Üç tarafımız denizlerle çevriliyken…

Sesli Dinle
A -
A +
Feridun Ağabey, Yunanistan'da balık bol mu? Evet hem de bol bol. Nasıl oluyor da orada bol oluyor? Çünkü orada 40 metre derinlik sınırı var. 39 metrede balık avlayamazsın, kanunen yasak. Neden 40 metre? 40 metre derinliğe kadar güneş ışığı ulaşıyor, “posidonia” veya deniz eriştesi tabir edilen deniz çayırları fotosentez yapıyor, balıklar bu deniz çayırlarında hem besleniyor, hem ürüyor.
 
40 metre yasağıyla, işte bu üreme alanları koruma altına alınıyor. Deniz çayırında balık avlarsan, sadece o balığı değil, o balığın gelecek nesillerini de yok etmiş oluyorsun. Peki bizdeki sınır ne? 24 metre. 25 metrede balık avlayabilir misin? Şakır şakır avlarsın. E, aferin. Aynı denizi paylaştığımız Bulgaristan'da Romanya'da balık var mı? Bol bol var. Nasıl oluyor da oralarda bol oluyor?
 
Avrupa Birliği üyesi oldukları için kafalarına göre avlanma yapamıyorlar. Kaç metre derinlikte balık avlayacaklarını, yılda kaç ton balık avlayacaklarını, balık stoklarını, balıkçı filolarının yönetimini ve denetimini, Avrupa Birliği yönetmeliği belirliyor. Kurallara uyuyorlar. Bol bol balıkları oluyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinde “balıkçılık faslı” ne zaman açıldı?
 
2006 yılında. Müzakerelerde bir ilerleme var mı? Yok. Avrupa Birliği'ne giremesek bile, Avrupa Birliği'nin kuralları faydalı, biz o kurallara kendi kendimize uysak fena mı olur? Avrupa'da en fazla balıkçı teknesi kimde? Bizde. Avrupa Birliği ülkeleri yılda kişi başına ne kadar balık yiyor?
 
26 kilogram. Biz? Sadece 7 kilogram… Üç tarafımız denizlerle çevriliyken, sadece kendimize ait iç denizimiz bile varken, deniz büyüklüğünde göllerimiz varken, biz çiftliklerde veya karadaki havuzlarda balık yetiştirmeye çalışıyoruz.     Kadir Ayfer K.
 

“Mesleğe ne zaman başlayacaklarının müjdesini bekliyorlar”

Feridun Ağabey merhaba… Daha önce de bu hususta derdimi dile getirmiştim. Yine aynı meseleye farklı bir açıdan yaklaşmak istiyorum. Ağabey, aylardır ‘öğretmen atama duyurusu beklediğimizi’ yazmıştım. Bu meseleyi geçtiğimiz günlerde gazetemiz de gündeme taşıdı. Fakat netice değişmiyor ne yazık ki. Sürekli atamanın yapılacağı söyleniyor. Ağabey, zaten bunun olacağını biliyoruz. Artık 2. Dönem başlamaktan da geçtik. Ne olur artık mesleğe ne zaman başlayacağımızı öğrenelim. 20 Ocak günü Sayın Cumhurbaşkanımız eğitim kampüsü açılışı gerçekleştirdi. Orada bizimle ilgili bir müjde çıkmadı. İhtiyaç yok desen tam aksine müthiş bir ihtiyaç olduğunu bizzat biliyoruz. Mevcut ihtiyacın yanı sıra devamlı yeni açılan kampüsler, eğitim merkezleri, okullar da oluyor. Hatta geçen sene bu sene seçim senesi olduğu için 3 atamadan bahseden uzmanlar olmuştu. Bırakın üç atamayı, daha ‘atama yapılacaktan’ öteye geçemedik. Seçim öncesi her kesime müjdeler verilirken bizim unutulacağımızı asla düşünmüyorum. Fakat bunca zaman bu konuda açıklama olmadığına göre ‘acaba bu konu diğer meseleler arasında gündeme mi gelmiyor” diye düşünerek bu sefer sizin aracılığınızla devletimizden bize de bir müjde verilmesini bekliyorum. Saygılarımla…     Gözdenur Civelek

 

“Sokağımızın asfaltlanmasını istiyoruz”

Feridun Ağabey, ben İstanbul’un Silivri İlçesi Kavaklı Beldesi Hürriyet Mahallesi İlkbahçe Sokakta ikamet etmekteyim. Yıllardır sokağımız asfaltlanmamıştır. Bilhassa kışın ve yağmurlu günlerde paralel caddenin suları bizim sokak yolumuzu kullanılamaz hâle getirmektedir. Mağdur oluyoruz. Buranın asfaltlanması ve paralel yoldan gelen sular için ızgara yapılması ve mağduriyetimizin giderilmesi için Saygın Silivri Belediyemizden gereğinin yapılmasını arz ederim. Saygılarımla.     Faik İshakoğlu
Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi
Feridun Ağabey, yaklaşık on gündür Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Hastanesine gidip geliyorum. Hastanede namaz kılacak bir mescit bir bölüm bir yer bulamadım. Oradaki bir görevliye sorduğumda “Kat -2’de olması lazım” dedi. Eksi iki kat aşağı indim. O kattaki bir görevliye sordum. O görevli de dışarıdaki camiyi adres gösterdi. Camiye gidip gelene kadar randevu saatimi kaçırıyorum, gitmesem namazım kazaya kalacak. Sizin aracılığınızla dile getirmek istedim, ilgililerden ricamdır. Hastaneye uygun bir yere mescit yapılırsa hem yaşlılar hem hastalar namazlarını rahatlıkla kılabilir. Yetkililere şimdiden teşekkür ediyorum.     Kamil A.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.