Genç seçmen kitlesi nasıl davranacak?

Sesli Dinle
A -
A +
Gençlik kelimesi bütün partiler tarafından çokça telaffuz ediliyor. Her politikacı konuşmasında mutlaka sözü bir vesileyle gençlere getirip o dinamik kesimden bir alkış almaya çalışır. Fakat genç kitle ile ilgili olarak, partiler gerçek manada ne düşünüyor, samimi ve gerçekçi biçimde gençliğin meseleleriyle ne derece alakadar oluyor, orası muğlak!.. Evet, gençlik bu milletin, bu memleketin geleceği. Yarınlarımız onlara emanet. Gelgelelim bu emaneti yüklenebilecek bir donanıma sahip gençliği yetiştirmek de, yine bizim görevimiz…
 
Gençlik bugün hangi ihtiyaç ve problemlerle karşı karşıya? Daha geniş çerçeveden bakarsak, hayatının baharındaki bu kuşak tam olarak ne istiyor? Gençlik, bazılarının sandığı gibi sadece eğlenceli bir hayat yaşama peşinde mi? Yani bütün hedefi, sorumluluğu fazla olmayan, kolay ve bol ücretli bir iş imkânına kavuşmak mı? Yoksa günlük geçim endişesinden öteye, şahsı; ailesi ve toplum adına daha yüksek ideallere hizmet etmek mi? Kısacası evvela gençliği tam ve doğru anlamak lazım. Ancak o zaman bu heyecanlı ve enerjik kitleyi hayata hazırlamak mümkün olur…
 
Her şeyin başı da doğru ve kaliteli bir eğitim imkânı hazırlamaktır… Daha sonrası için de gençlerin aldığı eğitime göre çalışma hayatına atılmasını sağlamaktır. Çok basit ve düz biçimde ifade ediyoruz. Ancak bu şekilde meseleyi ele almak sağlıklıdır. Yoksa süslü cümlelerle hamaset yapmak en kolay iştir. Pek çok siyasetçinin yaptığı gibi!.. Gençler için en büyük korunak ve sığınak sağlam bir ailedir. Aile sağlam değilse sağlam nesiller yetiştirilemez. Parçalanmış her aile, çocuk ve gençler için parçalanmış kişilik demektir…
 
Bugün için toplumu ve özellikle gençliği en fazla tehdit eden husus, aile saadetinin tehlike altında olmasıdır. TÜİK verilerine göre, 2021 yılında 175 bin 779 çift boşanmış. Bu rakam 2022’de 180 bin 954 olmuş. Ve 2022’de 180 bin 592 çocuk velayete verilmiş…
 
Türkiye’de kaba boşanma hızı binde 2,13. Buna karşılık kaba evlenme hızı binde 6,76. Evliliklerin ilk beş yılındaki ortalama boşanma oranı yüzde 32,7. Evliliklerin 6 ila 10. yıllarında boşanma oranı yüzde 21,6. Ülkemizde ilk evlilik ortalama yaşı, 2022 yılında erkeklerde 28,2; kadınlarda 25,6 olmuş. İlk evlilik ortalama yaşı giderek yükseliyor… Bunda ekonomik sebeplerin önemli rolü var. Ve giderek bu etkinin artacağı görülüyor.
 
Mesela siyasi partiler bu konuda nasıl bir programa sahip? En önemlisi de hazırlanan programların ülke şartlarına uygunluğu ve uygulanabilirliği ne safhada? 14 Mayıs seçimlerinde ilk defa oy kullanacak altı ila yedi milyonluk bir genç kitle söz konusu. Bu genç seçmen kitlesinin, sonuçlar üzerinde önemli etki yapacağı ifade ediliyor…
 
Partiler de bu hususu dikkate almaya çalışıyor. AK Partinin seçim beyannamesinde aile ve gençlikle ilgili önemli vaatler var. Sağlam cemiyet yapısı, değerler ve ailenin korunmasına dair ciddi tespitler ve ona göre de düzenleme hazırlıkları söz konusu. Bugüne kadar ücretsiz kitap temininden yeteri kadar okul ve derslik sayısı ve en önemlisi de ihtiyacı karşılayacak sayıda öğretmen tayini icraatıyla, gerçekten büyük hizmet sunmuş olan AK Parti devamını da vadediyor. “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” gerçeğinden yola çıkıldığı açık.
 
Dolayısıyla şimdiye kadar, ilk ve orta öğretimde çocuğu bulunan muhtaç ailelere verilen öğrenci harçlığından tutunuz da, üniversite öğrencilerinin burslarının ihtiyaca cevap verebilecek seviyeye çıkarılmasına kadar yapılanları unutmamak gerekiyor. Keza yükseköğrenim gençliği için sağlanan sekiz yüz bin kişilik yurt kapasitesi başlı başına bir konu…
 
Ev hanımlarına emeklilik desteği, gençlerin aile kurmasını teşvik için var olan desteklere yenilerinin eklenecek olması, aile ve gençlik bankasıyla bu alanda yeni imkânların temin edilecek olması çok önemli…
 
Gençler için eğitimde ve çalışma hayatına atılmada, fırsat eşitliğinin sağlanması şarttır. Bu manada şimdiye kadar sürekli şikâyet konusu olan, kamuda işe alma prosedüründeki mülakat uygulamasının kaldırılacağı sözünün verilmesi önemli bir gelişmedir. 481 sayfalık seçim beyannamesinde hemen her konuda bir tespit ve plan yapmış olan AK Parti, 21 yıldaki yaptıklarıyla da kıyaslayarak, daha iyilerini söz veriyor. Bakalım diğer partilerin gençliğe dair düşünce ve vaatleri neler. Daha da önemlisi bu vaatlerin ayağı yere basıyor mu? Yoksa hamasetle mi geçiştiriyorlar? Peki, gençlik nasıl davranacak? Hamasete kanacak mı?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.