Sosyal medya içerik üreticilerinin vergiden kurtulma esasları

Sesli Dinle
A -
A +

İçinde bulunduğumuz çağ, “dijital çağ” olarak kabul edilmektedir. Bu çağa sosyal medya damgasını vurmuştur. Keza günümüzde sosyal medyadan faydalanmayan yok denecek kadar azdır.

 

Diğer yandan sosyal medya, birçok kişiye iş kapısı olmuştur. Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan sosyal içerik üreticileri büyük meblağlara varan kazanç elde etmektedir. Ancak bunların çoğunluğu yapılan faaliyetler nedeniyle elde edilen kazançların vergiye tabi olduğunun farkında değil. Bu yazımızda belirtilen içerik üreticilerinin vergiden muaf tutulma esaslarına yer verilmiştir.

1 MİLYON 900 BİN TL TAVANA DİKKAT

Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan sosyal içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançlar ile mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin bu uygulamalardan elde ettikleri kazançlar, 2023 yılı için 1.900.000 TL’yi aşmaması kaydıyla gelir vergisinden istisna edilmiştir.

 

İstisna kapsamında yer alma esaslarını Gelir İdaresi Başkanlığı açıklamıştır. Buna göre internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulabilmektedir. Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir.

İSTİSNADAN FAYDALANMA ŞARTLARI

İstisnadan, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilecektir. İstisnadan sadece gelir vergisi mükellefleri yararlanabilecek olup kurumlar vergisi mükellefleri bu istisnadan yararlanamayacaktır. İstisnadan faydalanmak için;

 

> Söz konusu faaliyetlerde bulunan kişilerin bu faaliyetleri sonucu elde edecekleri tüm hasılatı tahsil etmelerini teminen Türkiye'de kurulu bankalarda hesap açılmalıdır.

 

> Mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairelerinden Gelir Vergisi Kanunun ilgili maddesi uygulamasına ilişkin İstisna Belgesi”ni (istisna Belgesi) almaları gerekmektedir.

 

> İstisna belgeleri, istisna edilen faaliyetlerle ilgili hasılatın tahsil edileceği banka hesaplarının açılışında kullanılacaktır. Mükelleflerin bankalardaki mevcut hesapları da istisna belgesinin ilgili bankaya ibraz edilmesi durumunda bu faaliyetlere ilişkin hasılatın tahsili amacıyla kullanılabilecektir.

 

> Türkiye de kurulu bankalar nezdinde yeni hesap açılması durumunda hesap açılış tarihinden itibaren, mevcut hesabın kullanılacak olması durumunda ise istisna belgesinin bankaya ibraz tarihinden itibaren bir ay içerisinde banka hesaplarına ilişkin bilgilerin (banka adı, banka şubesi, IBAN numarası) bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir.

 

> İstisna kapsamındaki faaliyetlerden elde edilen gelir toplamının 2023 yılı için 1.900.000 TL tutarı aşmaması gerekmektedir. Bu tutarın aşılıp aşılmadığı, takvim yılı sonu itibarıyla her bir yıl için ayrı ayrı değerIendirilmektedir.

BAŞVURU

Başvurularını, ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine (hâlihazırda gelir vergisi yönünden mükellefiyeti bulunan mükellefler bağlı bulundukları vergi dairesine) elden veya posta yoluyla yapabilecekleri gibi İnteraktif Vergi Dairesini kullanarak elektronik ortamda da yapabileceklerdir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığının elektronik uygulamalarından İnteraktif Vergi Dairesine (dijital.gib.gov.tr) veya uygulama marketlerden mobil cihazlara indirilebilecek GİB Mobil uygulamasına; kullanıcı bilgileri (kullanıcı kodu/T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası) ve şifre (önceden edinilmiş olan İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter Beyan Sistemi veya e-Beyanname Sistemi şifresi) veya e-DevIet şifresi ile, kullanıcı kodu ve şifre yok ise "e-DevIet ile Kayıt Ol” adımından kullanıcı kodu ve şifre edinerek giriş yapılabilecektir. Ayrıca bağlı olunan vergi dairesine şifre talebi için başvuruda bulunulması da mümkündür. Bununla birlikte, e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden giriş yaptıktan sonra veya internet bankacılığı üzerinden e-DevIet sayfası kanalıyla da Dijital Vergi Dairesine geçiş yapılabilmektedir. Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaptıktan sonra, İnteraktif Vergi Dairesi butonu tıklanarak istisna belgesi talep dilekçesi, "işlem Başlat/Vergi İşlemleri/Sosyal içerik Üreticiliği Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi (GVK Mülk. 20/B Maddesi)" adımından oluşturularak, vergi dairesine elektronik ortamda iletilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.