Memurların emeklilik başvurusu ve emeklilik işlemleri işçi ve diğer sigortalılara göre farklılık arz etmektedir. İştirakçi/sigortalı olarak görev yapmakta olanların son defa görev yapmakta oldukları kuruma, iştirakçiliği/sigortalılığı herhangi bir nedenle sona ermiş olanların ise kendisinin veya varsa vekilinin, kısıtlı veya hükümlülerin vasisinin, “Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi” ile doğrudan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü (EHGM) Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına başvurması veya
www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden talepte bulunulması gerekmektedir.
POSTA İLE BAŞVURU
Emekli Sandığı iştirakçiliği herhangi bir nedenle sona erenler tarafından, adi posta yolu veya kargo ile veyahut SGK’ya doğrudan yapılan yazılı başvurularda, emeklilik talep tarihi olarak dilekçenin kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih, taahhütlü, iadeli taahhütlü, Acele Posta Servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile gönderilen emeklilik taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarih, SGK’ya intikal tarihi olarak kabul edilmektedir. İştirakçiliği sona erenler ile son defa diğer sigortalılık statülerine tabi çalışmakta olan sigortalıların aylığa hak kazandığı tarihin ayın son günü resmî tatil gününe veya hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle, taleplerini kuruma veremeyen sigortalıların bu resmî tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar kuruma verilen, taahhütlü, iadeli taahhütlü, Acele Posta Servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile gönderilen talepleri, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilecektir.
SON ÇALIŞMASI SSK’LI OLANLARIN DURUMU
En son olarak 4/1-a (SSK) kapsamında çalışmakta olan sigortalıların çalıştığı işten ayrıldıktan sonra emeklilik talebinde bulunmaları gerekmekte olup aylığa hak kazanılmış ve aynı ay içinde olmak kaydıyla, emeklilik talep tarihinden sonra işinden ayrılanların da tahsis talepleri de geçerli sayılacaktır.
EMEKLİYE SEVK ONAYI İŞLEMLERİ
Emekli Sandığı Kanunu kapsamında iştirakçi olan veya iştirakçiliği herhangi bir nedenle sona erdikten sonra diğer statülere tabi sigortalılığı olmayan kamu görevlilerine SGK tarafından emeklilik/yaşlılık, malullük ve vazife malullüğü aylığı bağlanabilmesi için;
> Re’sen emekliye sevk hâllerinde, sigortalının çalıştığı göreve atamasındaki usule göre
> atamaya yetkili makamın,
> İstek üzerine veya yaş haddi, malullük veya vazife malullüğü hallerinde kamu idaresinin en yüksek amirinin,
> Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri için Meclis Başkanlığının,
> Belediye başkanları için belediye encümeninin, illerin daimî komisyon üyeleri için il valiliğinin, çalıştıkları kamu idareleri ile ilişikleri kesilmiş olup da bir kanunla sigortalılık hakkı devam edenler için daha önce görev yaptıkları son kamu idaresinin en yüksek amirinin,
> Kurumların yönetim kurulu üyelerinin istek, malûliyet ve yaş haddi hallerinde,
atanmalarında atamayı yapan kurumun en yüksek amirinin,
> Sayıştay Başkanının istek, malûliyet ve yaş haddi hallerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı,
Onayı esas alınmaktadır. Özel kanun hükümleri hariç olmak üzere yetkili makamın emekliye sevk onayı, talep tarihinden itibaren bir ayı geçemeyecektir. Ayrıca, istek üzerine veya yaş haddi, malullük veya vazife malullüğü hallerinde emekliye ayrılmak isteyenler için her durumda, istek tarihinden itibaren bir aylık süre sonunda ilişikleri kesilmiş sayılacaktır. Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atananların emeklilik nedeniyle görevleriyle ilişiklerinin kesilmesi ve emeklilik işlemlerinin tekemmülü ise ilgili bakanın onayı ile söz konusu olacaktır.
Diğer taraftan, özelleştirilmeleri sonucu sermayesindeki kamu payı %50'nin altına düşen kuruluşlar ile satış veya devri yapılmış olan kuruluşlarda çalışmakta iken emekliye ayrılanlar için emekliye sevk onayı aranmamaktadır..
İKRAMİYE İÇİN SEVK ONAYI ELZEM
(4/1-c) kapsamında sigortalı olan kamu görevlileri hakkında anılan Kanunun yukarıda belirtilen yetkili makamlar tarafından alınacak emekliye sevk onayları, gerek emeklilik işlemimin tekemmülü ve gerekse ilgililere tabi oldukları mevzuat uyarınca Kurumumuzca ödenecek emekli ikramiyesinin onayı veren kurumdan tahsili açısından yasal bir gerekliliktir. Bu nedenle, Kurumumuza yapılan emeklilik başvuruları kapsamında ilgililer hakkında gerekli emeklilik işlemlerinin sonuçlandırılması bakımından, talep edilen emekliye sevk onayı ile diğer bilgi ve belgelerin herhangi bir duraksamaya neden olunmadan SGK’ya gönderilmesi gerekmektedir.
Öte yandan kamu idarelerince 4/1-(c) kapsamındaki sigortalıların tüm hizmet bilgilerinin ve bu bilgilerde oluşacak değişikliklerin güncel olarak internet üzerinden web, toplu veri veya manuel veri gönderim yöntemleriyle Hizmet Takip Programı (HİTAP) vasıtasıyla SGK’ya aktarmaları mecburidir. Ayrıca, bu Program sigortalıların sisteme girilen veriler esas alarak toplam hizmet süreleri ile emekli olabilecekleri yaş ve/veya tarihin tespitini de yapmaktadır.