Memurların senelik izin hakları hususunda püf noktaları!..

A -
A +

Senelik izin bütün çalışanlar için yasal bir dinlenme hakkıdır. Bu iznin kullanım esasları ve süresi işçilerle memurlar için ayrı esaslara bağlanmıştır. Daha önceki yazılarımızda işçilerin yıllık izin haklarını açıklamıştık.

 

Devlet memurlarından da senelik izinlerle ilgili çok sayıda sual gelmektedir. Gelen sualler muvacehesinden memurların izin haklarına ilişkin en çok merak edilen hususlara bu yazımızda yer verdik…

 

 

YILLIK İZİN SÜRESİ

 

 

Devlet memurlarının yıllık izin süresi kıdemlerine göre değişmektedir. Buna göre memuriyette hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (On yıl dâhil) olanlar için 20 gün yıllık izin hakları bulunmaktadır.

 

Hizmeti 10 yılı geçenlerin ise yıllık izin süreleri 30 güne çıkmaktadır. Bu nedenle memuriyette 10 yılı doldurmak hem izin süresi hem de birçok hak için önemli bir süredir. Devlet memurlarına zorunlu hâllerde bu sürelere gidiş ve dönüş için ayrıca en çok ikişer gün yol izni de verilmektedir.

 

Diğer yandan idareler zaman zaman ihtiyaca göre memura saatlik izinler de vermektedir. Verilen bu izinlerin toplanarak yıllık izinden düşürülüp düşürülmeyeceği de merak konusudur. Gerek iş mevzuatımızda gerek Devlet Memurları Kanununda saatlik izin düzenlemesinin sadece süt izni kullanımında söz konusu olduğu görülmektedir. Genel olarak tüm izinler gün hesabı üzerinden verilmektedir. Bu bağlamda muhtelif yargı kararları da göz önünde bulundurulduğunda memurlara verilen saatlik izinlerin toplanarak yıllık izinden düşülebilmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz.

 

 

İZİNLERİN KULLANILIŞI

 

 

Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşmektedir. Bu bağlamda 10 yıldan fazla hizmeti olan bir memurun kullanmadığı senelik izinlerin en fazla 60 günü birikmektedir. Fazlası ise yanmaktadır.

 

Öğretmenlerin yıllık izin kullanım hakları farklıdır. Keza öğretmenler, yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılmaktadırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmemektedir.

 

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten fazladan bir aylık sağlık izni verilmektedir.

 

 

KAMUDA VE ASKERLİKTE GEÇEN SÜRELERİN İZNE ETKİSİ

 

 

154 seri no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilerek, memurların kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin, yıllık izin sürelerinin tespitinde de dikkate alınacağı belirtilmiştir. Buradan hareketle Devlet Personel Başkanlığının (27/09/2010-19283) mütalaasında; memuriyete başlamadan önce askerlikte geçen hizmet sürelerinin, Devlet Memurları Kanununun 84. maddesi uyarınca kazanılmış hak aylığının tespitinde dikkate alınması ve 154 seri no.lu Devlet Memurları Genel Tebliği gereğince kazanılmış hak aylığında dikkate alınan sürelerin yıllık izin sürelerinin hesabında da değerlendirilmesi sebebiyle, ilgilinin yıllık izin süresinin tespitinde askerlik süresinin de dikkate alınması gerektiği kararına varılmıştır.

 

 

İZİNDEYKEN HASTALANAN PERSONELİN DURUMU

 

 

Memurların senelik izin kullanırken hastalanmaları hâlinde yıllık izinlerinin ne olacağı da merak konusudur. Konuyla ilgili Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte;

  • Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin, yıllık izninin bittiği tarihten önce sona ermesi hâlinde, memur kalan yıllık iznini kullanmaya devam eder.

  • Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin yıllık izninin kalan kısmından daha fazla olması hâlinde, hastalık izninin bitimini müteakiben memurun göreve başlaması zorunludur.

  • Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izni ile yıllık izninin aynı tarihte bitmesi hâlinde, memur izinlerin bittiği tarihte görevine başlar.

  • Hastalık izinleri sebebiyle kullanılamayan yıllık izinler 657 sayılı Kanunun 103. maddesine göre kullandırılır” hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede Devlet Personel Başkanlığının (1/12/2011-22610) mütalaasında; 

Belirtilen yönetmelik hükümleri gereğince hastalık izninin yıllık izin tarihinden önce sona ermesi hâlinde memurun kalan yıllık iznini kullanmaya devam edeceği, hastalık izninin yıllık izin tarihiyle aynı tarihte sona ermesi hâlinde ise; bu izinlerin bittiği tarihte göreve başlanacağı ve hastalık izni dolayısıyla kullanılmayan yıllık izinlerin 657 sayılı Kanunun 103. maddesi hükmüne göre kullandırılması gerektiği yönünde karara varmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.