki “ben bu aileden alacaklıyım bu da kardeşi” bu şekilde de hukuken beni araması reddedilir. Öte taraftan telefondaki şahıs benim değil adımı soyadımı, nüfus kimlik numaramı üst soy kütüğümdeki bütün bilgileri ana baba adımı nüfus kütüğümdeki sıra kayıt numarama kadar hepsini sıralıyor…
 
Burada usulsüz ele geçirilen bilgi yok mu? Aslında kendisi hukuki takip yaparken bir hukuksuzluğu gerçekleştirmiyor mu? Ama bu kimse avukatım diyerek yasal dokunulmazlık kılıfı altında bu sözlü tacizini rahatlıkla yapabiliyor. O telefonu engellesen başka bir telefon ile yeniden arıyor…
 
Sevgili Feridun Ağabey, yasalar yasa takipçilerine yasa çiğneme hakkını verebilir mi? Bu arkadaş benim telefon bilgilerimi nereden elde edebilir ki? Ben hizmet aldığım telefon operatörüme demişim ki: “Benim telefonum bilgilerim gizlensin paylaşılmasın!” Bu arkadaş kolluk kuvveti değil ki… Ben de herhangi bir yasal takibata uğrayan bir kimse değilim ki...
 
Beni hangi vasıfla özel bilgilerimi ele geçirerek arıyor?
 
Hani devletin KVKK koruma kanunu vardı, bu kişisel verilerimin ele geçirilmesinin bir bedeli yok mu? Burada kişisel bilgilerimi ele geçiren kimseden benim hakkımı kim koruyacak? Haklarımı kim takip edecek? Bu arkadaş eğer avukat ise kendi hakkı olan bir şey için alacaklısıyla muhatap olmak için beni nasıl paravan olarak kullanabilir? Ya ben kardeşim ile kavgalı isem? Ya aramızda husumet varsa? Ya hiçbir şey yokken bu sebeple aramız açılırsa? Onu bana beni ona niye “borç” gibi bir töhmet ile töhmet altında bırakılıyor? Sen hakkının peşinde olabilirsin ama ulaşabiliyorsan borçlu olanın kendisine ulaş. Ben diyorum ki kan bağı borçluluk gerekçesi olabilir mi? Öte yandan benim bu bilgilerimi bir tek benim e-Devlet'ime girebilenler elde edebilir. Benim bildiğime göre eşlerden biri bile eşi hakkında e-Devlet bilgilerine giremez. Böyle iken bu arkadaş benim ancak e-Devlet'te bulunabilen bilgilerimi nasıl elde edebilir? Bir diğeri, madem benim bu kadar bilgilerime ulaşabiliyorsun ve benim ses kaydımı alıyorsun, ben senin bu bilgileri başka kimselerle paylaşmayacağını nereden bileyim? Günümüzde dijital onay mekanizmaları var. Sesimi tanımlayıp kopyalayıp başka amaçlar için montajlamayacağını nereden bileyim? Sen “avukatım” diyerek kendi haklarını sıralayıp kendini en ince teferruatına kadar koruyorsun da benim bir “vatandaş” olarak hukuki hakkımı kim koruyacak?
 
Sen “müvekkillerimin kayıtları var” diyerek avukat gizliliği mahremiyeti şemsiyesi altına sığınıyorken benim kişilik haklarımı hakkımı da ihlal ettiğini bilmiyor musun? Boralar Birliğindeki söz verdiğiniz meslek etiğini hiç aklına getirmiyor musun? Üstelik bu sadece telefon konuşmasıyla sınırlı bir durum… Yani daha önceden adıma gelmiş herhangi resmî bir tebligat da yok… Sadece sözlü olarak taciz ediliyorum, ailemin yanında çocuklarımın yanında hakarete varan derecede hukuki yaptırım sözleriyle taciz ediliyorum. O zaman aklıma şunlar geliyor: Yoksa e-Devlet bilgileri avukatlara açık mı? Telefon operatörleri kişisel numaranın gizliliğini avukatlara karşı taahhütte bulunmuyor mu? Avukatların normal vatandaşları bu tür sözlerle arayıp taciz etme yetkisi var mı?
 
Bu duygularla üzüntülerimi belirtiyor, devletimizden ve ilgili bakanlıklarımızdan bu konuda bir yasal düzenleme getirmesi konusunu arz ediyorum. Saygılarımla.     Rumuz: “Mağdur” İstanbul

"Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde mescit var"

Feridun Ağabey, yaklaşık on gündür Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Hastanesine gidip geliyorum. Hastanede namaz kılacak bir mescit bir bölüm bir yer bulamadım” diyen Kamil A. isimli değerli okuyucumuz, yayınımız üzerine bizi arayan bir diğer değerli okuyucumuz Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde mescit olduğunu belirttiler. Galiba siz rahatsızlığınız sürecindeki meşguliyetleriniz sebebiyle bulamamışsınız. Saygılarımızla. F.A.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.