A benim mor çiçeğim!

A -
A +

Dört dörtlük bir manzara var. Başbakan Erdoğan Köşk'e çıkarsa yerine kimin geleceği tartışılıyor. A benim mor çiçeğim, AK Parti Çankaya'ya taşınıyor, haberin yok mu?

Bir ülkenin büyüme rakamıyla yatırım girişi arasında doğrudan ilişki vardır. Global ekonomik kriz, uluslararası fonların olumsuz raporları, kredi derecelendirme kuruluşlarının not tehditleri, 17 Aralık süreci ve yerel seçimler gibi faktörlere rağmen, Türk ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %4.3 büyüyerek, şoklara ne kadar dayanıklı olduğunu, eski kırılgan yapıdan uzaklaştığını gösterdi. Yabancı sermayenin, yatırım yapacağı ülkede aradığı birinci şart siyasi istikrardır. 30 Mart yerel seçimlerinden sonra ortaya çıkan tabloyu görünce, ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçiminin sorunsuz atlatılacağını net biçimde anladılar, yatırım kuyruğuna girdiler. ABD'de büyüme hızı ilk çeyrekte %2.9 daralarak tam bir hayal kırıklığı meydana getirdi. Euro bölgesi 0.2 büyüdü. Buna aslında büyüme denmez. Nitekim ekonomide aşırı durgunluk yaşandığı için Avrupa Merkez Bankası negatif faiz uygulamasına geçti. Uluslararası dev firmalar Türkiye'ye doğrudan yatırım yaparak, Orta Doğu ve Körfez ülkelerine her yönden yakın olarak, avantaj elde etmek istiyor. Kuzey Irak'ta kurulacak olan Kürt devletine en büyük desteği veren Türkiye büyük ekonomik çıkar sağlayacak. Hükümetin Meclis'e sunduğu 6 maddeli eve dönüş yasasında örgüt üyesi olmasına rağmen şiddete karışmayanlar takibata uğramayacak. Cezaevinde tutuklu bulunanlar serbest bırakılacak...
Barış sürecini son derece olumlu etkileyecek bu gelişme yabancı yatımcıları tetikledi. 2014'ün ilk 4 ayında geçen yıla göre %46'lık artışla 5.2 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldi. Türkiye, bu dönemde Avrupa'da en çok sıfırdan yatırım çeken 4 ülkeden birisi. İmalat, enerji, finans sektörüne yoğun ilgi var. Asya'dan ve Körfez'den gelen yatırım tutarı ciddi oranda arttı. Yeni hedef Japonya.. Japonya'da 1.2 trilyon dolar tutarında devlet emeklilik yatırım fonu, kaynaklarının %10'luk bölümü olan 120 milyar doları gelişen piyasalarda değerlendirecek. İki ülkenin sıcak ticari ilişkileri sayesinde bu pastadan büyük pay alacağız.
Para babaları, Türkiye'de ortaklık veya satın alma yönünde yatırım yapmak üzere kapımızı çalıyor. Savunma sanayii konusunda ileri teknolojili üretimle uğraşan iki dev şirketin ciddi başvurusu var. 7-8 ay önce bir ABD şirketi zırhlı araç üretimi için gelmişti. Bursa ve Mersin serbest bölgelerine yatırım yapıyorlar. Son dönemde, Türkiye'ye her hafta yurt dışından 1 milyar dolar para giriyor. TL değer kazandı. Türk şirketleri artık Çin'den mal ithal etmek yerine yurt içinde üretim yapıyor.. Bu yüzden imalat sanayinde kapasite kullanım oranı haziranda 75.3 seviyesine tırmandı.
Dört dörtlük bir manzara var. Başbakan Erdoğan Köşk'e çıkarsa yerine kimin geleceği tartışılıyor. A benim mor çiçeğim, AK Parti Çankaya'ya taşınıyor, haberin yok mu?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.