Türkiye Emekli Astsubaylar Platformundan talepler

Sesli Dinle
A -
A +

İlk günden itibaren her daim Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında olmuş bir vatan sevdalısı olarak bir endişemizi dile getirmek istiyorum:

 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin rütbesi küçük yaptığı işler büyük unutulan kesimi astsubay ve uzman erbaşların malul, gazilik hakları ile ilgili mağduriyetleri var ve çözümleri her geçen gün gecikmektedir. Bu önemli bir konu Sayın Cumhurbaşkanlığı makamına ya tam anlamıyla anlatılamıyor ya da devletimiz ile silahlı kuvvetlerin tabanının kucaklaşmasına, dertleşmesine engel olmaya çalışan art niyetli odakların olduğundan endişe duyuyoruz.

 

Aslında sorunlarımız tüm resmî kurumlar tarafından bilinmekte ve “haklısınız” denilmektedir. Ancak yıllardır hep başka bir bahara ertelenmekte çözüm için de maalesef pansuman tedbirler uygulanmakta ve köklü çözüm bir türlü gerçekleşmemektedir. Şöyle ki:

 

1. GAZİLİK HAKLARI OLUP ALAMAYANLAR; Terörle mücadelede yaralanmış, bedeninin birçok riskli bölgesinde mermi ve şarapnel parçası ile yaşayan ancak yatağa bağımlı olmadığı için gazi sayılmayan 20.000 civarı vatan evladı var. Bu fedakâr evlatlarımız devletimizin hassasiyetine ihtiyaç duymaktadır.

 

2. TAZMİNAT ADALETSİZLİĞİ; 1980 darbesini takip eden süreçte, sadece yarbay ve üstü muvazzaf ve emekli subayları kapsayacak şekilde 6 isim adı altında farklı tazminat verilmiştir. a) Görev Tazminatı b) Makam Tazminatı c) Komutanlık Tazminatı d) Komkarsu Tazminatı e) Temsil Tazminatı f) Kadrosuzluk Tazminatı. Tazminatlar üst subay emekli maaşı bağlama oranları %70-75'leri bulurken, diğer silahlı kuvvetler mensupları astsubay ve uzman çavuşlar için bu oran %50-55'lerde kalmıştır. Emeğin hiçe sayıldığı, değersizleştiği bu adaletsizliğe devletimizin kayıtsız kalmayacağına olan ümidimizi hiçbir zaman yitirmedik. Bu adaletsizliğin giderilmesi için AK Parti, 2015 seçimlerinde astsubayları da kapsayacak şekilde Makam ve Görev Tazminatlarının verilmesi sözünü vermiştir. 2023 seçimleri öncesinde bu konunun devletimizin somut çözümü ile sonuçlanmasını ümit ediyoruz.

 

3. LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM HAKKI; 20 yıl öncesinin ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim veren MSÜ bünyesindeki ön lisans düzeyindeki Astsubay Meslek Yüksek Okullarına Cumhuriyetimizin 100. yılına ve 2023 Vizyonuna yakışır misyon ile LİSANS düzeyinde eğitim ve öğretim hakkının verilmesi hem toplumsal çok büyük bir enerjiye neden olacaktır. Hem de çağın gerektirdiği anayasal bir hak da sağlanmış olacaktır. Lisans düzeyinde eğitim hakkı; güçlü, profesyonel ve teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen TSK'larımızın gelişimi ve kalitesini de artıracaktır.

 

4. GÖREVE BAŞLANGIÇ DERECE ADALETSİZLİĞİ; 2015 yılında 6656 sayılı kanunla muvazzaf ve emekli astsubayların göreve başlangıç dereceleri 9-1'i yapılarak, tüm meslektaşlarımızın derece ve kademe intibakları buna göre yapılmıştır. Akabinde 30.07.2022 tarih ve 7415 sayılı kanunla göreve başlangıç derece intibaklarımız 9-2'sine getirilmiş ve yıllarca çözüm bekleyen bir adaletsizlik giderilmiştir. Ancak bu en son yapılan düzenlemeden sadece MYO mezunları ile Lisans mezunları faydalandırılmış, lise mezunları ise 2015'te MYO derece ve kademelerine intibakları yapılmamış gibi bu haktan mahrum bırakılmıştır. Bu durumda yaklaşık 2500 emekli astsubay mağdurdur.

 

5. MALUL ASKERLERİN SORUNLARI; TSK'ya sağlam raporları ile giren, zaman içinde TSK'nın ağır ve zor şartlarında hastalanan ve " TSK'da GÖREV YAPAMAZ" raporlarıyla düşük derece ve kademelerden emekli edilen, sağlıklarını kaybetmeleri nedeniyle sivil ortamda çalışamayacak durumdaki “Adi Malûl” emekli arkadaşlarımız çok düşük emekli maaşıyla çok mağdur durumdadır. Bu evlatlarımız, Vazife Malulü durumuna getirilerek devletimizin şefkati ile kucaklanmalıdır.

 

6. SİCİL AFFI veya LEHTE NASIP DÜZELTMESİ; Yıllar içinde birçok kez, diğer kamu personeli dâhil sicil affı, lehte nasıp düzeltilmesi vb. haklardan faydalanırken; mahkemelerde nice hükümlüye bile iyi hâl gibi ceza indirimleri tanınırken yüz kızartıcı bir suç işlemeyen silahlı kuvvetler mensupları ise yıllarca sicil affından mahrum bırakılmaktadır. Detaylarını size yazdığım cezaların bir de kendisi ölse de eş ve çocukları tarafından eksik maaş alınarak devam ettirilmesi gönülleri incitmektedir. Suç cezasız kalmaz ancak ömür boyu süren ceza da olmaz. O sebeple 1 defaya mahsus yüz kızartıcı suç işlemeyen silahlı kuvvetler mensuplarına da sicil affı önemli bir adaletsizliğin daha giderilmesini sağlayacaktır.

 

7. KALKINMADA BİRİNCİ ÖNCELİKLİ İLLERDE GÖREV YAPANLARA ARTI KADEME VERİLMESİ; İki yılda bir kademe uygulaması 1.5.1990 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. 01.05.1990 tarihinden sonra geçen hizmetlerden her 2 yıl için bir kademe ilerlemesi uygulaması getirilmiştir. Emniyet ve eğitim mensupları ve birçok kamu personeli bu haktan faydalanmaktadır. Bu hak TSK mensuplarına da verilmelidir.

 

8. UZMAN ÇAVUŞLARIN SORUNLARI; Uzman Çavuşların rütbeleri kıdemden sayılmadığı için ast-üst münasebetleri olmamakta bu da emir komuta zaafı oluşturmaktadır. Bu durum, 1 yıllık Uz. Çvş. ile 20 yıllık Uz. Çvş. arasında kıdem ve maaş farkı olmaması gibi gönül kırıcı bir duruma neden olmaktadır. Ayrıca 6000 sayılı Kanun ile bazı haklar verilmiş ancak 45 yaş mağduru ile zorunlu emekli edilen veya sivil memurluğa geçirilerek emekli edilen 2000 civarı kardeşimize de subay ve astsubaylara verilen bir derece verilerek bu kardeşlerimizin hak mağduriyetleri giderilmeli ve devletimizin şefkat eli uzatılmalıdır.

 

Biz, vatanı, milleti ve devletine sonsuza dek gönül bağı olan Ömer Halisdemirler olarak arzumuz, bu konuların Cumhur İttifakı tarafından çözümlenmesidir. Şundan da eminiz ki Ömer Halisdemir ve bu uğurda şehit olan nice kardeşlerimiz ve kahraman gazilerimiz, devletimizin şefkati ile huzur bulacaktır. Saygılarımızla...

 

Türkiye Emekli Astsubaylar Platformundan talepler

 

Yılmaz Demir Özçelik 

 

Engelli E-Komd. Astsubay. Kad. Kd. Bçvş 

 

Türkiye Emekli Astsubaylar Platformu Yöneticisi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ersan 35 7 Kasım 2022 20:40

Müteşekkirim birileri sesimiz olmalıydı bu duyarlılık sizden geldi teşekkürler emeğinize saglik

Mustafa Küpeli 7 Kasım 2022 10:37

Çok teşekkür ediyorum malül sayılmayan gaziyim sol omuzumdan yaralıyım 2 doktor arasında kaldım malullük alamadım.

Ozan 7 Kasım 2022 09:53

Teşekkür ederiz...Agziniza sağlık.

Şenol Seyhan 4 Kasım 2022 16:52

Bugün Teşekkürler TÜRKİYE GAZETESİ - ASTSUBAY, UZMAN ÇVŞ, MALÜL, Gazilik hakları olup verilmeyenlere yarım sayfa değindiği için.

Ali 4 Kasım 2022 16:18

Teşekkür ediyorum

İsmail 4 Kasım 2022 14:32

Assubayların sorunlarını dile getirmek için yazdıklarınız için çok teşekkürler.Kaleminize ve yüreğinize sağlık