Patronlar, işçi çıkarmak yerine bu fona başvurun!

A -
A +

Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında uygulanmakta olan sıkı para politikası ve diğer tedbirlere binaen ekonomik daralma devam ediyor. Özellikle finansman güçlüğü çeken başta KOBİ’ler olmak üzere birçok işletme sıkıntı çekmektedir. Bu bağlamda 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise uzun süreden sonra 0,7 puan artarak %9,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

İşçi çıkarmayan birçok işletme de çalışanlarının ücretlerini ödemekte zorlanmaktadır. Hâlbuki işçi çıkarmak yerine öncelikle devletin sağladığı imkânlardan faydalanmak mümkün bulunmaktadır. Zira işveren ve çalışanlara yönelik birçok destek bulunmaktadır. Maalesef çoğu işveren bu desteklerin farkında değildir.

 

Bu yazımızda zor durumda bulunması nedeniyle işçilerinin ücretlerini ödeyemeyen işverenler için kurulu bulunan “Ücret Garanti Fonu”ndan nasıl faydalanılabileceğini izah etmeye çalışacağız.

 

 

140 BİNE YAKIN İŞÇİNİN ÜCRETİ FONDAN ÖDENDİ

 

 

Ekonomik sıkıntı nedeniyle işçilerinin ücretini ödeyemeyecek duruma gelmiş olan işverenler, belirli şartların varlığı hâlinde Ücret Garanti Fonu’ndan faydalanabilmektedir.

 

İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre; işverenin, konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düştüğü hâllerde, çalışanlarının hizmet akdinden kaynaklanan ve ödenmeyen üç aylık ücret alacakları Ücret Garanti Fonu’ndan ödenmektedir. 

 

Ücret Garanti Fonu kapsamında ödenebilecek günlük ücret alacağının miktarı SGK (5510 s.) Kanunu uyarınca belirlenen günlük kazanç üst sınırını aşmamaktadır. Ekonomik kriz ve pandemi dönemlerinde işverenlere derman olan bu fondan geçen sene yapılan azami ödeme miktarları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Bu ödemeler asgari ücrete göre dönemler itibarıyla değişiklik göstermektedir.

 

 

 

Patronlar, işçi çıkarmak yerine bu fona başvurun!

 

Ücret Garanti Fonu kapsamında 2023 yılında 2.006 kişi için 29.484.882 TL ödeme yapılmıştır.

 

 

BAŞVURUDA BULUNABİLECEK İŞVERENLER

 

 

İşverenin aciz duruma düşmesi, konkordato ilan etmesi, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düştüğü hâllerde, devlet belirli şartlarda işçi ücretlerini karşılıyor. Özellikle iş yeri sahiplerinden borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyenlerin veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için her geçen gün konkordato talepleri artıyor. Belirtilen nedenler ile konkordato ilanları hâlinde çalışanların ücretlerinin nasıl ödeneceği en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İşverenin ödeme aczine düştüğü hâllerde işçilerin zor durumda kalmalarının önlenmesi ve geçimlerini devam ettirebilmeleri amacıyla bir kısım ücret alacakları devletin kurduğu Ücret Garanti Fonu vasıtasıyla garantiye alınarak ödeniyor. İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre sigortalı sayılan kişileri iş sözleşmesine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düştüğü hâllerde, çalışanlarının hizmet akdinden kaynaklanan ve ödenmeyen 3 aylık ücret alacakları Ücret Garanti Fonu’ndan ödeniyor.

 

 

GEREKLİ BELGELER

 

 

Ödeme güçlüğüne düşen işverenden ücret alacağı bulunan işçilerin, İŞKUR birimine aşağıdaki belgelerden en az biri ile şahsen veya vekili (noter tasdikli vekâletnameyi haiz vekil) aracılığıyla başvurmaları gerekiyor.

 

Ücret Garanti Fonu Talep Dilekçesi ile başvuru yapılabilir. İşçinin ücret alacağını aylar itibarıyla gösteren İşçi Alacak Belgesi ile İşveren Hakkında Konkordato İlan Edilmesi durumunda; mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya İcra ve İflas Kanununun 288. maddesi uyarınca konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge, gerekiyor.

 

 

ÖDEMELERİN MİKTARI

 

 

Başvuru sahipleri İŞKUR’a başvurduktan sonra Kurum gerekli araştırmayı yaparak ibraz edilen belgelerde herhangi bir eksiklik yok ise başvuruyu izleyen ayın sonuna kadar ödeme gerçekleştirilir. İlgililer, T.C. Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak ödemelerini alabilirler. Ücret Garanti Fonu kapsamında işçilere, 3 ayı geçmemek üzere işverenden olan temel ücret alacakları kadar ödeme yapılmaktadır. Ücret Garanti Fonu kapsamında yapılan ödemeler her hâlükârda günlük 5.000,63 TL’yi geçmiyor.

 

 

ARANAN ŞARTLAR

 

 

İşçilerin Ücret Garanti Fonu ödemelerinden yararlanılabilmesi için aranan şartlar ise şöyle:

  • Ücret alacağının bulunduğu dönemde iş sözleşmesine tabi olarak, İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında çalışıyor olması,

  • İşveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi ya da konkordato ilan etmiş olması

  • İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı iş yerinde İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında çalışmış olması ve

  • 5 yıllık zaman aşımına uğramamış ödenmeyen ücret alacağının bulunması.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.