7 yıldır bekleyen annelerin gözü 7. Memur Toplu Sözleşmesinde

Sesli Dinle
A -
A +
Son 15 yılda istihdamın artırılması, işsizliğin bertaraf edilmesi, sosyal güvenlik şemsiyesinin tüm toplumu kapsaması için birçok adım atıldı. Kadınların özellikle de annelerin çalışma hayatına daha kolay girmesine yönelik birçok kolaylıklar sağlandı. Hem işçi hem memur annelere verilen haklardan biri de yarım zamanlı çalışma hakkıdır.
 
Yarım zamanlı çalışmaya ilişkin “Torba Kanun” 10 Şubat 2016 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. İşçilerle ilgili yönetmelik 8 Kasım 2016 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. İşçi anneler bu haktan 7 yıldan beri yararlanmaktadır. Ancak memur aileler yaklaşık 7 yılı aşkın süreden beri Kanunun yayımlanmasına rağmen bugüne kadar yönetmelik yayımlanamadığından maalesef bu haklardan faydalanamamaktadır. Bu nedenle anne memurlardan her gün yüzlerce e-Mail yazısı gazetemize gelmektedir. Ayrıca başta devletin yetkili birçok birimlerine de bu hususta yakınmalar olmaktadır.
 
Süreye bağlı bu haktan gecikmeler nedeniyle mağduriyetlerin yaşanmaması için bir an önce yönetmeliğin yürürlüğe konması gerekmektedir.
 
Memur annelerin yeni umudu 01 Ağustos 2023 günü fiilen başlayan ve 4 milyona yakın kamu görevlisiyle 2,5 milyondan fazla kamu görevlisi emeklisini yakından ilgilendiren 01 Ocak 2024 ve 31 Aralık 2025 dönemi mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7'nci Dönem Toplu sözleşme görüşmelerinde. Keza bu sözleşme müzakere başlıklarından biri de memur annelerin yarım çalışma hakkının fiilen uygulamasına ilişkindir.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Milyonlarca memurun sabırsızlıkla beklediği yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelikle ilgili daha önceden birçok taslak hazırlanmıştı. Mer’i kanun ve işçilerin bu haktan yararlanmasına ilişkin mevzuat de birlikte değerlendirildiğinde memurların doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ana hatlarıyla aşağıda yaptığımız açıklamalara benzer şekilde olacağı beklenmektedir.

YARI ÇALIŞMADAN NE KADAR SÜRE İLE FAYDALANILACAK?

Doğum yapan anne memurun yarım zamanlı çalışmadan faydalanacağı süre; doğum sonrası analık izninin veya çocuk sayısına göre değişen;

İlk çocukta 2 ay,

 

> İkinci çocukta 4 ay

 

> 3 ve daha fazla çocukta 6 ay süreyle süt izni verilmeksizin günlük çalışma süresinin yarısı kadar kullanılan iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağını takip eden ay başına kadar olan dönemle sınırlı olması beklenmektedir.

BABANIN YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI VAR MI?

Eşi doğum yapan erkek memur da yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanacak. Erkek memurlar babalık izninin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağını takip eden ay başına kadar olan süreyle sınırlı olmak üzere yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanabilecek.

YARARLANMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR ÖNGÖRÜLÜYOR?

Doğum hâlinde yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanabilmek için memurun;

> Kendisinin veya eşinin doğum yapmış olması,

 

> Çocuğunun sağ olması,

 

> Aynı çocuk için daha önce bu haktan yararlanmamış olması ile

 

> Kadro unvanının belirlenecek yönetmelik eki cetvellerde yer almıyor olması, şartlarının tamamının bulunması gerekmektedir.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

Memur, yarım zamanlı çalışma döneminin herhangi bir periyodunda, yarım zamanlı çalışmayı talep edebilecektir. Bu talebi, yarım zamanlı çalışmaya başlamadan bir ay önce dilekçe ile kurumuna bildirecek. 
 
Dilekçede, çalışma usulü ile günlük çalışma saatlerinin başlangıç ve bitiş tercihini de belirtecek. Müracaatlar, yararlanma şartlarına uygunluk yönünden değerlendirilerek sonuçlandırılacak. Değerlendirme neticesinde memurun çalışma usulü ve günlük çalışma saatlerinin başlangıcı ve bitişi yetkili amir tarafından belirlenecek.

PART-TİME VEYA GÜN BAZINDA TERCİH HAKKI VAR MI?

Yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanan memur yaptığı işin niteliği göz önünde bulundurularak çalıştığı Kurumca; memurun haftalık çalışma süresi, haftada 3 günü ve günde 8 saati aşmamak kaydıyla günlere bölünebilecektir. Bu şekilde çalışan memurun günlük çalışma süresi eşit olabileceği gibi farklı da belirlenebilecektir. Veya memurun haftalık çalışma süresi, günde 3 saatten az olmamak kaydıyla günlere bölünebilecektir. Bu şekilde çalışan memurun günlük çalışma süresi eşit olabileceği gibi farklı da belirlenebilecektir. Netice itibarıyla yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanan memurun haftalık çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenecektir.
 
7 yıldan beri bir türlü yürürlüğe konamayan memurların yarım zamanlı çalışma hakkı umarız bu toplu sözleşme döneminde bir an önce yürürlüğe konur…
         ***
GÜNÜN SÖZÜ: “Bir insanın gerçek zenginliği, onun bu dünyada yaptığı iyiliklerdir.” Hazreti Muhammed
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.