Enver Ören; Numune-i imtisal bir hayat…

Sesli Dinle
A -
A +

Gazetemizin kurucusu merhum Enver Ören Ağabey aramızdan ayrılalı, tam on yıl oldu… 22 Şubat 2013’ten beri onu hasretle yâd ediyoruz. Numune-i imtisal hayatı ve bıraktığı eserleriyle o daima gönlümüzde...

 

 

 

Günümüz konuşma dilinde artık pek sık kullanılmıyor, ama onun yerini tam dolduracak bir şümullü ifadede de yok! NUMUNE-İ İMTİSAL yani örnek alınacak kişi; onun ahlakı, insanlara davranış biçimi, gıpta edilen hayat tarzı… Son zamanlarda, biraz daha farklı ve daha dar manada; “rol model” deyimi de kullanılıyor. Fakat her bakımdan mümtaz, muhterem ve başkalarına da hakikaten emsal teşkil edecek bir şahsiyeti ve yaşayışını tarif edebilmek için, “numune-i imtisal” ifadesine ihtiyacımız var...

 

Bu kısa girizgâhı yapmamın sebebi var; Gazetemizin kurucusu Merhum Enver Ören Ağabey, aramızdan ayrılalı tam on sene oldu. Her sene 22 Şubat günü kendisini daha yoğun programlarla yâd ediyoruz. Lakin o, her daim bize rehber olan hayat tarzıyla, insanlara hizmet için sıhhatini bile göz ardı eden fedakârlıklarıyla, geride bıraktığı çok kıymetli eserleriyle, her zaman gönlümüzde ve yâdımızda. Eğitimci, iş adamı ve lider olarak, nevi şahsına münhasır bir şahsiyet… Ama bütün bunların da üstünde ve ötesinde bir GÖNÜL ADAMI Enver Ören. İşte ‘numune-i imtisal bir hayat’ başlığını, bu hakikati anlatmak için kullandık. Maiyetinde çalıştığım otuz beş sene boyunca, Enver Ağabeyden “HAYAT HAYALDİR” sözünü pek çok defa kulaklarımla işittim. Sadece ben değil, onu tanıyan herkes, bu sözünü hep hatırlatıyor. Bu da şu hususu ifade ediyor: Enver Ağabey gerçekten inandığı gibi yaşadı. Bu dünyadaki hayatın bir hayal olduğunu müdrik olarak, ebedî olan ahiret hayatı için çalıştı… Yüzü hep ahirete dönük olduğu için de dünyaya kıymet vermedi! Hayat hayaldir derken sadece sözle değil, özüyle de bunu yaşayarak örnek oldu.

 

Enver Ağabey’in vefatı üzerine sevenlerinin, arkadaşlarının; dostlarının, devlet ricalinin, iş dünyası ve medya sektöründeki meslektaşlarının kendisi hakkında dile getirdikleri duygu ve düşünceleri ihtiva eden bir kitap, İhlas Vakfı tarafından, ENVER AĞABEY’İN ARDINDAN başlığıyla 2013 yılında yayınlandı ve birçok baskı yaptı. Vefatının onuncu sene-i devriyesi münasebetiyle, bu defa Gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci’nin hazırlamış olduğu; Hayat Hayaldir ENVER ÖREN kitabı da, yine İhlas Vakfı tarafından yayın ve kültür hayatımıza kazandırıldı. Bu kitapta, Merhum Enver Ören Ağabeyle ilgili hayli geniş dikkat çekici bilgiler edinebilirsiniz. Ailesinin köklerinden çocukluk yıllarına, eğitim çağı ve gençliğine, meslek hayatına hâsılı 74 yıllık ömrüne sığdırdığı çok büyük hizmetlere dair doyurucu malumat var. Biz de bugünkü köşemize, bu kitaptan mehazla bir iki hatırayı aktaralım:

 

FAKİR BABASI ENVER AĞABEY… “Hikmet-i ilahi çok yokluk içinde büyüdük. O zamanlar fakirlik zirvedeydi. Sonra boş durmak ne kelime! Tütün fidanı dikeceksin, sulayacaksın, çapalayacaksın. Yani sağa sola bakmaya vaktimiz yoktu. Bütün gün yevmiyemiz 25 kuruştu. O parayı biriktirelim de okurken harçlık yapalım derdik… Fakirliği çok çektiğim için, fakirliğin acısını ciğerimde yaşadığım için, hep fakirlerle, gariplerle oturup kalkmayı seviyorum. Zenginlerle görüşmek o kadar içimden gelmiyor.”

 

“Benim 20 senelik hocalık hayatım var. Bunun 10 senesi üniversitede, 10 senesi de lisede geçti. Hiçbir talebenin kalbini kırmadım. Şimdi zaman zaman talebelerimle karşılaşıyorum. ‘Hocam bize derste bahsettiğiniz dinî mevzuların dışında hiçbir şey aklımızda kalmadı. Hepsini unuttuk. Ama sizin bize verdiğiniz nasihatler, o güzel bilgiler hâlen içimizde yanıyor. O anarşinin en kötü devrinde iyi ki dersimize gelmişsiniz. Yoksa biz, ya hapishanede yahut da mezarda olacaktık’ diyorlar. İnsanlara faydalı olmak isteyen kendini sevdirmelidir. Çünkü insan, ancak sevdiğinin sözüne itibar eder. Bu, insanın cibilliyetinde vardır.”

 

Evet, Enver Ağabey’in iyilikseverliği ve vefakârlığına dair daha geniş bilgi için bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz. Osmanlı Hanedanı mensuplarına yaptığı iyilikler tek kelimeyle göz yaşartıcı… İtalya’da doktora ihtisas çalışması yaparken, aldığı öğrenci bursunun önemli bir kısmıyla Sultan Abdülhamid Han’ın zevcesi Behice İkbal Hanım’a yaptığı hizmetler, “HAYAT HAYALDİR” sözünün çok çarpıcı bir izahıdır… İnsanın başına hayatta neler geliyor neler!

 

Merhum Enver Ağabeyimizi vefatının onuncu yılında, bir kere daha rahmetle ve hasretle yâd ediyoruz. Onun aziz hatırasının yeni nesiller arasında tevarüs edeceğine tereddütsüz inanıyoruz. Allahü teala gani gani rahmet eylesin. Âmin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bahri ARSLAN 23 Şubat 2023 11:43

Allahüteala rahmet eylesin mekanı cennet olsun Rabbim cennetteki derecesini Âli eylesin bizlere şefaatçi eylesin inşallah