SGK uygulamalarında güncel değişiklikler

A -
A +

Yapılandırma kapsamında bulunan ve taksitli ödeme seçenekleri ile borçlarını yapılandırmış olan işverenlerden SGK’ya intikal eden dilekçelerden ayrıca SGK ünitelerinden alınan yazılardan, 4/1-a kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerin 7. Taksit ödemesini yapılandırma genelgesinde yer alan hüküm uyarınca 2023 yılına ait taksit ihlali olarak değerlendirdikleri ve bu nedenle 2024 yılı için 3’ten fazla taksitin ödenmemesi sebebiyle yapılandırma anlaşmalarının bozulması durumuyla karşı karşıya kalınması üzerine işverenlerin mağdur olmaması için yeni düzenleme öngörülmüştür.

 

Bu bağlamda, işverenlerin mağduriyetlerinin giderilerek yapılandırma (7440 s.) Kanundan yararlanmaya devam etmelerini teminen ünitelere başvuran işverenlerin 2023 yılında ödemiş oldukları taksitlerden 1. ve 2. taksit hariç herhangi birinin 2/1/2024 son ödeme tarihli 7. taksite mahsup edilmesi ve bu şekilde mahsup işleminin yapılması suretiyle işverenlerin yapılandırma anlaşmalarının devamının sağlanması mümkün hâle getirilmesi uygun görülmüştür.

 

Diğer taraftan, 2023 yılında ödenmiş taksitlerden herhangi birinin (1. ve 2. taksit hariç) çıkılarak 02/01/2024 son ödeme tarihli 7. taksite mahsup edilebilmesi için çıkış işlemi sonrasında yapılandırma (7440 s.) Kanun kapsamındaki yapılandırma anlaşmasının 2023 yılı için bozma şartına girmemesi gerekmektedir.

 

Ayrıca, yeni düzenlemeye ilişkin genel yazı uyarınca talebi uygun bulunan işverenlerden son ödeme tarihi 30.04.2024 olan 11. taksiti yapılandırmasının bozulması nedeniyle ödeyemeyenler bakımından da 11. taksitin son ödeme süresi yeniden belirlenecek olup; belirlenen son ödeme tarihine kadar 11. taksitin ödenmesi hâlinde yapılandırma anlaşmalarının devamı sağlanacak olup, bu kapsamdaki iş yerlerinin 11. taksit son ödeme tarihinin güncellenebilmesi amacıyla durumun SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü, İşverenler Daire Başkanlığına resmî yazı ile bildirilmesi öngörülmüştür.

 

 

SGK GECİKME CEZASINI %50 ORANINDA ARTIRDI

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için gecikme cezası uygulanmaktadır.

 

Cumhurbaşkanı, ilk üç ay için uygulanan gecikme cezası oranını iki katına kadar artırmaya veya bu oranı %1 oranına kadar indirmeye, yeniden kanunî oranına getirmeye ve uygulama tarihini belirlemeye yetkili bulunmaktadır. Dava ve icra takibi açılmış olsa bile, prim ve diğer Kurum alacaklarının ödenmemiş kısmı için gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmektedir.

 

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 01.05.2010 tarihinden beri %2 olarak uygulanmakta olan gecikme cezası oranı %50 oranında artırılarak %3’e yükseltildi. Bu değişiklik 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli.

 

SGK alacakları için gecikme zammının yanı sıra her ay için bulunan tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Türk lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplayarak uygulamaktadır. Ancak, ödemenin yapıldığı ay için gecikme zammı günlük hesaplanmaktadır.

 

 

KREDİ KARTIYLA PRİM ÖDEME SÜRESİNİN UZATILMASI

 

 

Vatandaşlar, SGK’ya olan prim ve diğer borçlarını SGK web sayfasında yer alan “Kart ile Prim Ödeme” Uygulaması üzerinden kredi kartı veya banka kartları aracılığıyla haftanın 7 günü ödeyebilmektedir.

 

Söz konusu ödemeler her gün 00.15-22.00 saatleri arasında yapılabiliyorken, saat 22.00’den sonra da vatandaşların uygulama üzerinden prim ödeme başvurusunda bulunulması üzerine bu prim ödeme başvurularının da kabul edilebilmesi için ödeme süresi 00.15-23:00 olarak yenilenmiştir.

 

 

DEPREMZEDELERE SÜRE UZATIMI

 

 

SGK, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen bazı yerler için mücbir sebep hâlinin uzatılmasına ilişkin yeni düzenlemeler yapmıştır.

 

Buna göre kapsamda bulunan il ve ilçelerdeki depremzede sigortalıların borçlanma ve ihya kapsamındaki borçlarından 06/02/2023 ila 30/9/2024 olanlar için son ödeme tarihi 30/9/2024 olarak dikkate alınacaktır. Kontrol muayenesine tabi olup kontrol muayene tarihleri 01/02/2023 ila 30/09/2024 olanların kontrol muayene tarihleri 30/09/2024 olarak kabul edilecektir.

 

Diğer uygulama ve işlemlere bu yazımızda yer vermek mümkün olmamakla birlikte Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep ili İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren iş yerlerine yönelik mücbir sebeplere binaen prim ödemeleri, belgelerin verilmesi gibi bazı işlemlerde süre uzatımına gidilmiştir. Ayrıntılar için SGK açıklamasına bakılması gerekmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.