Tatil bitti de, nasıl bitti?..

A -
A +

Türk toplumunun tatil kültürü nasıldır acaba? Tatil deyince ne anlıyoruz? Bu konuda ciddi tartışmalar yapılırsa herhâlde çok düşündürücü noktalar ortaya çıkar… Mesela tatil beldelerini çöplüğe çevirmek nasıl bir tatildir?!.

 

 

 

Dokuz günlük bir uzun tatil daha bitti… Halkımız tatil yapmayı sever… Uzun tatillerden sonraki günler pek de kolay olmaz. Çünkü meseleler kaldığımız yerde bizi karşılayıp hoş geldin der!.. Tatil bedava olmaz tabii. Tatil yapmak keyifli, ama faturaların da ödenmesi lazım! Areda Survey’in 28-31 Mayıs tarihlerinde yaptığı anket çalışmasında; ekonomik problemler ve enflasyon, yüzde 38,8 ile açık ara başı çekiyor… Lakin dedik ya, halkımız tatil yapmayı sever. Hatta bu konuda “ayağını yorganına göre uzat” tavsiyesine de her zaman uymayabilir… Esasen memleketimizde tatil manzaraları da hep aynı. Hiç değişmiyor demeyelim, ama genel olarak aynı durumların tekrarı yaşanıyor. Mesela daha çok Ege ve Akdeniz Bölgelerine yönelmiş araç trafiğindeki müthiş yoğunluk. Ve maalesef her seferinde bütün ikazlara rağmen trafik emniyetine yeteri kadar dikkat etmemek ve akabinde gelen can ve mal kayıpları… Bu sene de en az 75 vatandaşımız trafik kazalarında hayatını kaybetti. En az on bin sekiz yüz on kişi de yaralandı…

 

Tatil günlerinde en çok sıcağın olduğu, en fazla kalabalık ve izdihamın hüküm sürdüğü; hatta marketlerde, manavlarda, yiyecek-içecek maddelerinin bile yeterince müşteriye sunulamadığı pek çok defa tecrübe edilmesine rağmen, nedense bazıları için o beldelere gitmek bir “tutku!” Belki de şöyle ifade etmek lazım; meşhur kimi tatil beldelerine gitmek, tatil yapmaktan ziyade, bazıları için sanki bir sosyal statü meselesi… Neyse, insanların tercihleri kendilerine aittir. İstediği yere gider elbet. Bizim dikkat çekmek istediğimiz şey, her sene aynı şikâyetler vaki olmasına rağmen, insanların yine de bu meşakkatlere katlanıp aynı yerlere gitmekten vazgeçmemesi. Tekrar belirtelim ki, tercih kendilerine aittir. Ecdat yaz mevsiminde serin yerlere yani yaylalara çıkıp tatil yapardı. Şimdilerde deniz kenarı bütün tercihlerin önünde… Gelgelelim, başta deniz kıyıları olmak üzere, yaylalar ve diğer tatil beldeleri ne yazık ki, tatilciler tarafından resmen çöplüğe çevriliyor! Turistik mekân sahipleri bu konuda o kadar çok şikâyetçiler ki… Bu da bizim tatil kültürümüzün ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor!

 

Bu uzun girizgâhı sırf tatilin bittiğini hatırlatmak için yapmadık tabii. Aynı zamanda siyasetin tatilde de tam gaz gittiğini hep beraber izledik. Şimdi sırada bayram süresince yaşanan siyasi temaslar, dost akraba ziyaretleri ve genel olarak sahadaki havayı yansıtan çalışmaların masaya yatırılması, buna göre ileriye dönük değerlendirmelerin yapılması var… Dün AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bu gündemle toplandı. Öteden beri saha çalışmalarına büyük önem veren AK Parti, bilhassa 31 Mart Mahallî İdareler Seçimlerinin çarpıcı sonuçlarını (ilk defa ikinciliğe düştü…), daha yakından mercek altına almak üzere çalışmalara ilk günden başlamıştı. Sonbaharda yapılacak büyük kongrede, parti teşkilatlarında ve kabinede yapılması muhtemel değişiklikleri gerçekleştirmeden evvel, sahadan gelen yeni bilgilerin ve beklentilerin enine boyuna tartışılması önemli. Bu çerçevede Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci ekonomik konulara dair bir sunum yaptı. Ekonomik sıkıntılar, yukarıda işaret ettiğimiz üzere, halkın birinci gündem maddesi. Keza yeni anayasa yapılması konusunda da AK Parti’nin kararlı bir çalışması devam ediyor. Ancak şu ana kadar muhalefet partilerinden olumlu bir yaklaşım gösterilmedi. Buna rağmen AK Parti ısrarla gündemde tutuyor. Dünkü MYK’da, bu konu da gündemdeydi.

 

Şu ana kadar sahadan toplanan veriler, 30 Haziran, 1-2 Temmuz günlerinde Kızılcahamam’da yapılacak Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Kampında da enine boyuna değerlendirmeye tabi tutulacak. AK Parti revizyon çalışmalarını çok kapsamlı şekilde ve diğer partilerin aksine daha sakin biçimde yürütüyor. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderlik etkisi elbette çok önemli. Önümüzdeki dönemde CHP’nin tüzük kurultayı, AK Parti ve İyi Parti’nin büyük kongreleri var. CHP ve İyi Parti’de lider değişimi yaşandı. Şimdi sırada Saadet Partisi var. Temel Karamollaoğlu genel başkanlığı bırakacağını daha önce ilan etmişti. 30 Haziran’da yapılacak büyük kongrede genel başkanlık için beş kişinin adı geçiyor. Parti Sözcüsü Birol Aydın adaylığını açıkladı. Diğer isimler de şöyle: Genel Başkan Yrd. Fatih Aydın, Genel Başkan Yrd. Mahmut Arıkan, Genel Sekreter Mesut Doğan, Genel Başkan Yrd. Ömer Abdullah Ayhan…

 

Ancak bu arada, genel başkan adaylarının teke düşürülmesi konusunda parti içi çalışmalar tamamlandı. Temel Karamollaoğlu, dün genel başkan adayı olarak teşkilat başkanı Mahmut Arıkan'da karar kıldıklarını ifade etti. Yaz sıcağında siyaset çalışmaları bu minvalde devam ediyor...

 

Tatil ne kadar uzun olsa da biter, ama siyaset devam eder, etmek zorunda…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yalınız Efe25 Haziran 2024 18:41

Daha seksen yaşındayken neden bırakmış?!

Yüksel Balcıoğlu 25 Haziran 2024 11:59

Selâmunaleyküm