Alkışlayın!

A -
A +

Vatandaşı uyarıyorum: Korkmayın, ABD'nin ve Avrupa'nın riskini üstlenmeyin yani dolar ve avroya para yatırmaktan vazgeçin, Türk Lirasında kalın.
Yılbaşında dolar alanların, yüzünden düşen bin parça.. 27 Ocak'ta siyasi gerilimin doruk noktasına ulaşmasıyla 2.350 TL'ye yükselen dolar 23 Mayıs'ta %12'lik kayıpla 2.085 TL'ye geriledi. İster kurumsal ister bireysel, yatırımcının 4 aylık 265 TL'lik zararında medyanın büyük payı var. Türkiye siyasi krize giriyor, dolar 3 TL'ye çıkacak diyerek yaptıkları balon haberlerle panik havasını körüklediler. Vatandaş bu rüzgâra kapıldı. Yılbaşında döviz mevduatı 76 milyar dolardı, 20 Mayıs'ta 90 milyar dolara dayandı. Şirketlerin döviz hesapları 60 milyar dolara ulaştı. Şaka değil gerçek, Türkiye'de vatandaşın bankalarda 150 milyar doları var. Merkez Bankasının kasasında 135 milyar dolar rezerv bulunuyor. İkisini toplayın, 150+135=285 milyar dolarlık müthiş bir potansiyel. Türkiye bu döviz gücüyle krize girer mi?
Türkiye Birleşmiş Milletler Bütçesine en fazla katkıda bulunan ülkeler arasında 9 sıra birden yükselerek 16'ncı oldu. Bu yüzden dünyanın en zengin ülkelerinin yer aldığı Cenevre grubuna kabul edildi. Piyasalar coştu. 27 Ocak'ta 64 bin 500 puan olan borsa İstanbul dün 78 bin 500 direncini aştı. 120 günde 14 bin puanlık, endeks bazında %22'lik müthiş bir artış var. Avrupa parasal genişlemeye gidecek, avro yerlerde sürünecek.. ABD merkez bankası istikrarsız veriler karşısında faiz artırımını buzdolabına koydu.
Vatandaşı uyarıyorum: Korkmayın, ABD'nin ve Avrupa'nın riskini üstlenmeyin yani dolar ve avro'ya para yatırmaktan vazgeçin, Türk Lirasında kalın.
             * * *
Uluslararası reyting kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmedi ama görünümü negatif olarak bıraktı. S&P'ye göre, Türkiye'de politik ortam daha az öngörülebilir hâle gelmiş, bu durumda dış şoklara karşı esneklik üzerine baskı meydana gelebilirmiş, dolayısıyla uzun vadeli büyüme zarar görürmüş..
Bu gerekçelere kargalar bile güler.. Ortaya atılan gerekçelerin tam tersi bir manzara var. Türkiye'nin ekonomik durumu son derece sağlıklı olduğu için yurt dışından fon giriyor. Faizler düşük, cari açık daralıyor, sanayi üretimi %4.6 ile parmak ısırtıyor. Büyüme tam gaz. Türkiye'nin kredi notunun Fitch ve Moody's tarafından "yatırım yapılabilir" statüye çıkarılmasına rağmen S&P kasıtlı olarak bizi bu seviyenin altında tutuyor. Politik risk olarak cumhurbaşkanlığı seçimini kastediyorsa, fena hâlde yanılıyor. Piyasalara bakın, anketlere bakın, karşısına bir aday çıkarmaktan aciz muhalefet partilerine bakın, kime sorarsanız sorun, sonuç değişmez.. "Erdoğan başkan, Türkiye şampiyon..."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.