Emekli, asgari ücret ve memur maaşları

A -
A +

TBMM, nihayet dün yeni yasama çalışmalarına başladı. Türk-İş eylül ayı açlık sınırını 19.830,73 TL yoksulluk sınırını 64.595,21, bekâr bir çalışanın yaşama maliyetini ise aylık 25.706,18 TL olarak açıkladı. TÜİK, eylül ayına ilişkin enflasyon verileri ise bugün açıkladı.

 

Bütün bu veriler ile Merkez Bankası ile OVP hedefleri, hükûmetin enflasyonla mücadele kararlılığı muvacehesinde önümüzdeki yazılarda Ocak 2024 ayından geçerli muhtemel SSK-Bağ-Kur emeklileri, memur ve memur emeklileri ile asgari ücreti tek tek ayrıntılı analiz ederek bu köşemizden sizlere sunacağız.

 

Bu yazımızda sizlerin en çok merak ettiği suallerin cevabına yer verdik.

 

 

Hangi kalp hastalıkları nedeniyle malulen emeklilik olabilir?

 

 

Malulen emeklilik için yaş şartı aranmamaktadır. Fakat 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1.800 gün malullük sigortası primi ödemiş olmak gerekmektedir. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmamaktadır. 1.800 gün malullük sigortası primi bildirilmiş olması yeterli bulunmaktadır. Bu bağlamda aşağıda bazılarına yer verilen kalp hastalıklarından birine yakalanmış olup çalışamayacak durumda bulunan hastalar bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulanabilirler.

  • Kalıcı kalp pili uygulanması ve ICD implantasyonu yöntemlerinden en az ikisinin uygulanmasına rağmen hayatı tehdit eden semptomların devam etmesi.

  • Ani kalp ölümü sonrası başarılı resüsite edilmiş yaşayan ve medikal veya girişimsel veya cerrahi tedavi yöntemlerle tedavisi olmayan kalp hastalıklarının varlığı.

  • Ciddi sağ ventrikül yetmezlik belirti ve bulgularının olduğu primer ve sekonder pulmoner arteriyel hipertansiyon hastaları.

  • Konjenital kalp hastalıkları.

  • Ciddi kapak yetersizliği veya darlığı olan konjenital kalp hastalıkları.

  • Kalp kapak hastalıkları, koroner arter hastalıkları ve kalp transplantasyonu…

Başvuruda bulunmadan önce yukarıda belirtilen sigortalılık süresi ve prim gün sayılarına sahip olmanın zorunlu olduğu unutulmamalıdır. Başvuru sonucunda kalp hastalığı nedeniyle çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği SGK Sağlık Kurulunca tespit edilenler yaşları ne olursa olsun emekli olabileceklerdir.

 

 

Vergi indirimiyle nasıl emekli olabilirim?

 

 

Hâlen çalışmakta olup hastalığı ya da engellilik durumu olan çalışanlar vergi indiriminden faydalanabilmeleri hâlinde belli şartlarla yaş şartı olmaksızın erken emekli olabilmektedir. Sosyal güvenlik reformunda engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış olduğu tespit edilen 4/1-a (SSK) kapsamında aylık bağlanacak sigortalıların, SSK (506 s.) Kanununda öngörülen aylığa hak kazanma şartları korunmuştur. Buna göre; 06.08.2003 tarihinden önce sigortalı olup bu tarihte en az 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi olanlara 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı ile yaşlarına bakılmaksızın emekli olmaları söz konusudur.

  • 06.08.2003 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar ise; 1. derecede engelliliği (%80-%100 arasında) olanlara en az 15 yıl sigortalılık süresi ve en az 3600 prim ödeme gün sayısı,

  • 2. derecede engelliliği (%60-%79 arasında) olanlara en az 18 yıl sigortalılık süresi ve en az 4000 prim ödeme gün sayısı ve

  • 3. derecede engelliliği (%40-%59 arasında) olanlara en az 20 yıl sigortalılık süresi ve en az 4400 prim ödeme gün sayısı, şartlarıyla emeklilik (yaşlılık) aylığı bağlanmaktadır.

 

İşten ayrılanlar istirahat parası alabilirler mi?

 

 

İşten ayrılanlar belirli hâllerde istirahat parası (iş göremezlik ödeneği) alabilmektedir. Buna göre sigortalının Kanuni ücretsiz izinli olması, greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hâllerinde, bu hâllerin sona ermesini, diğer hâllerde ise hizmet akdinin sona erdiği tarihi veya terk tarihini, takip eden 10. günden başlanarak yitirilmiş sayılmaktadır. Bu hâllerde 10 güne kadar ödenmesi mümkündür.

 

Sigortalılık niteliğinin sona erdiği tarihten sonra hastalık hâli nedeniyle alınan istirahat raporlarına, ilk istirahat raporu ya da devam raporu olup olmadığına bakılmaksızın geçici iş göremezlik ödeneği ödenmemektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.