SGK borç yapılandırmalarına ilişkin yol haritası 2: Borca göre başvuru yollar

Sesli Dinle
A -
A +
"Torba Kanun" olarak bilinen “Kamuya Borçların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”da yer alan SGK borç yapılandırmasının kapsamını ve faydalanacak olanları önceki yazımızda izah etmiştik.
 
Bu yazımızda ise SGK borç yapılandırmasından faydalanmak isteyenler için başvuru yolları ve sürelerine yer verilmiştir. Keza başvuru yapılmaması ya da sürenin kaçırılması hâlinde borcu yapılandırma hakkı ortadan kalkmaktadır.

3 ŞEKİLDE BAŞVURU

Torba Kanunda borçluların kapsama giren SGK alacaklarını yapılandırabilmeleri için son başvuru tarihi 31/5/2023 tarihidir. Ancak Cumhurbaşkanı tarafından bu tarihin uzatılması mümkündür.
 
Genel olarak başvuru mesai bitimine kadar ilgili üniteye/birime şahsen, posta yoluyla, e-Devlet üzerinden veya son başvuru tarihi saat 23.59’a kadar e-Sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
 
Diğer yandan (4/1-a) kapsamında çalıştırılan sigortalılardan kaynaklanan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezası, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı ve eksik işçilikten kaynaklanan prim borçları için e-Bildirge şifresi aktif olanlar tarafından yapılacak başvurular e-Sigorta kanalıyla yapılacaktır. Ayrıca posta yoluyla yapılan başvurular da kabul edilecektir.

BELEDİYELERE BAŞVURU ŞARTSIZ 120 TAKSİT

Torba Kanunda genel olarak en fazla 48 eşit taksitlendirme öngörülmüştür. Ancak belediyeler ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarına 120 aylık eşit taksitlerle yapılandırma imkânı tanınmıştır.
 
Üstelik belediyelerin 31/05/2023 tarihi mesai bitimine kadar başvuruda bulunmamaları hâlinde bu kuruluşların kapsama giren borçları başvuru şartı bile aranmadan 120 aylık eşit taksitlerle yapılandırılacaktır.
 
Öte yandan Torba Kanun kapsamında il özel idareleri ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca 48 eşit taksite kadar taksitlendirme talebinde bulunulabilecektir. İl özel idareleri ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi hâlinde, yeniden yapılandırmaya esas toplam borç tutarına 12 eşit taksit için %9, 18 eşit taksit için %13,5, 24 eşit taksit için %18, 36 eşit taksit için %27 ve 48 eşit taksit için %36 taksitlendirme farkı ilave edilecektir.

BAŞVURUYA GÖRE ÖDEME PLANI

SSK (4/1-a) kapsamında çalıştırılan sigortalılardan kaynaklanan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezası, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı ve eksik işçilikten kaynaklanan prim borçları için örneği SGK tarafından hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle e-Bildirge şifresi aktif olanlar tarafından e-Sigorta kanalıyla ya da posta yoluyla iş yerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
 
Bağ-Kur (4/1-b) kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borçları için e-Devlet üzerinden veya SGK tarafından bu sigortalılar için hazırlanan başvuru formunun doldurulması suretiyle elden ya da posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
Emekli Sandığı (4/1-c) kapsamında çalıştırılan sigortalılardan kaynaklanan;

> Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile sigorta primi için örneği SGK tarafından bu iştirakçiler için hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle, e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığına,

 

> Fiilî hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresine ilişkin prim borçları için örneği SGK tarafından bu iştirakçiler için hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığına,

 

> İdari para cezası borçları için örneği SGK tarafından bu sigortalılar için hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla iş yerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,

 

> Ek karşılık prim borçları için örneği SGK tarafından bu iştirakçiler için hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığına,

Başvurulması gerekmektedir.
 
Ek karşılık prim borçları yönünden MOSİP Sistemi kanalıyla yapılacak olan yeniden yapılandırma başvuruları Kurum internet sayfasında (www.sgk.gov.tr) “E-SGK” menüsünün içerisinde yer alan “MOSİP” üzerinden “Kesenek Bilgi Sistemi” kullanıcı adı ve şifresi girilmek suretiyle yapılacaktır. Başvuruların onaylanmasını müteakip ödeme planı görüntülenebilecektir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.