Engelli Vergi İndirim Sistemiyle getirilen kolaylıklar

A -
A +

Çalışma gücündeki kayıp oranına göre ücretleri üzerinden yapılacak engellilik indiriminden faydalanmak üzere engellilik derecesinin tespitine ilişkin gerek elektronik ortamda Engelli Vergi İndirim Sistemi (EVİS) üzerinden gerekse başvuru dilekçeleri ile birlikte 2022 yılında Gelir İdaresi Başkanlığına toplam 82.878 başvuru yapılmıştır.

 

Bu başvuruların 79.592’si aynı yıl içinde sonuçlandırılmıştır.

 

İşçi, memur ve serbest meslek erbaplarının kendileri ya da bakmakla yükümlü oldukları eşleri veya engelli çocukları ayrıca basit usule tabi mükellefler (sadece kendi adlarına) engellilik vergi indiriminden faydalanabilmektedir.

 

Serbest bölgelerdeki iş yerlerinde çalışanlar, gemi adamları, kapıcılar ile yurt dışında inşaatlarda çalışanların ücretlerinden vergi kesintisi yapılmadığı için vergi indirimi talep etme hakları bulunmamaktadır.

“EVİS”İN FAYDALARI

Engelli Vergi İndirim Sistemi (EVİS) engelli vatandaşların vergi indirimi ile ilgili işlemlerini elektronik ortamda takip etmesini sağlamak ve başvuruların daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlamak için geliştirilen Engelli Vergi İndirim Sisteminin, elektronik ortamda kullanıma açılmasıyla birlikte engelli vatandaşlara işlemlerini daha kısa sürede gerçekleştirme ve takip edebilme kolaylığı sağlanmıştır.

 

Mükelleflerin hastaneden almış oldukları Sağlık Kurulu Raporları idarenin işlem birimlerinin erişimine açılarak e-Rapor paylaşımı gerçekleştiğinde mükellef açısından rapor asıllarının noter tasdiki, kâğıt ortamında iş süreci takibi ve süre kaybı gibi hususların minimum düzeye indirilmesi sağlanmış ve idare açısından sahtecilik ve bürokrasiyi ortadan kaldırarak iş sürecine hız kazandırılmıştır.

 

Kasım 2018 tarihinden itibaren İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden engelli vatandaşlara başvuru işlemleri açılmış olup, 2020 başından yıl sonuna kadar 6038 adet başvuru alınmıştır.

 

EVİS 26/10/2020 tarihinde Ankara Vergi Dairesi Başkanlığında, 23/12/2020 tarihinde Kırıkkale, Kütahya ve Isparta Defterdarlığında pilot olarak açılmıştır.

 

8/2/2021 tarihinden itibaren ise tüm illerde engelli vatandaş başvuruları EVİS üzerinden Merkez Sağlık Kuruluna intikal ettirilmeye başlanmıştır.

 

2022 yılı içinde alınan toplam 82.878 adet başvurunun 63.219’u EVİS üzerinden alınmış olup, bu başvuruların 60.478 adedi EVİS üzerinden olmak üzere toplam 79.592’si sonuçlandırılmıştır.

VERGİ AÇISINDAN AVANTAJLAR

Engelli sayılanların çalışma gücü kayıp oranlarına göre belirlenen dereceler itibarıyla tespit edilen 2023 yılına ilişkin aylık engellilik indirimi tutarları, 

 

> Birinci derece engelliler için 4.400 TL, 

 

> İkinci derece engelliler için 2.600 TL,

 

> Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL’dir

 

Yukarıda yer verilen tutarlar, engelli ücretlilerde ve bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretlilerde aylık tevkifat matrahından düşülmektedir.

 

Böylece daha az vergi kesintisi olacağından ücretlilerin eline geçecek olan ücret miktarında da indirim kadar bir artış olacaktır.

 

Serbest meslek erbabı olan engelliler ile bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabının ve basit usulde vergilendirilenlerin yıllık beyan edilecek gelirlerinden (yukarıda aylık olarak belirlenen tutarlar yıllık olarak hesaplanarak) indirilmektedir.

 

Dolayısıyla, ücretlinin aylık matrahına girecekleri derecelere göre asgari %15, serbest meslek erbabında ve basit usulde vergilendirilenlerde ise yıllık kazançlarında asgari %15 katkı sağlayacaktır.

VERGİ İNDİRİMİ BAŞVURUSUNDA ARANAN BELGELER

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen kişiler engellilik vergi indirimi başvuruları e-Devlet üzerinden de yapılmaktadır. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı (ivd.gib.gov.tr) ile ve İnteraktif Vergi Dairesi mobil uygulamasını kullanarak sistem üzerinden ya da bir dilekçe ve aşağıda belirtilen belgelerle birlikte;

 

> Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğüne,

 

> Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Gelir Müdürlüğüne,

 

> Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne,

 

> Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Mal Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. 

 

Engellilik vergi indiriminden faydalanacak olanların ücretli, bakmakla yükümlü olduğu engelli, engelli serbest meslek erbabı veya bakmakla yükümlü olduğu engelli kişiye göre verilecek dilekçeye ilave edilecek belgeler değişmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.