Seçim öncesi estirilmeye çalışılan olumsuz havaya iş dünyası prim vermiyor, pozitif beklentiler korunuyor. Güven artması demek ileriye ümitle bakmak demek.
Reel kesim güven endeksi nisanda 107.9 ile 9 ayın zirvesine ulaştı. Kapasite kullanım oranı 74.1'e tırmandı.. Reel kesim, yani finans sektörü dışında doğrudan mal üreten sektörlerde güvenin artması, ileriye dönük beklentilerinin ne kadar olumlu olduğunu gösteriyor. Kapasite kullanım oranındaki artış büyüme hızının tahminleri aşacağını haber veriyor. İmalat sanayinin %74.6 düzeyine ulaşması yüzleri güldürdü. Hükümet düşmanı yazarları çatlattı!..
Seçim öncesi estirilmeye çalışılan olumsuz havaya iş dünyası prim vermiyor, pozitif beklentiler korunuyor. Güven artması demek ileriye ümitle bakmak demek. Yatırım iştahının artması demek. Ekonominin iç dinamiklerinin atağa kalkması demek. İmalat sanayii, biliyorsunuz sanayinin yüzde 80'ini oluşturuyor. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranının artması, hem büyümeyi pozitif etkiliyor. Kapasite artışıyla daha fazla mal üretilince, maliyet azalıyor, satışlar körükleniyor...
Kârlılığı artarak güçlenen özel sektör tahvil satarak sıfır faizle borç buluyor. Bunların toplam büyüklüğü 45 milyar TL'yi aştı. 15 sene önce bu tahviller 3 milyar TL seviyesindeydi. Tahvil satan şirketler bankalardan daha az kredi kullanıyor. Üretim maliyetini azaltıyor. Yatırımcılar şimdi hazine kâğıdı yerine getirisi daha yüksek olan bu tahvilleri tercih etmeye başladı. Piyasada hazinenin gösterge tahvilinde alımların zayıflamasının ana sebebi bu. Yabancı yatırımcılar devlet tahvilini satıyor, özel sektör tahvili alıyor. Emeklilik fonlarıyla B tipi fonların kasaları özel sektör tahvilleri ile doldu. 2010'da B tipi fonlarda yüzde 1.3 olan özel sektör tahvil oranı 2014 sonu itibarıyla yüzde 42.2'ye çıkmış durumda. Hazine bonolarının oranı aynı dönemde yüzde 28.6'lardan yüzde 12.7'lere gerilemiş...
Petrolün 50-60 dolar aralığında kalması cari açığı daraltıyor. Yani enerji ithali dolayısıyla daha az döviz ödüyoruz. 2015 sonunda cari açığın 35 milyar dolar olması bekleniyor. Geçen sene 60 milyar dolardı. Cari açık kapanınca yatırım mallarının ithalat içindeki payı azalıyor. Cari açık yönetilebilir hâle geldi. İşte bu yüzden uluslararası kredi kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede tuttu. Moody's ise görüş açıklamaktan korktu. Bu tablo 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını net bir şekilde göstermiyor mu?