Er, erbaş ve yedek subay okulunda geçen sürelerin emekliliğe sayılması

A -
A +

Sosyal güvenlik uygulamalarında hizmet borçlanmaları eksik primleri doldurmada önemli rol oynamaktadır. Emeklilikte erkekler için askerlik hizmet borçlanması hem eksik primleri doldurmada hem de bazen EYT’li olmada büyük bir ehemmiyet arz etmektedir.

 

Sosyal güvenlik mevzuatında muvazzaf ve ihtiyat askerlikte er ve 1/1/1950 tarihinden sonra yedek subay okulunda öğrenci olarak geçen sürelerin borçlandırılmasına imkân sağlanmıştır.

 

01/10/2008 tarihinden önce Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sayılı kanunlar gereğince aktif sigortalı olmamaları nedeniyle askerlik borçlanma talepleri reddedilen sigortalı ve hak sahiplerinin 1/10/2008 tarihinden sonra yeniden müracaatları hâlinde borçlanma işlemleri aktif sigortalı olma şartı aranmaksızın sonuçlandırılmaktadır.

 

 

Askerlik hizmetinin kontrolü ve borçlanmaya esas hizmetler

 

 

Millî Savunma Bakanlığı ile SGK arasında askerlik sürelerini borçlanacak sigortalıların askerlik hizmet bilgilerinin elektronik ortamda görüntülenmesi sağlanmış ve uygulama ile ilgili web servis SGK’ya açılmıştır. Askerliğini er veya erbaş olarak yapmış olanlardan hizmet borçlanması yapmak için SGK’ya müracaat eden sigortalıların Tescil ve Hizmet Dökümü ekranında yer alan "Askerlik Bilgisi" menüsü aracılığıyla yapılacak sorgulama sonucunda askerlik süresinde herhangi bir tereddüt olmayanların menüdeki bilgileri esas alınarak borçlanma işlemleri sonuçlandırılacaktır.

 

Askerlik belgelerinde kayıtlı sürelerde tereddüde düşülmesi veya yedek subay olarak askerlik yapanlardan belge ibraz edemeyenlerin, yedek subay sınıf, dönem ve sicil numaralarını bildirmeleri hâlinde ilgili kuvvet komutanlığından istenecek yedek subay safahatı geldiğinde borçlanma işlemi sonuçlandırılmaktadır.

 

Sigortalıların er olarak silah altında geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları hâlinde borçlandırılmakta olup, fiilen silah altında geçmeyen bedelli askerlik süresi borçlandırılmamaktadır.

 

 

Askerlik borçlanma maliyeti

 

 

Askerlik hizmet borçlanmalarında borçlanılacak günlük tutar başvuru tarihindeki asgari ücrete göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın %32'si oranındadır.

 

Buna göre, 01/01/2024 ila 31/12/2024 dönemi için belirlenen asgari ücret tutarları karşısında borçlanma sürelerinin borçlanılmasında borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının;

 

En az alt sınırı:

 

666,75 TLx30x%32 = 6.400,80 TL

 

En yüksel üst sınırı:

 

5.000,63 TLx30x%32 = 48.006,05 TL Olacaktır.

 

Örneğin 18 aylık askerlik süresinin tamamını en az olan alt sınırdan borçlanmanın maliyeti 540x666,75 TL=360.045 TL olacaktır.

 

Bu maliyetlerin sabit olmadığının altını çizelim. Keza askerlik borçlanması cari asgari ücrete endekslendiğinden asgari ücret artışına bağlı olarak borçlanma maliyeti değişmektedir. Hâl böyle olunca yılbaşından önce SGK askerlik borçlanması yapanlar yılbaşından sonra asgari ücrete yapılan artış oranında daha ucuz maliyetle bu işi çözmektedir.

 

 

Askerlik süresinin tamamı zorunlu değil

 

 

Askerlik borçlanmasında tüm askerlik süresi kadar borçlanma yapmak zorunlu değil. Gereken süre kadar askerlik borçlanması yapılabilir.

 

Örneğin 24 ay askerlik yapan bir kişi bu sürenin sadece 15,10, 8,5 ya da 3 ayını ya da dilediği kadarını borçlanabilmektedir.

 

Askerlik yapmış olan tüm vatandaşlarımızın bu kanuni görevde geçirdiği sürelerini SGK’dan borçlanma imkânı bulunmaktadır.

 

Emeklilik başvurusundan önce olmak kaydıyla askerlik borçlanması, istenildiği zaman yapılabilmektedir… Ancak askerlik borçlanmasının, her zaman avantaj sağlamadığını belirtelim. Zira yapılan her askerlik borçlanması daha erken emeklilik anlamına gelmemektedir.

 

Askere gitmeden önce herhangi bir kurumdan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) sigorta başlangıcı olanların yapacakları askerlik borçlanmasının emeklilik için gereken yaşı düşürmesi söz konusu değildir.

 

Bu durumda yapılacak askerlik borçlanması sadece prim gün sayısını artıracaktır. Kişi askerliğini sigorta başlangıcından önce yapmış ise sigorta yönünden işe girişi borçlandığı askerlik süresi kadar geriye çekmektedir.

 

Ancak geriye çekilen tarih 08 Eylül 1999 günü veya öncesine tekabül etmez ise EYT’den erken emeklilik söz konusu olmayacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Adem TOK 3 Temmuz 2024 07:36

İsa hocam günaydın. Yazının tamamını okudum. Konu Askerlik borçlanması olunca, SSK ve Bağ-Kur lular da sigorta başlangıcını geriye çeken Askerlik borçlanması mnin Asker, polis ve Memurlarda çekmediğini de vurgulamanizi beklerdim. Çünkü sizin kaleminizden çıkması bizim için çok önemlidir. Saygı ve şükranlarımı sunuyorum