Bu iş yerlerinde yıllık izin kurulu oluşturmak şart!

A -
A +
İşçi, memur ve diğer tüm çalışanların yıllık izin hakları bulunmaktadır. Zira yıl boyunca çalışmış olan bütün insanların belirli bir süre dinlenmeleri bedenen ve ruhen sağlıklarının korunması için gereklidir.
 
Çalışanların statüsüne göre yıllık izin hakları belirlenmektedir. İşçilerin senelik izinleri İş Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre işçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki kıdemine göre değişiyor. Buna göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

> 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara 14 günden,

 

> 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

 

> 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olmaması gerekiyor.

18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresinin ise 20 günden az olması mümkün değildir. Yıllık iznin esasen işveren tarafından kullandırılması esastır. İşçi çalışmaya devam ederken izni kullandırmak yerine para verilmesi yasaya aykırıdır. Diğer yandan çalışan sayısı 100’ün üzerinde olan iş yerlerinde yıllık izin kurulu teşkil edilmesi mecburidir. Bu yazımızda yıllık izin kurulunun teşkili ve uygulama esasları izah edilmiştir…

İZİN KURULUNUN TEŞKİLİ

İşçi sayısı 100’den fazla olan iş yerlerinde işveren veya işveren vekilini temsilen bir, işçileri temsilen iki kişi olmak üzere toplam 3 kişiden oluşan izin kurulu teşkil edilmesi mecburidir.
 
Oluşturulan kurula işveren temsilcisi başkanlık eder. Kurulun başkanı dışında kalan işçi üyeleri ve yedekleri iş yerinde varsa, iş yeri sendika temsilcileri tarafından seçilmesi gerekmektedir. Sendika temsilcileri seçilmemiş iş yerinde izin kurulunun işçi üyeleri ve yedekleri, o iş yerindeki işçilerin yarıdan bir fazlasının katılacağı bir toplantıda açık oyla seçilir. İzin kurulu başkanı ile üye ve yedekleri iş yerinde işveren tarafından ilan edilir. Asil üyelerin yokluğunda yedeklerin biri başkanın çağrısı üzerine toplantıya katılır.
 
Herhangi bir nedenle eksilen üye ve yedekler aynı şekilde tamamlanır. İzin kurulu üyelerinin seçimi iki yılda bir yapılır. Yeni izin kurulu üyeleri seçilinceye kadar eski kurul üyeleri görevine devam eder.
 
100’den az işçisi olan iş yerlerinin yıllık izin kurulu oluşturmaları açısından yasal bir engel bulunmadığını belirtelim. İşçi sayısı yüzden az olan iş yerlerinde; izin kurulunun görevleri, işveren veya işveren vekili veya bunların görevlendireceği bir kişi ile işçilerin kendi aralarında seçecekleri bir temsilci tarafından yerine getirilebilir.

YILLIK İZİN KURULUNUN GÖREVLERİ

100’den fazla işçisi olan iş yerlerinde oluşturulan izin kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

> İşçiler tarafından verilip işveren veya işveren vekili tarafından izin kuruluna iletilen izin isteklerine göre hazırlayacağı izin çizelgelerini işverenin onayına sunmak,

 

> İzin çizelgelerini; işçilerin kıdemlerini, izni belirli bir dönemde kullanmak bakımından içinde bulundukları zorunluluk veya engellerini, işin aksamadan yürütülmesini ve işçi sayısını göz önünde bulundurarak hazırlamak,

 

> İşçilerin yıllık izin hakları ile ilgili dilek ve şikâyetlerini inceleyerek sonucunu işverene ve ilgili işçiye bildirmek ve;

 

> Her yıl ücretli izinlerin daha yararlı geçirilebilmesi için kamplar ve geziler düzenlemek, bu konuda alınması mümkün olan tedbirleri araştırmak ve işverene tekliflerde bulunmak.

İzin kurulunun çalışmaları için gerekli yer, eleman, araç ve gereçlerin işveren tarafından sağlanması gerekmektedir.

TOPLANMA ESASLARI

Yıllık izin kurulu kendisine yüklenen görevleri yerine getirmek üzere yıllık izin çizelgelerinin hazırlanması sırasında ve gerektikçe başkanın çağrısı ile iş saatleri içerisinde toplanır. Toplantılarda alınan kararlar ve yapılan işler izin kurulu karar defterine yazılarak imzalanır. Yıllık izin kurulunca çizelgelerin hazırlanıp ilan edilmesi gerekmektedir. Hazırlanıp ilan edilecek çizelgede işçinin;
 
Adı soyadı, sicil numarası, işe giriş tarihi, yıllık izne hak kazandığı tarih, iş yerindeki çalışma süresi, izin günleri sayısı, yol izni günleri sayısı, iznin başlama tarihi ve iznin sona ereceği tarihin belirtilmesi lazım gelmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.