Sosyal Güvenlik Kurumu’nun doğuma bağlı olarak yaptığı yardımlardan biri de emzirme ödeneğidir.
Halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği SSK ve Bağ-Kur kapsamında bulunan sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması hâlinde sigortalı erkeğe belli şartlarla verilmektedir.
SGK’dan süt parası almak için;
> SSK’ya tabi (4/1-a’lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,
> Bağ-Kur (4/1-b’li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması ve doğan çocuğun veya çocukların yaşaması gerekmektedir.
İşten ayrılanlar da alabilir
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak; erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılabilmektedir.
Hemen hatırlatalım emzirme ödeneği almadım diye üzülmeyin. Bu hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 (beş) yıl içinde SGK’dan isteyebilirsiniz.
214 BİNİ AŞKIN KİŞİYE ÖDEME YAPILDI
Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, (4/1-a) ve (4/1-b) kapsamındaki sigortalılardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip, Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilmektedir.
SGK Yönetim Kurulu her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılmasına karar vermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2022 yılı için TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim oranının %64,27 olduğu dikkate alındığında, 2022 yılında 316,00 TL olan emzirme ödeneği tutarı 2023 yılında 520,00 TL’ye yükseltilmiştir.
Temmuz ayında asgari ücretin artmasına rağmen emzirme ödeneği güncellenmemiştir.
SGK, 2023 yılının ilk 6 ayında 214 bini aşkın rapora toplamda 109.219.045 TL emzirme ödeneği ödemesi yapılmıştır.
TEMMUZDAN İTİBAREN ÖDENECEK EN AZ RAPOR PARASI
SGK mevzuatına göre iş kazaları ile meslek hastalıkları, hastalık ve analık sigortalarından, yeniden tespit edilen alt sınırların altında bir günlük kazanç üzerinden ödenek almakta bulunanların veya almaya hak kazanmış yahut kazanacak olanların bu ödeneklerinin, günlük kazancın alt sınırındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten başlanılarak, değiştirilmiş günlük kazançların alt sınırına göre ödenmesi gerekmektedir.
Temmuz ayı itibarıyla SSK ve Bağ-Kur’lu ve kapsamdaki diğer sigortalıların geçici iş göremezlik ödeneklerinin değiştirilmiş günlük kazanç alt sınırı;
> 01/07/2022 tarihinden önce geçici iş göremezliğe uğrayan ve geçici iş göremezlik durumları bu tarihten sonra da devam edenler ile bu tarihten sonra iş göremezliğe uğramakla birlikte geçici iş göremezlik ödeneği hesabına esas günlük kazançları 215,70 TL altında hesaplanmış olanların, 01/07/2022 tarihinden 31/12/2022 tarihine kadar istirahatli bulundukları günlere ait geçici iş göremezlik ödenekleri 215,70 TL asgari günlük kazanç üzerinden,
> Çırak ve öğrencilerin geçici iş göremezlik ödeneklerinin değiştirilmiş günlük kazanç alt sınırı;
> 01/07/2022 tarihinden önce geçici iş göremezliğe uğrayan ve geçici iş göremezlik durumları bu tarihten sonra da devam edenler ile bu tarihten sonra iş göremezliğe uğramakla birlikte geçici iş göremezlik ödeneği hesabına esas günlük kazançları 107,85 TL altında hesaplanmış olanların, 01/07/2022 tarihinden 31/12/2022 tarihine kadar istirahatli bulundukları günlere ait geçici iş göremezlik ödenekleri 107,85 TL asgari günlük kazanç üzerinden hesaplanmaktadır.