Yeni "Memur Torba Kanun Teklifi" kime ne getiriyor?

A -
A +

Geçtiğimiz günlerde hükûmet tarafından SGK, emeklilik, teşvik, genel sağlık sigortası, iş sağlığı ve güvenliği ile sağlık alanında birçok yeni düzenlemeleri içeren 28 maddeden müteşekkil “Torba Kanun”u “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında TBMM’ye intikal ettirildi. Bu “Torba Kanun” henüz komisyonlarda görüşülmekte iken şimdi de memurlara münhasıran yeni düzenlemeleri içeren “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifi verildi.

 

Hâl böyle iken kendilerine seçimlerde vaat ve söz verilenler ile düzenleme bekleyen başta kamu mühendisleri ile 3600 ek gösterge bekleyenler olmak üzere tüm memur ve memur emeklileri heyecan içinde kendilerine ilişkin bir düzenleme olup olmadığını merak etmektedir.

 

 

SÖZLEŞMELİ İKEN MEMUR KADROLARINA GEÇENLERE KADEME

 

 

Devlet Memurları Kanunu’na eklenen yeni hükümlerle birlikte; 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave bir kademe hakkından faydalanmasını sağlayan düzenlemenin benzerinin 19/1/2023 tarihli ve 7433 sayılı Kanun çerçevesinde sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de düzenlenmesi öngörülmektedir.

 

 

EK GÖSTERGE DÜZENLEMELERİ

 

 

1/7/2022 tarihli ve 7417 sayılı Kanun ile yapılan ve 15/1/2023 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikler sonrasında 657 sayılı Kanun kapsamında ek göstergeleri belirlenen Devlet memuru kadroları ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (IV) sayılı cetvele göre ek göstergeleri tespit edilen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatına ait bazı Devlet memuru kadroları arasında herhangi bir farklılık olmamasını teminen düzenleme yapılmaktadır.

 

 

YURT DIŞI AYLIKSIZ İZNE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME

 

 

Devlet Memurları Kanunun’a göre yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluşlarda kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara yabancı memleketlerin resmî kurumlarında 10 yıla, uluslararası kuruluşlarda 21 yıla kadar aylıksız izin verilebilmektedir. Bununla birlikte son dönemlerde yaşanan gelişmeler sonucunda, uluslararası alanda hukuk, kamu yönetimi, ekonomi, sanat, spor, bilim, kültür gibi çeşitli dallarda geleneksel uluslararası hukuk aktörlerinin dışında faaliyet gösteren uluslararası nitelikli birçok farklı statüde kurum ve kuruluşlar ortaya çıkmıştır. Bu yüzden anılan maddenin kapsamına hangi nitelikte kuruluşların girdiği hususunda tereddütler oluşabilmektedir.

 

Yeni yapılan düzenleme ile yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluşlar yanında söz konusu nitelikte olabilecek ve Cumhurbaşkanınca belirlenecek uluslararası kuruluşlarda görev almak isteyen memurlara da aylıksız izin verilebilmesi, böylece herhangi bir mali ilave külfet oluşmadan kamu görevlilerinin ülkenin ulusal menfaatleri ve kamu yararı yanında kendi mesleki gelişimleri bakımından da yararlı olabilecek çalışmalara katılabilmesi imkânının genişletilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.

 

Diğer yandan mezkûr kanunda Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurt dışı birimlerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan yurt dışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine aylıksız izin verilmek suretiyle aile birliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.

 

 

DİĞER DÜZENLEMELER

 

 

TBMM’ye gönderilen Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin esasen Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararların uygulanması münasebetiyle ağırlıklı hükümleri ihtiva etmektedir. Bu bağlamda;

  • Uzman yardımcılarının yeterlik sınavının sonuçlandırılmasına ilişkin azami süre sınırı getirilmesine yönelik düzenleme,

  • Devlet Denetleme Kurulu görev ve mensuplarına ilişkin düzenlemeler,

  • Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin İdari İşler Başkanlığında personel istihdamını düzenleyen hükümlerinden bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyeceği ile diğer üst düzey kamu görevlileri ile kariyer mesleklere ilişkin düzenlemelere yer verilmektedir.

Bunların haricinde memurların özlük haklarını iyileştirmeye ya da vaatlerin ifasına ilişkin hükümlere yer verilmediği görülmektedir.

 

 

 

İsa Karakaş'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İbrahim 3 Aralık 2024 12:06

3600 ek gösterge verilsin

İsmet Keleş 2 Aralık 2024 18:07

Emekli ve çalışan Kamu Şefleri söz verildiği halde yine 3600ek gösterge alamadılar

Mehmet Bayraktar 2 Aralık 2024 11:44

Söz verdikleri halde 3600 ek gosterge yine yok