Almanların muhasebesini tutmaya gidiyorlar

Sesli Dinle
A -
A +
Türkiye, teknolojiyi hayatın akışında en iyi kullanan, iş süreçlerine en iyi şekilde entegre eden ülkeler arasında ilk sıralarda… Aklıma ilk gelen örnek, kredi kartları ve bankacılık uygulamaları mesela. Evet, kredi kartını biz bulmadık ama kredi kartına taksit yapmayı, harcamalardan puan ve mil gibi kazançlar sağlamayı ilk kez bizim Ar-Ge’cilerimiz ve finansçılarımız buldu. Bunu teknolojiyle yoğurup insanımızın hizmetine sundu. Ardından Türkiye'de şubeleri bulunan uluslararası bankalar bu uygulamaları alıp kendi ülkelerine entegre etmeye çalıştı.
 
En iyi olduğumuz alanlardan biri de mobil iletişim bence... Onu da biz bulmadık maalesef, evet... Fakat mobil iletişimi öyle önemli alanlarda kullandık, bu teknoloji sayesinde tarımdan eğitime, sanayi üretiminden bankacılığa kadar öyle önemli faydalar sağladık ki, mobil iletişimi bulan ülkelere uygulama satan, örnek alınan uygulamalar enjekte eder hâle geldik... Aklıma gelen bir diğer iş kolu da e-Ticaret. E-Ticareti de başkaları buldu, dünyaya hükmeden dev markalar var ama ne isterseniz isteyin 10 dakikada teslim etme garantisi veren bir markamız dev ülkelerde fırtınalar estirdi ve bir ilki başardı. Bir diğeri, ülkemizin en ücra köylerinde üretilen bir ürünü Amerika'ya gönderme başarısını elde etti, dikkat çekti ve uluslararası kuruluşlardan peş peşe milyarlarca dolarlık yatırım aldı.
 
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün elbette ama bugün benim bahsedeceğim girişim, yine alanında dikkat çekme potansiyeli barındıran bir iş kolu: Ön muhasebecilik...
 
Bahsettiğim gibi, ülkemizde finans uygulamaları konusunda çok önemli bir bilgi birikimi ve uygulama çeşitliliği var. Şimdi KolayBi isimli muhasebe ve finans platformu, yurt dışına açıldığını duyurdu. Ülkemizde 50 binin üzerinde KOBİ'ye hizmet veren, bu KOBİ'lerin bir anlamda finans danışmanları gibi çalışan girişim, yurt dışındaki ilk ofisini Almanya'nın Frankfurt kentinde açmaya hazırlanıyor. Açılış gerçekleştiğinde, yurt dışına açılan ilk Türk ön muhasebe şirketi olacak. İlk yıl için 2 milyon avro ciro, 1.500 müşteri gibi mütevazı bir hedef konulmuş ama girişimin CEO'su Gökhan Boyana'nın anlattığına göre asıl hedef Avrupa'nın diğer ülkelerinde de faaliyette bulunmak... İş yöntemi ise şirket özelinde ihtiyaçların belirlenerek bu çerçevede çözüm sunmak, şirketlerin finans ve teknoloji okuryazarlığını artırarak hıza ayak uydurmasını sağlama odaklı olacak. 2017 yılında Rauf Gökhan Boyana ve Cem Taylan Ekinci isimli iki genç tarafından başlatılan bu genç şirketin hızla serpilmesinin önünde çok da engel yok gibi görünüyor...

10’uncu Yıl Marşı'nda da Hasret türküsünde de o

Tren, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında en fazla yatırım yapılan alanlardan biriydi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10'uncu yılı için yazılan "10'uncu Yıl Marşı'nda" bahsedilen ve bir anlamda hedef gösterilen bir yatırım demir yolu... Cumhuriyetin ilanından 1960 yılına kadar, yani 37 yılda yapılan toplam 3.578 kilometre demir yolu hattının 3.208 kilometresi 1940'a kadar tamamlanmış olanlardan oluşur.
 
Son 20 yılda ise demir yolu ulaşımına, tarihte olmadığı kadar büyük önem verildi. Şu anda elektrikli, sinyalizasyonlu, konvansiyonel olmak üzere toplam demir yolu hat uzunluğu 14 bin kilometreye yaklaşmış durumda. Avrupa'nın 6'ncı YHT işletmecisi de Türkiye. Aynı zamanda Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı, Asya'dan Avrupa'ya ulaşımın en önemli ayağı. Asya ve Avrupa'yı denizin altından bağlayan Marmaray hattı, bu iki kıta arasında yük taşımacılığının da en önemli güzergâhlarından biri olacak.
 
Aslında demir yolu, ülke kültürümüzde de çok önemli bir yer tutar. Hasreti başlatan da bir tren garı görüntüsü olabilir, bitiren de... Şimdilerde turizmin göz bebeği trenler. Şu anda en bilineni Doğu Ekspresi olsa da, Kars-Erzurum arasında yeni başlatılacak bir turizm treni var. Güneydoğu ve Akdeniz Ekspresinin de turizm treni ile zenginleştirilmesi talepleri yüksek sesle dillendiriliyor turizmciler tarafından. Turizmciler hem o hatlarda turizm treni kurulmasını, hem de acentelere toplu bilet satışının başlatılmasını talep ediyor Kültür ve Turizm Bakanlığından...
 
Demir yolu için iş dünyasının da talebi var. İhracatla kalkınmayı öncelik edinmiş olan ekonomik programımız için demir yolu şart gerçekten. Bu konuda Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Fikret Kileci'nin de diyecekleri var:
 
Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili. Ticaret denizlerle büyüyor. Son yıllarda limanlarımız arttı, kapasitesi büyüdü, hem turizm hem ticarette avantajımızı artırdı ama o limanlara ulaşmak için demir yoluna ihtiyacımız var. Mevcut hatlarda yük taşımacılığı için çalışan şirketlerimiz var ama hatların daha fazla olması gerekiyor ki üretilen mallar en güvenli ve hızlı hat olan demir yoluyla limanlara ulaşabilsin. Türk ihracatçısı olarak üretim hızımızla ünlüyüz. Buna ulaştırma hızımızı artırarak katkı yapalım...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.