“Aile ve Gençlik Fonu” hızla yasalaşacak!

Sesli Dinle
A -
A +

Aile birliğinin oluşması ve sağlam temeller üzerinde kurulması ile aile yapısının desteklenmesi, gençlere geleceklerini güçlü temeller üzerinde inşa etmelerinde yardımcı olunması, gençlerin gelişim ve girişimlerine destek verilip sosyal risklere karşı korunmaları amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı “Aile ve Gençlik Fonu”nun kurulması için Kanun teklifi TBMM’ye gönderildi.

 

Bu fon vasıtasıyla, hâlihazırda yürütülen destek programlarının etkinliğinin artırılması, hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması da öngörülmektedir. Hâlen TBMM komisyonlarında işlem görmekte olan Kanun teklifinin hızla yasalaşarak yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

FONUN FONKSİYONLARI VE ÖZELLİKLERİ

Bahse konu fon vasıtasıyla ülkemizin beşerî sermayesi olan gençlerin nicelik ve nitelik bakımından en üst düzeye taşınması gayesiyle; gelişimlerinin ve girişimlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Fonun kaynaklarının:

 

> Aile müessesesinin korunması ve güçlendirilmesi,

 

> Gençlerin evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine kurulmasının sağlanması,

 

> Gençlerin ve ailelerin sosyal risklere karşı korunması,

 

> Gençlerin gelişim ve girişimlerine destek verilmesi, için kullanılması öngörülmektedir.

 

Bu itibarla belirlenen kaynakların yalnızca yukarıda belirtilen amaçlara özgülendiği Fon şeklinde özel bir yapı kurulmaktadır. Söz konusu Fon'un gelirlerinin önemli bir kısmının kamu kaynaklarından karşılanacağı, yönetiminin farklı kamu kurumlarının temsilcilerinden oluşacağı ve gerçekleştireceği bazı işlemlerin kişilik gerektirebileceği hususları dikkate alınarak Fon'a kamu tüzel kişiliği verilmektedir.

 

Fon'un amaçları ile uygun projelerinin Yönetim Kurulunca onaylanmasından sonra ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına kaynak aktarımı yapılması öngörülmektedir.

 

Kaynak aktarımı yapılacak projelerin, projelere aktarılacak kaynak tutarının ve harcama programlarının Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığındaki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından oluşan ve oy çokluğu ile karar alan Fon Yönetim Kurulu tarafından belirlenmesi öngörülmektedir

FONUN GELİRLERİ

Fonun gelirlerinin, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet Hissesinin ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet Hakkının %20'si, Kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla %10'una kadar aktarılacak tutarlar, proje geri ödemeleri, yurt içi ve yurt dışı her nevi nakdî bağış, yardım ve hibeler ile diğer gelirlerden oluşması öngörülmektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanına; Petrol ve Maden Kanunları kapsamında aktarılacak tutarları iki katına kadar artırma ve sıfıra kadar indirme yetkisi verilmektedir.

FONUN GİDERLERİ

Fonun giderlerinin ise onaylanan projeler kapsamında aktarılan tutarlar (teşvik, hibe, destek, kredi ile teminatlar için) ve operasyonel giderlerden oluşması öngörülmektedir.

 

Kamu kaynaklarının kullanılmasına ilişkin hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkeleri kapsamında Fona ilişkin mali verilerin en geç altışar aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşılması öngörülmektedir.

 

Fona ve Fonun kaynaklarına ilişkin gelir/kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, damga ve harçlar, BSMV ve KKDF kapsamında bazı muafiyet ve istisnalar da tanınması düzenlenmektedir.

 

Fonun çalışma usul ve esasları, Fonun kaynakları ve giderleri ile Fondan kaynak aktarımına ilişkin usul ve esaslarının Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi öngörülmektedir.

 

Ayrıca fon harcamalarına ilişkin şeffaflığın sağlanabilmesi adına Fona ilişkin mali verilerin en geç altışar aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşılacağı düzenlenmiştir. Öte yandan meri mevzuat hükümleri çerçevesinde Fonun, Sayıştay tarafından denetime tabi tutulması da söz konusu olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.