Daha çok sayıda engellinin kamuda çalıştırılması için kanun teklifi verildi!

Sesli Dinle
A -
A +
İşsizlik, sadece şahıslar için değil aynı zamanda tüm ülke ekonomileri için büyük sorun teşkil etmektedir. Günümüzde istihdam imkânları da gittikçe zorlaşmaktadır. Bu bağlamda dezavantajlı gruplar arasında yer alan engellilerin istihdam imkânları daha güç olmaktadır. Hâl böyle iken tüm ülkeler engelli bireylerin istihdamının kolaylaştırılması için kamu ve özel sektörde belirli şartlarla zorunlu kontenjan ayırmaktadır. Ayrıca engelli istihdam eden işverenlere cazip teşvikler sunulmaktadır.
 
Diğer yandan engellilerin istihdam edilebilirliğinin artırılması çalışma beceri ve kapasitelerinin geliştirilerek istihdam piyasasına erişebilirliklerinin artırılmasına yönelik tedbirler alınmaktadır.

Ülkemizde engellilerin durumu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2022/Ocak Yaşlı ve Engelli İstatistik Bülteninde; Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısı; 1.414.643’ü erkek, 1.097.307’si kadın olmak üzere 2.511.950’dir. Ağır engeli olan kişi sayısı 775.012’dir. Veri sisteminde kayıtlı ve hayatta olan engellilerin engel gruplarına göre dağılımlarına ise aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.
 
Daha çok sayıda engellinin kamuda çalıştırılması için kanun teklifi verildi!
 
Görüldüğü üzere sadece kısıtlı bu veriler bile ülkemizde ciddi oranında engelli nüfusunun olduğunu göstermektedir.

Engelli istihdam zorunluluğu

Engel durumuna göre tüm vücut fonksiyon kayıplarının en az %40’ından yoksun olduklarını, yetkili sağlık kuruluşlarından alacakları engelli sağlık kurulu raporu ile belgeleyen vatandaşlarımız “engelli” statüsünde İŞKUR’a kayıt yaptırabilmektedir. Meslekte çalışma güç kaybı oranı vb. oranlar dikkate alınmamakta olup tüm vücut fonksiyon kaybı oranına bakılmaktadır. Eğer engelli sağlık raporunda çalışamaz ifadesi yer alıyorsa kişinin engelli kaydı İŞKUR’a yapılmamaktadır. Bu meyanda engellinin engeline göre ruhen ve bedenen elverişli olduğu işlerde çalıştırılması elzemdir. Ülkemizde engellilerin işçi olarak istihdamı, İş Kanununda öngörülen kota sistemi ile sağlanmaya çalışılmaktadır. Öngörülen kota sistemi kapsamında işverenlerin 50 veya daha fazla işçi (tarım ve orman işletmelerinde 51 veya daha fazla) çalıştırdıkları;

> Özel sektör iş yerlerinde %3 engelli,

 

> Kamu işyerlerinde ise %4 engelli ile %2 eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü bulunmaktadır.

İş Kanununun yanı sıra ayrıca Devlet Memurları Kanunu'nun "Engelli personel çalıştırma yükümlülüğü” başlıklı maddesine göre, diğer hususlarla birlikte, kurum ve kuruluşlar söz konusu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda %3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır.

Engellilerin memur kotasının artırılması teklifi

Devlet Memurları Kanunu'na göre %3 oranında engelli memur çalıştırılması mecburiyetinin %5’e kadar yükseltilmesi için “14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığı altında TBMM’ye yasa teklifi verildi. TBMM komisyonlarına kadar gelen bu kanun teklifi iktidar cenahının yer aldığı Cumhur İttifakı milletvekillerince verilmiş olması nedeniyle yasalaşması ihtimal dahilinde bulunmaktadır.
 
Mezkûr teklifin yasalaşması hâlinde engellilerin memur olma kontenjanında yaklaşık %66 oranda genişleme olacaktır. Bu da daha çok kişinin engelli statüsünde memur olma hayaline kavuşması anlamına gelecektir.
  ***
Bir ulusun değeri, o ulusu meydana getiren bireylerin değeriyle ölçülür. J. STUART MİLL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.