Hızlı tren, hızlı kalkınma…

Sesli Dinle
A -
A +

Eskiden büyüklerimizden dinlerdik… İstanbul-Malatya trenle iki gün iki gece sürüyormuş. Yani 48 saat!.. Bugün gelinen noktada, Ankara-Sivas arası trenle 12 saat değil, sadece iki saat.

 

 

 

Yol olmadan ulaşım olmaz. Ulaşım olmadan medeniyet olmaz… Bu arada ulaşım kendi başına ciddi bir maliyettir. O yüzden kolay ve hızlı olması gerekir!.. Tren yollarının inşasına kadar, dünyanın her tarafında intikal sürati hemen hemen aynı idi. Piyade veya süvari olarak… Yani 2300 yıl önce Makedonya Kralı İskender’in ordusu, at ve develerle günlük ne kadar yol alabiliyor idiyse, 20. Asrın başlarında, Mançurya’ya tren yolu yapmaya vakit bulamadan; Japonya’nın baskın savaşına maruz kalan, Rus Ordusu da o kadar ilerleyebiliyordu! Niye o kadar uzaklara gittin diye sorabilirsiniz. Ama burada bir incelik var!.. Japonya, Uzak Doğu'daki yayılmacı politikalarına set çekebilmek için; Trans-Sibirya demir yolunu inşa etmiş olan Rusya’nın, aynı şeyi Mançurya’da da yapmasına fırsat vermemek üzere bu savaşı erken başlattı ve beklediği gibi, Rusya’yı (az kuvvetle) zayıf yakaladı. Büyük bir yenilgiye uğrattı. Bu aynı zamanda modern çağda, ilk defa bir Asya devletinin bir Avrupa devletini mağlup etmesiydi... Neyse bunlar artık tarihin konusu. Gelelim bugünlere...

 

Dün Ankara, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas hızlı tren yolu hizmete girdi. Ankara Sivas arası trenle artık 12 saat değil, sadece 2 saat, yazıyla iki saat… Yani altı kat daha kısa zamanda varılabilecek. Bu ne muhteşem bir şey!

 

Hızlı trenin fazla gecikmeden Malatya’ya da gelmesi temennisiyle, bir hatıra anlatayım: Küçükken büyüklerimizden dinlerdik… İstanbul Malatya arası trenle iki gün iki gece sürüyormuş. Yani kırk sekiz saat. Otobüs ile de 24 saat sürüyormuş. Nitekim 1969 yılında ilk defa İstanbul’a gelişimde, yolda iki-üç defa arıza yapan otobüsümüz, ancak 30 saatte varabilmişti!..

 

Evet, ulaşım demek zaman demek. Zaman demek para demek. Ankara-Sivas hızlı demir yolunda, toplam uzunluğu 66 kilometre olan 49 tünel yapılmış. Aynı şekilde toplam 27,2 km’lik 49 tane de viyadük inşa edilmiş… 603 km’lik yol 405 km’ye inmiş. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bu proje ile Bölgenin hızlı bir kalkınma sürecine gireceğini ifade etti. Hâlihazırda demir yollarımızın toplam uzunluğu 13 bin 896 km. Hızlı tren yolu ise 2 bin 228 km. Demek ki, daha yapmamız gereken çok iş var. Ama yapılanın da kıymetini bilelim. Ankara-Sivas arasındaki bu hızlı ulaşım senede 410 milyon TL tasarruf sağlayacak. Vatandaşlara, günübirlik olarak, Sivas’tan Ankara’ya gelip işini halletme imkânı sunacak. Bu Yozgat için de, Kırıkkale için de, zamanla bölgedeki diğer komşu vilayetler için de büyük avantajlar sağlayacak. Kısacası muazzam bir ekonomik gelişme sağlanabilecek. Türkiye son 20 yılda kara ve hava yollarında çok büyük hamleler yaptı. Mesela sayısı 26 olan havaalanları 53’e çıktı. Bazıları bu havaalanlarının yapılmasına çeşitli gerekçelerle karşı çıkıyor. Bunu oldum olası yapıyorlar… Aynı zihniyet Boğaz Köprüsüne de karşı çıkmamış mıydı?

 

Kara ve demir yollarını yapmak, hava limanlarını, deniz limanlarını inşa etmek heykel yapmaya benzemez! Türkiye altyapısını büyük ölçekte tamamlamış bulunuyor. Bundan sonra ekonomik olarak uçuşa geçecek. Buna canı gönülden inanıyoruz…

 

Not: Rahatsızlığı sebebiyle dünkü programlarını iptal eden Sayın Cumhurbaşkanına, geçmiş olsun dileklerimi sunarım.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.